x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Obiceiuri - Mic dejun in Europa

0
Autor: Marilena Stanescu 23 Oct 2007 - 00:00
Obiceiuri - Mic dejun in Europa

Unele lucruri nu se pot schimba: printre acestea este şi faptul că micul dejun rămăne masa cea mai importantă a zilei. Special pregătit, acesta are menirea de a-ţi asigura o bună funcţionare a metabolismului, pentru o viaţă mai lungă şi mai sănătoasă.



Unele lucruri nu se pot schimba: printre acestea este şi faptul că micul dejun rămăne masa cea mai importantă a zilei. Special pregătit, acesta are menirea de a-ţi asigura o bună funcţionare a metabolismului, pentru o viaţă mai lungă şi mai sănătoasă.


Ceasul deşteptător sună din nou, dorind să-ţi ureze o dimineaţă căt mai plăcută. Plăcută? Pe cine vrea să păcălească? Te trezeşti somnoros, găndindu-te că noua zi de muncă va fi mai puţin obositoare decăt cea precedentă. Pentru a rezista căt mai mult timp stresului de la serviciu, o alimentaţie sănătoasă, incă de dimineaţă, te va revigora şi te va ţine in formă pe tot parcursul zilei.


SÃ...NÃ...TATE. In caz că ai uitat, micul dejun este cea mai importantă masă de peste zi. Potrivit ultimelor cercetări, acesta joacă un rol important in reducerea riscului de obezitate şi de preinfarct. In orice colţ de lume ne-am afla, aşteptările sunt aceleaşi: trebuie "să te pună pe picioare" pentru ziua care abia urmează. Iar acest lucru este de obicei obţinut prin combinarea unui aliment energizant cu unul intăritor, in proporţii diferite şi relative, in funcţie de zonă, educaţie şi cultură.


DIVERSITATE. Europenii sunt mari consumatori de cafea, de aceea această băutură este nelipsită din micul festin matinal. In ţări precum Germania, Austria, Olanda şi Suedia, micul dejun este caracterizat printr-o selecţie generoasă de alimente: cereale, ouă, o varietate de păine cu unt şi gem, iaurt, fructe, ciocolată caldă sau lapte. Dacă cei de aici preferă o alimentaţie lacto-vegetariană, britanicii se află insă la polul opus. O largă varietate de cărnuri se află intodeauna pe primul-plan: bacon, cărnaţi, cotlete de miel, dar, pe lăngă aceasta, ei consumă şi cereale, peşte afumat, ciuperci, roşii. In ceea ce-i priveşte pe spanioli şi pe portughezi, aceştia nu acordă o atenţie suficientă micului dejun, ci preferă să consume preparate căt mai simple, formate de regulă dintr-o chiflă cu unt şi gem, precum şi o ceaşcă de cafea cu lapte. Italienii sunt adepţii unui mic dejun format de regulă din brioşe, o păine specială numită pannetone, cafea, portocale. Bucătăria turcească, aflată "cu un picior" pe continent, oferă destul de puţine opţiuni pentru mesele de dimineaţă. Un mic dejun constă in doar căteva felii de păine unse cu unt şi miere. Indiferent de regimul alimentar adoptat şi de cultura impărtăşită, micul dejun rămăne principala sursă de energie a fiecărei zile.


Manaman (Turcia)

INGREDIENTE: o ceapă mică, un ardei gras, patru roşii mari, sare, piper, două ouă, o lingură de ulei.

PREPARARE: Se curăţă ceapa şi se taie mărunt. Se curăţă ardeiul gras de seminţe şi se taie in făşii. Se incinge uleiul in tigaie, se adaugă ceapa şi ardeiul gras şi se lasă la prăjit timp de două minute. Se curăţă roşiile de coajă şi se mărunţesc. Se adaugă peste ceapa şi ardeiul din tigaie. Se adaugă sarea şi piperul şi se prăjeşte totul aproximativ 5-6 minute, pănă cănd roşiile sunt moi şi conţinutul tigăii a inceput uşor să fiarbă. Se sparg ouăle pe deasupra şi nu se mai amestecă. Cănd ouăle sunt făcute, se imparte preparatul in două şi se serveşte pe farfurie.


Citeşte mai multe despre:   gastronomie,   dejun

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Chefi la cuțite a fost lider de audiență pe toate segmentele de public

Chefi la cuțite a fost lider de audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Luni seara a fost incontestabil seara Chefilor la cuțite. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o medie de 9.3...

Toamna în Delta Dunării, la pescuit și relaxare

Toamna în Delta Dunării, la pescuit și relaxare
Galerie Foto Una dintre destinațiile turistice cele mai căutate din țara noastră, în acest an, a fost Delta Dunării. Distanțele mari între pensiuni și separarea micilor localități pescărești prin mari întinderi de ape...

Călătorie pe urmele florei din Munții Hercinici

Călătorie pe urmele florei din Munții Hercinici
Galerie Foto O excursie în Munţii Măcinului, din nordul Dobrogei, este bine-venită în această perioadă. În această parte mai puțin cunoscută a României, vizitatorii descoperă multe posibilități de a se întâlni cu...

Medicul Alin Georgescu merge în finala iUmor, sezonul 9

Medicul Alin Georgescu merge în finala iUmor, sezonul 9
Galerie Foto Bănățean mândru, Alin Georgescu a fost exact ce recomandă medicul în cea de-a șaptea ediție iUmor, sezonul 9, difuzată seara trecută la Antena 1!...

Adriana Trandafir vine în platoul Chefi la cuțite. Începe ultima săptămână a degustărilor pe nevăzute

Adriana Trandafir vine în platoul Chefi la cuțite.  Începe ultima săptămână  a degustărilor pe nevăzute
Galerie Foto Luni seara începe ultima săptămână a degustărilor pe nevăzute. Chefii mai au foarte puțin până își vor face echipele cu care pornesc în lupta pentru marele premiu din sezonul 8. Cele trei amulete rămase...

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de  undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public  Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon
Galerie Foto Distracţie la cote înalte, aşa poate fi descrisă cea de-a şaptea gală a celui de-al 15-lea sezon Te cunosc de undeva!, câștigată aseară de Adriana Trandafir şi Romică Ţociu cu o excelentă transformare în...

Ce se poate întâmpla dacă vindeți sau închiriați un imobil sau apartament în lipsa unui certificat energetic

Ce se poate întâmpla dacă vindeți sau închiriați un imobil sau apartament în lipsa unui certificat energetic
Certificatul de performanță energetică, mai cunoscut sub numele de certificat energetic este un document legal introdus și în țara noastră la solicitarea Uniunii Europene.   Ce este un certificat energe...

Seară dificilă pentru Mihai Bendeac la iUmor: Luat în colimator de trei concurente!

Seară dificilă pentru Mihai Bendeac la iUmor: Luat în colimator de trei concurente!
Galerie Foto O rusoaică, o olteancă și o cântăreață aspirantă urcă pe scena iUmor duminică seara, de la ora 20.00, la Antena 1, și nu este începutul unui banc, ci doar debutul unei seri dificile pentru juratul Mihai...

De la Olimpiada de la Londra, pe scena X Factor!

De la Olimpiada de la Londra, pe scena X Factor!
Galerie Foto Italian, stabilit în Londra și atras de România, Kalon Rae este un muzician experimentat care va urca în această seară, de la ora 20.30, la Antena 1, pe scena X Factor cu scopul de a-și obține un loc în echipa D...

Liviu Vârciu, dezvăluire în premieră la Te cunosc de undeva!: „Am plecat de la Liceul de Arte din cauza profesoarei de franceză!”

Liviu Vârciu, dezvăluire în premieră la Te cunosc de undeva!: „Am plecat de la Liceul de Arte din cauza profesoarei de franceză!”
Galerie Foto Sâmbăta aceasta, Ruleta îi va pune la grea încercare, din nou, pe Liviu Vârciu şi pe Andrei Ştefănescu, cu o transformare în Dhurata Dora şi Soolking, o albaneză senzuală şi un rapper franco-algerian. În mo...

Cine sunt actorii care completează distribuția serialului Adela, de la Antena 1

Cine sunt actorii care completează distribuția serialului Adela, de la Antena 1
Galerie Foto Noul serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production pentru Antena 1, Adela, îşi completează distribuţia cu noi cu noi nume cunoscute din showbiz-ul autohton. Dominique Lăcătuş, fiica unuia...

Adina Buzatu şi fiica sa, Sara, gătesc împreună la Chefi la cuţite. Ediția de marţi a show-ului de cooking a fost lider de audiență

Adina Buzatu şi fiica sa, Sara, gătesc împreună la Chefi la cuţite. Ediția de marţi a show-ului de cooking a fost lider de audiență
Galerie Foto Seara de marți a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul publicului comercial și la nivelul publicului din mediul urban. Conform Kantar Media, cea mai...

Top 5 produse cu ajutorul carora poti schimba complet aspectul bucatariei

Top 5 produse cu ajutorul carora poti schimba complet aspectul bucatariei
Galerie Foto In aproape toate locuintele, membrii familiei isi petrec majoritatea timpului in bucatarie. Aici stau la povesti, gatesc si iau masa cu multa voie buna. Din acest motiv, aceasta zona din casa trebuie sa fie moderna,...
Serviciul de email marketing furnizat de