x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Obiceiuri din bătrîni

Obiceiuri din bătrîni

de Tudor Cires    |    23 Apr 2008   •   00:00

Aflu că prin acele locuri, la Vîlcelele Bune (de le numeau ungurii “Pocolvalcele”, să le deosebească de “Iovalcele”, “cele rele”), bătrînii duc dorul “uleiului din sămînţă de bostan”.

Aflu că prin acele locuri, la Vîlcelele Bune (de le numeau ungurii “Pocolvalcele”, să le deosebească de “Iovalcele”, “cele rele”), bătrînii duc dorul “uleiului din sămînţă de bostan”. Mai ales la vremea asta, în Săptămîna Mare, cînd savorile copilăriei se întorc pe negîndite. Ne zice Aurora Bultean: “Făceam fasole frecată şi zamă de fasole cu bulion şi pătrunjel verde. Dar, dintre toate bucatele, mie-mi plăceau tăiţeii de post, făcuţi în casă, fierţi şi amestecaţi cu varză acră şi ulei de sămînţă de bostan. Uleiul de sămînţă are alt gust, care-mi place mie... Pe vremuri, lumea avea bostani mulţi, era şi teasc şi făceam ulei de sămînţă. Iaca, în post, fasolea pisată o amestecam cu ulei din ăla... şi, Doamne, ce mai mîncam!”.


Bucatele

Despre ce se întîmplă la Vîlcelele Bune în vremea asta a anului aflăm de la bătrînă: “Pita de Paşti se face miercuri şi sara se bagă în biserică. O fac numai femeile bătrîne, fără bărbat. Se pune apă, sare, făină şi drojdie, iar după ce dospeşte o dăm la cuptor şi o coacem. Pita se face rotundă, cum îs chiflele. 19 pite se fac de Paşti şi se duc în biserică. Joi se fac pîinile şi colacii pentru casă – dar şi ăştia trebuie sfinţiţi. Vineri e post negru – fără nimic, pînă seara tîrziu; nici măcar apă! Ouăle se înroşesc numai în Sîmbăta Paştilor. Şi tot sîmbătă seara bărbaţii taie pita de Paşti, sfinţită, în cubuleţe şi-o pun în castroane în care duminică dimineaţă toarnă vin alb. Vin sfinţit. Duminica, după slujbă, fiecare om trece pe dinaintea lui, se şterge la gură şi ia cîte 2-3 linguri de «paşti»“.


În Duminica Învierii…

Despre masa din Duminica Învierii aflăm că e întotdeauna plină: “Punem sarmale, supă sau ciorbă de miel, friptură de miel şi sarmale. Pentru friptură, ungem carnea cu untură şi o frigem în cratiţă. Îi adăugă usturoi, boia şi un pic de vin roşu. Friptura o mai facem şi în ler (cuptor – n.n.). Dubuşiţa (drobul – n.n.) se face cu carne şi măruntaie învălite în catrinţa (prapurele – n.n.) de la miel. În ziua de Paşti mai facem maţe de miel: le curăţăm, le spălăm, le fierbem şi le frigem apoi în untură de porc, cu ceapă”.

 

Ciorbă de miel

Se face din bucăţi de carne cu coaste şi din capul mielului. Se fierbe carnea aparte şi se curăţă de spumă. Legumele (morcov, rădăcină de pătrunjel) se fierb şi ele, c-o mînă de orez. Se căleşte puţin ceapa. Se-amestecă unele cu altele, se potriveşte ­gustul de sare şi se acreşte cu oţet. Dacă nu se acreşte, atunci îi zice “supă de miel”. Pentru un gust mai bun, i se poate pune “o cloambă” (o ramură) de ­cimbru, ori niţel tarhon şi, neapărat, ­pătrunjel verde, abia tocat.

La Vîlcelele Bune, exista obiceiul să nu taie toată lumea mielul, numai unii o făceau, trecînd pe la toate ­casele, şi cine tăia mieii se ducea apoi la ­biserică, să se spovedească, pentru că luase o viaţă.

 

Dealul cu biserici

Pe părintele Ion Mija ni l-a scos Dumnezeu în cale. Eram în căutarea unui loc şi a unor oameni care să ştie obiceiurile din Săptămîna Mare a Paştilor, iar la biserică uşa era deschisă. I-am zis care ni-i grija, şi-atunci ne-a luat du­pă el, pînă-n satul de baştină, la Vîlcelele Bune, lă­sîndu-ne în casa familiei Bultean, oameni gospodari şi vrednici. Iar după ce-am strîns în tolbă poveştile ne-a in­vitat să intrăm pentru o clipă, să ne-nchinăm la icoa­ne­le bisericii celei noi. Cea veche, ne desluşeşte şi pre­o­teasa Hortensia, pe “dealul cu două biserici”, o să rămîie capelă de cimitir.

 

Cremeş

Foile se fac “la cîntar” aşa: iei 200 g făină, un ou şi moi cu o lingură de smîntînă, o linguriţă de lapte acru şi apă. Pui un praf de copt stins într-un pic de oţet. Amesteci şi întinzi foaia şi pui acolo 100 g făină şi 100 g untură de porc, aşa: amesteci făina cu untura pînă se face ca o pastă; întinzi aluatul şi ungi cu pas­ta asta de două ori, împătureşti şi dai la rece. Pe urmă iar întinzi şi ungi de două ori, împătureşti strîns şi iar dai la rece. După aia faci din aluat două foi, le întinzi pe dosul tăvii şi le coci. Pentru um­plu­tură pui 750 ml lapte pe foc şi-n el 7 linguri de zahăr. Cînd fier­be laptele alegi 6 ouă, pui gălbenuşul deoparte, pui în el 250 ml lapte, 4 linguri de făină şi amesteci bine-bine, apoi treci în vasul cu lapte cu zahăr. Fierbi bine deasupra, pe plită. Baţi albuşurile spumă, cu vanilie şi sare, şi le torni în lapte de se um­­­flă. Tragi deoparte şi, cînd se răceşte, umpli foile cu crema asta.

×