IN MEMORIAM
Cu Radu Anton Roman am inteles de ce ne place sa mancam
Antropologie gastronomica. As defini cu sintagma asta ceea ce a facut Radu Anton Roman pentru lumea romaneasca in ultimul deceniu. O munca fabuloasa, complexa, o abordare cu totul noua, care are in centru omul si simturile sale, reactiile lui homo sapiens dinaintea unui blid cu mancare. Nu doar gustul participa la aceasta cunoastere sui generis, ci si mirosul, vazul, auzul, simtul tactil. Ne-a oferit un soi nou de umanism, care dezleaga toate formele de cunoastere ancestrale si le readuce in prim-plan, intr-un vartej de traditii si cutume, de legende si de retete si taine culinare. Invatandu-ne sa intelegem ce ne place si de ce ne place un fel de mancare, Radu ne-a invatat, de fapt, sa ne cunoastem pe noi si sa ne intoarcem cu fata la semeni. Sa reiteram ospitalitatea romaneasca, o caracteristica esentiala a neamului.
Intamplator sau nu, l-am cunoscut pe Radu Anton Roman⦠la masa. Radu, starostele bucatelor, savura cu ochii toate felurile de mancare. Era inutil sa-l imbii sa manance⦠Emana acea bucurie a gurmandului care impartaseste cu toata fiinta lui sublimul gust al unor mancaruri preparate pentru regi. Dupa numai un an, l-am vazut cu totii, expansiv, cuceritor, convingator pana la zei, "pe sticla"⦠Incepuse proiectul "Bucataria lui Radu". Redescoperirea Romaniei, cu lingura si furculita⦠Dupa ce mai ânainte, cu volumul sau de "Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti", Radu Anton Roman ne aratase deja intentiile lui de a scoate de la naftalina arta culinara autohtona, caci "o cultura se intrevede, fie ca e nascuta in bordeiele sarace ale Baraganului, fie prin stanile Marginimii si Maramuresului, fie in casele de stuf ale Deltei Dunarii", "o parte a culturii noastre de mamaligari, mitici si protoistorici".
In inima naturii, cu echipa care realiza "Bucataria lui Radu", un proiect unic de televiziune si gastronomie |
Citește pe Antena3.ro
| ||
Radu Anton Roman "Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti", Editura Paideea, Bucuresti, 1998 |