Carti de bucate din veacul XIX romanesc
Din sumar: Retete din alt veac I Tabuuri si influente I Prima carte de bucate din Tara Romaneasca I O prietena a femeilor I Cu Ioana Parvulescu in ""bucataria"" secolului XIX I Bijuterii culinare I Acru este borsul! I Buna menajera I Preparate ""sanatoase"" I Savoarea celor trei culturi I Pauza de cafea I Meniuri cu timbru I Agenda gurmanda I Food world I Caiet de retete
Reteta de suflet
editorial de SIMONA LAZAR
In vreme ce pregateam pentru tipar editia noua din "Cartea de bucate" a Mariei Maurer (1849), am fost intrebata cu ce se deosebeste aceasta de volumele tiparite cu numai cativa ani mai ânainte, in epoca, de trei boieri-carturari moldoveni (Negruzzi & Kogalniceanu si postelnicul Manolachi Draghici). Primul raspuns si cel mai la indemana a fost acela ca, in vreme ce pentru citatii "invinuiti" gastronomia era o pasiune (hobby de prima mana, de altfel), cu Maria Maurer ne apropiem de profesionalizarea acestei indeletniciri. Nu, autoarea nu era bucatareasa, dar se stie ca preda la un pension de fete, unde cursurile de menaj (si bucatareala) erau obligatorii. In al doilea rand, aceasta este prima culegere de retete redactata in tara, care respecta structura cartilor de bucate europene (cea a postelnicului nu este decat o traducere!). In al treilea rand, si sa nu fi fost aceste "intaietati", tot ramane prima carte de bucate tiparita la Bucuresti. Nu stiu cu ce va fi obisnuit Maria Maurer sa-si indulceasca oaspetii, dar eu, daca ar fi sa fie, as alege dintre toate prajiturile timpului pe cea care urmeaza. Cu putina indemanare si descifrand pas cu pas reteta, cred ca as reusi sa gatesc si eu "Casa de viespe", asa cum ne-a lasat-o mostenire autoarea. "Bate 6 oua intregi, 4 galbenusuri cu o jumatate oca de faina si putintica sare, bine; apoi toarna o litra de lapte, trei linguri drojdii de bere buna, groasa, 25 dramuri stafide negre fara samburi; amesteca-le toate la un loc s-o lasa sa se dospeasca. Pe urma infierbanta in tigaie de ochiuri, in fiescare despartitura cate o lingurita de unt, pune in fiecare cate o lingura de coca, rumeneste-le pe o parte, intoarce-le pe cealalta; dupa ce s-au rumenit, scoate-le pe o sita, pune alt unt si coca pana se ispraveste; apoi da-le cu zahar presarat, calde, la masa."
Deliciul lecturii
Citește pe Antena3.ro