x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Obiceiuri şi tradiţii aromăne

Obiceiuri şi tradiţii aromăne

15 Aug 2007   •   00:00

Etnia armenească are contribuţii notorii la progresul civilizaţiilor din ţările Peninsulei Balcanice. ii vom intălni in Albania, Grecia, Bulgaria, Turcia, in toate statele din fosta Iugoslavie şi, bineinţeles, in Romănia.

Etnia armenească are contribuţii notorii la progresul civilizaţiilor din ţările Peninsulei Balcanice. ii vom intălni in Albania, Grecia, Bulgaria, Turcia, in toate statele din fosta Iugoslavie şi, bineinţeles, in Romănia. In orice colţ de lume s-ar afla, aromănii işi respectă şi işi păstrează cu sfinţenie tradiţiile moştenite din străbuni. Spre exemplu: ceremonialul nunţii care ţine o intreagă săptămănă. incepe intr-o zi de miercuri şi se termină miercurea viitoare. La nuntă, semn distinctive este flambură, adică un steag. Această "flambură" se impodobeşte cu trei mere roşii.Un preparat gastronomic nelipsit la nuntă este pita, un fel de plăcintă. Arom.nca Mariana

Bara, vicepreşedintele Comunităţii Aromăne, la una dintre sărbătorile lor naţionale ne-a relatat cum se prepară pita: "Se fac foi de plăcintă in care se pun diverse umpluturi (urzici, spanac, ştevie, praz, brănză). Aspectul este ca al binecunoscutei pizza. O altă măncare apreciată, mai ales vara, este "piperchi cu caş" (ardei umpluţi cu brănză)". Se pare că tradiţiile nunţii armeneşti i au obărşia in vechiul Bizanţ. S-au păstrat chiar şi in Imperiul Otoman, pentru caracterul paşnic al alaiului de nuntă. Un fapt surprinzător: aromănii au fost singurii creştini din Imperiul Otoman care aveau dreptul să poarte arme şi să aibă cai.

Pirpinitsu(măncare de post)

Ingrediente: porumb copt, boia de ardei iute, sare.

Preparare: Se macină porumbul copt foarte fin. Se amestecă bine cu puţină boia de ardei iute şi sare după gust. Se formează un amestec condimentat care se pune pe felia de păine.

×
Subiecte în articol: diversitate culinară