x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

"Odinioară, mâncarea era mai gustoasă"

0
Autor: Maria Belu-Burtea 06 Mai 2010 - 00:00
Victor Stroe/Jurnalul Naţional
Vezi galeria foto
Azi o să vă spun povestea unor delicioase mâncăruri româneşti pe care am aflat-o într-o zi călduţă de primăvară de la un bucătar din Comarnic, care găteşte pentru ploieşteni. Vestea bucatelor preparate de bucătarul-şef Daniel Savu, de la Taverna Heraldic din Ploieşti, a ajuns până la noi. Am plecat la întâlnirea cu Daniel pentru a afla câteva dintre tainele bucatelor sale.

ÎNCEPUTURI
Discuţia cu bucătarul-şef Daniel Savu a început firesc. Când a început legătura dintre el şi bucătărie? "În anul 1972. Am intrat în bucătărie de la 14 ani, am fost ucenic, ce să spun, am făcut de toate: spălam vase, măturam, frecam aragazul, uneori mai luam şi câte un şut. Am fost ucenic la ITO Sinaia, la Restaurantul Păltiniş, care avea la acea vreme 300-400 de oameni la masă zilnic. În general erau mineri veniţi la tratament. Iniţial, hotelul a fost al Armatei, apoi a fost luat de OJT Sinaia.

Am făcut doi ani de şcoală profesională la Ploieşti, la Liceul Economic. După ce am terminat şcoala, am lucrat la restaurantele Parc şi Montana din Sinaia. Am avut şansa să lucrez cu cei mai cunoscuţi maeştri, cum ar fi: Moacă Ion şi Constantin, erau fraţi, unul era la Montana, iar celălalt la Palace, apoi Dondoi, Bozgoreanu, Boeru, toţi erau maeştri ai artei culinare. Mi-am terminat studiile şi am luat ca bucătar-şef Restaurantul Parc în Sinaia, vizavi de parc şi de Restaurantul Caraiman, unul dintre cele mai vestite restaurante din Sinaia în acei ani.

Acolo am lucrat trei ani. Apoi am mers la Internaţional împreună cu Mihai Staicu, iar în 1986 am plecat la CC, la Restaurantul Palace din Sinaia, unde am muncit 13 ani. Am lucrat la toate restaurantele din zonă, mergeam unde era nevoie de bucătari, pentru că OJT-ul era foarte mare, aici era o adevărată industrie a comerţului." În acea perioadă, în anii '80, existau ingredientele şi condimentele de care aveau nevoie pentru a prepara felurile de mâncare sau făceau improvizaţii?

"La vremea aceea se lucra cu toate ingredientele naturale, sosurile se făceau din zeamă de oase, la cuptor, nu existau prafuri şi nici sosurile astea ce vin la cutie, totul era natural. La Palace am lucrat cu Petre Onea, un foarte mare meseriaş, atunci foloseam reţetare unice. Erau făcute de Ministerul Turismului şi se foloseau în toată industria hotelieră. Cu gramaje de carne, de legume şi de ingrediente. Reţetele conţineau numai ingredientele şi condimentele ce se găseau la noi în ţară. Preparatele erau mai gustoase şi mai sănătoase."

Dar în zilele noastre ce fel de mâncare este preferată? "Acum, totul este mai diversificat, mai ales după ce a intrat şi bucătăria internaţională peste noi. Dar eu observ că mai toţi clienţii care vin să mănânce la restaurant preferă bucătăria românească. Vor o ciorbă făcută bine după reţetarul nostru. Aţi văzut că bucătarii care se şcolesc pe-afară nici nu mai ştiu să facă o ciorbă românească. Din punctul meu de vedere, cele mai căutate sunt preparatele româneşti.

Noi am introdus în bucătăria noastră preparate din antilopă, struţ, dar acestea se vând doar unul sau două pe săptămână", spune bucătarul Daniel Savu.

A GĂTIT ŞI PENTRU CEAUŞESCU
"Prin '87, '88 şi '89, când eram la CC, găteam pentru Ceauşescu, care venea iarna la odihnă la Castel. Nu era pretenţios. Pregătirile pentru el şi pentru cei care-l însoţeau se făceau în mai toate restaurantele din Sinaia. Acolo erau marii maeştri bucătari ai vremii", îşi aminteşte interlocutorul meu. "El mânca gustări din file de şalău proaspăt, rulouri din file de şalău cu mărar, rulouri de gâscă, de pui cu garnitură de legume fierte şi cu sosuri uşoare. Fierte sau la cuptor.

Meniul era numai de regim. Eu l-am prins când era bolnav, dar mânca, uneori, şi sarmale, dar numai din piept de gâscă, de pui sau de curcan. În mod deosebit îi plăcea rasolul de peşte, fie că era de şalău, fie că era de păstrăv. Plăcerea lui era să fie masa frumos aranjată. Bucătăriile şi noi, personalul, eram verificaţi de Sanepid de fiecare dată. De exemplu, de ziua lui sau a ei veneau în bucătărie cei care făceau parte din garda lui şi făceau controale amănunţite.

A, am uitat să vă spun! Înainte de a găti pentru ei eram verificaţi din cap până în picioare şi ni se făceau analizele de la A la Z. Era un lucru foarte bun, pentru că se lucra foarte curat. Poate că el nu era aşa de suspicios, ci doar cei din jurul lui, cred că le era foarte frică să nu se întâmple ceva. Uite, acum îmi aduc aminte că îi mai plăcea mult şi rasolul de viţel cu os şi cu multe legume. Fierbeam rasolul împreună cu legumele: ţelină, morcov, cartof, ceapă.

Le legam cu aţă şi le puneam la fiert aşa întregi. Când erau gata i le aranjam frumos pe farfurie alături de rasol, cu puţină zeamă şi sare. Atât. Era înnebunit după dulciurile de casă, mai ales după papanaşi, dar fierţi. Apoi mânca multe salate de sezon, verdeţuri şi multe fructe. Nu avea un meniu încărcat, dar totul era controlat la sânge", conchide distinsul meu interlocutor.


Crocodil la tavă
"Preparatul din coadă de crocodil la tavă este delicios, dar şi uşor de preparat. Carnea de crocodil se pune în tava unsă cu ulei. Se dă cu sare şi piper după gust, apoi se stropeşte cu vin alb. Se lasă la copt timp de o oră sau o oră şi jumătate. Preparatul este savuros, iar stropit din belşug cu lămâie, cu sos de coacăze şi sos meuniere este un fel de mâncare deosebit.
Pe farfurie, în cazul în care aveţi invitaţi la masă, carnea poate fi aranjată după imaginaţia fiecăruia. Este un preparat extrem de uşor de gătit şi foarte bun. Carnea de crocodil este mai grasă, iar gustul este ceva între peşte şi pui. E de încercat!"


Ruladă de căprioară
"Pentru acest preparat aveţi nevoie de carne de căprioară. Carnea se rulează şi se «îmbracă» în slăninuţă, apoi se pune în tavă. Se mai adaugă ţelină, morcov, ceapă. Se stropeşte cu coniac, se potriveşte de sare şi piper şi se dă la cuptor. Separat, câţiva bureţi pleurotus se trag la tigaie în unt. Din zeama de la friptură, după ce aceasta este gata, se prepară un sos din soia, unt, roşii în bulion, muştar. Rulada se serveşte cu sosul preparat şi cu bureţii traşi la tigaie. Este foarte bună şi foarte uşor de preparat. Cine crede că a găti mâncăruri sănătoase şi gustoase înseamnă a sta ore întregi în bucătărie se înşală amarnic. Bucătăria poate fi plăcută şi poate deveni o modalitate de a te rupe pentru câteva ore de stresul acumulat de-a lungul unei zile."

● Reţete realizate de Daniel Savu, bucătar-şef la Restaurantul Taverna Heraldic

Citeşte mai multe despre:   profesionistii

 



Mai multe titluri din categorie

Pepe, transformare emoţionantă în semifinala Te cunosc de undeva! „Bucurie mai mare nu aş fi putut să am!”

Pepe, transformare emoţionantă în semifinala Te cunosc de undeva! „Bucurie mai mare nu aş fi putut să am!”
Galerie Foto O gală cu miză mare, sâmbătă, de la ora 20:00, la Te cunosc de undeva!, căci show-ul prezentat de Alina Pușcaș și Cosmin Seleși își va desemna finaliștii celui de-al 16-lea sezon al transformărilor, într-o...

Circuite de vară, în inima României

Circuite de vară, în inima României
Sibiul, unul dintre cele mai frumoase orașe ale României, își primește iar vizitatorii. Pe lângă destinația urbană de city break, împrejurimile oferă foarte multe posibilități de relaxare. Un circuit...

Ediția specială de roast din cel de-al zecelea sezon iUmor a fost lider de audiență

Ediția specială de roast din cel de-al zecelea sezon iUmor a fost lider de audiență
Galerie Foto Ediția specială de roast a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.30 – 23.39, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicul comercial din mediul urban, dar și la nivelul...

Păr puternic și strălucitor? Top 5 Tratamente Păr cu Ingrediente Naturale

Păr puternic și strălucitor? Top 5 Tratamente Păr cu Ingrediente Naturale
Părul este unul din atuurile prin care se face remarcată o femeie, iar dacă este puternic și strălucitor va atrage întotdeauna privirile. În dorința de a arăta bine, ne supunem firul de păr la acțiunea...

UE redeschide granițele pentru turiștii israelieni

UE redeschide granițele pentru turiștii israelieni
Uniunea Europeană a adăugat Israelul pe lista țărilor ale căror cetățeni pot călători în blocul comunitar. Se încearcă astfel stimularea turismului, grav afectat de restricțiile dure impuse din...

Începând cu 9 mai, Happy Channel va difuza miniseria Forsyte Saga, în fiecare duminică, de la 20.00

Începând cu 9 mai, Happy Channel va difuza miniseria Forsyte Saga, în fiecare duminică, de la 20.00
Galerie Foto Un remake al seriei cu același nume din anul 1967, miniseria Forsyte Saga (2002) va avea premiera duminică, 9 mai, de la ora 20.00, la Happy Channel....

Ce se va întâmpla cu festivalurile Untold și Neversea

Ce se va întâmpla cu festivalurile Untold și Neversea
Festivalurile Untold și Neversea ar putea fi organizate după data de 1 august 2021, potrivit premierului Florin Cîțu.  „Eu așa sper și așa vreau, dar nu cred că pot să aibă loc de la 1 iunie....

Dincolo de existenta materiala, prin portalurile de energie din Galeria Senso

Dincolo de existenta materiala, prin portalurile de energie din Galeria Senso
Arta este un mod exceptional de exprimare si un mijloc prin care iubitorii de frumos isi pot incanta privirea cu lucrari inedite. Unele dintre aceste lucrari, asa cum sunt si cele din expozitia de string art fluorescent...

Chefi la cuțite, lider de piață cu peste 1.9 milioane de telespectatori, Chef Florin Dumitrescu pierde primul concurent în sezonul 9: ”Îmi pare rău pentru el”

Chefi la cuțite, lider de piață cu peste 1.9 milioane de telespectatori, Chef Florin Dumitrescu pierde primul concurent în sezonul 9: ”Îmi pare rău pentru el”
Galerie Foto Marți, 4 mai, Chefi la cuțite a fost lider detașat de piață cu peste 1,9 milioane de români, ce au privit emisiunea în minutul de maximă audiență de la 22.00. Telespectatorii Antena 1 au avut parte de o nouă...

Dictatorul Maduro a primit sabia de samurai de la Steven Seagal

Dictatorul Maduro a primit sabia de samurai de la Steven Seagal
Cunoscut drept un apropiat al „băieților duri” aflați la conducerea Planetei, vedeta filmelor de acțiune de la Hollywood, Steven Seagal, i-a făcut o vizită președintelui venezuelean, Nicolas Maduro, căruia i-...

Ecaterina Andronescu și-a făcut temele pentru roast-ul iUmor: a citit cartea lui Mihai Bendeac și a ascultat melodiile lui Cheloo! ”Sunt expresiii pe care eu nu le-aș accepta niciodată!”

Ecaterina Andronescu și-a făcut temele pentru roast-ul iUmor: a citit cartea lui Mihai Bendeac și a ascultat melodiile lui Cheloo! ”Sunt expresiii pe care eu nu le-aș accepta niciodată!”
Galerie Foto În cel de-al zecelea sezon iUmor, diseară, de la 20.30, la Antena 1, ediția specială de roast se anunță legendară, iar invitații nu pot fi decât cu totul neașteptați! Ecaterina Andronescu nu a vrut să vină...

Grecia redeschide terasele cafenelelor și restaurantelor

Grecia redeschide terasele cafenelelor și restaurantelor
Grecia redeschide terasele cafenelelor și restaurantelor, după șase luni în care acestea au fost complet închise, scrie AFP. Pandemia de coronavirus a dat o puternică lovitură economiei Greciei, prin afe...

Comisia Europeană vrea să relaxeze condițiile de călătorie pentru cetățenii non UE

Comisia Europeană vrea să relaxeze condițiile de călătorie pentru cetățenii non UE
Comisia Europeană recomandă statelor UE să permită accesul străinilor vaccinați anti COVID-19 din țările extracomunitare fără restricţii suplimentare, scrie Reuters. "Comisia propune să se...

Chefii își aleg bucătarii și află culorile tunicilor în care vor lupta: ”Asta da surpriză”

Chefii își aleg bucătarii și află culorile tunicilor în care vor lupta:  ”Asta da surpriză”
Galerie Foto Aseară, pe Antena 1, chefii au dat startul unei noi etape eliminatorii, bootcampul, dar nu înainte de a primi o veste neașteptată din partea Ginei Pistol. Sezonul 9 pune în competiție pentru chefi o miză...

Bursele JTI pentru Jurnaliști: Continuarea programului și lansarea ediției 2021-2022

Bursele JTI pentru Jurnaliști: Continuarea programului și lansarea ediției 2021-2022
De Ziua Mondială a Presei, Bursele JTI pentru Jurnaliști anunță continuarea programului 2020-2021 și lansează și ediția următoare, 2021-2022. Programul este realizat cu sprijinul foștilor bursieri, al...
Serviciul de email marketing furnizat de