x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Obiceiuri - Mic dejun in Europa

Obiceiuri - Mic dejun in Europa

de Marilena Stanescu    |    23 Oct 2007   •   00:00
Obiceiuri - Mic dejun in Europa

Unele lucruri nu se pot schimba: printre acestea este şi faptul că micul dejun rămăne masa cea mai importantă a zilei. Special pregătit, acesta are menirea de a-ţi asigura o bună funcţionare a metabolismului, pentru o viaţă mai lungă şi mai sănătoasă.



Unele lucruri nu se pot schimba: printre acestea este şi faptul că micul dejun rămăne masa cea mai importantă a zilei. Special pregătit, acesta are menirea de a-ţi asigura o bună funcţionare a metabolismului, pentru o viaţă mai lungă şi mai sănătoasă.


Ceasul deşteptător sună din nou, dorind să-ţi ureze o dimineaţă căt mai plăcută. Plăcută? Pe cine vrea să păcălească? Te trezeşti somnoros, găndindu-te că noua zi de muncă va fi mai puţin obositoare decăt cea precedentă. Pentru a rezista căt mai mult timp stresului de la serviciu, o alimentaţie sănătoasă, incă de dimineaţă, te va revigora şi te va ţine in formă pe tot parcursul zilei.


SÃ...NÃ...TATE. In caz că ai uitat, micul dejun este cea mai importantă masă de peste zi. Potrivit ultimelor cercetări, acesta joacă un rol important in reducerea riscului de obezitate şi de preinfarct. In orice colţ de lume ne-am afla, aşteptările sunt aceleaşi: trebuie "să te pună pe picioare" pentru ziua care abia urmează. Iar acest lucru este de obicei obţinut prin combinarea unui aliment energizant cu unul intăritor, in proporţii diferite şi relative, in funcţie de zonă, educaţie şi cultură.


DIVERSITATE. Europenii sunt mari consumatori de cafea, de aceea această băutură este nelipsită din micul festin matinal. In ţări precum Germania, Austria, Olanda şi Suedia, micul dejun este caracterizat printr-o selecţie generoasă de alimente: cereale, ouă, o varietate de păine cu unt şi gem, iaurt, fructe, ciocolată caldă sau lapte. Dacă cei de aici preferă o alimentaţie lacto-vegetariană, britanicii se află insă la polul opus. O largă varietate de cărnuri se află intodeauna pe primul-plan: bacon, cărnaţi, cotlete de miel, dar, pe lăngă aceasta, ei consumă şi cereale, peşte afumat, ciuperci, roşii. In ceea ce-i priveşte pe spanioli şi pe portughezi, aceştia nu acordă o atenţie suficientă micului dejun, ci preferă să consume preparate căt mai simple, formate de regulă dintr-o chiflă cu unt şi gem, precum şi o ceaşcă de cafea cu lapte. Italienii sunt adepţii unui mic dejun format de regulă din brioşe, o păine specială numită pannetone, cafea, portocale. Bucătăria turcească, aflată "cu un picior" pe continent, oferă destul de puţine opţiuni pentru mesele de dimineaţă. Un mic dejun constă in doar căteva felii de păine unse cu unt şi miere. Indiferent de regimul alimentar adoptat şi de cultura impărtăşită, micul dejun rămăne principala sursă de energie a fiecărei zile.


Manaman (Turcia)

INGREDIENTE: o ceapă mică, un ardei gras, patru roşii mari, sare, piper, două ouă, o lingură de ulei.

PREPARARE: Se curăţă ceapa şi se taie mărunt. Se curăţă ardeiul gras de seminţe şi se taie in făşii. Se incinge uleiul in tigaie, se adaugă ceapa şi ardeiul gras şi se lasă la prăjit timp de două minute. Se curăţă roşiile de coajă şi se mărunţesc. Se adaugă peste ceapa şi ardeiul din tigaie. Se adaugă sarea şi piperul şi se prăjeşte totul aproximativ 5-6 minute, pănă cănd roşiile sunt moi şi conţinutul tigăii a inceput uşor să fiarbă. Se sparg ouăle pe deasupra şi nu se mai amestecă. Cănd ouăle sunt făcute, se imparte preparatul in două şi se serveşte pe farfurie.


×
Subiecte în articol: gastronomie dejun