x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

"Odinioară, mâncarea era mai gustoasă"

0
Autor: Maria Belu-Burtea 06 Mai 2010 - 00:00
Victor Stroe/Jurnalul Naţional
Vezi galeria foto
Azi o să vă spun povestea unor delicioase mâncăruri româneşti pe care am aflat-o într-o zi călduţă de primăvară de la un bucătar din Comarnic, care găteşte pentru ploieşteni. Vestea bucatelor preparate de bucătarul-şef Daniel Savu, de la Taverna Heraldic din Ploieşti, a ajuns până la noi. Am plecat la întâlnirea cu Daniel pentru a afla câteva dintre tainele bucatelor sale.

ÎNCEPUTURI
Discuţia cu bucătarul-şef Daniel Savu a început firesc. Când a început legătura dintre el şi bucătărie? "În anul 1972. Am intrat în bucătărie de la 14 ani, am fost ucenic, ce să spun, am făcut de toate: spălam vase, măturam, frecam aragazul, uneori mai luam şi câte un şut. Am fost ucenic la ITO Sinaia, la Restaurantul Păltiniş, care avea la acea vreme 300-400 de oameni la masă zilnic. În general erau mineri veniţi la tratament. Iniţial, hotelul a fost al Armatei, apoi a fost luat de OJT Sinaia.

Am făcut doi ani de şcoală profesională la Ploieşti, la Liceul Economic. După ce am terminat şcoala, am lucrat la restaurantele Parc şi Montana din Sinaia. Am avut şansa să lucrez cu cei mai cunoscuţi maeştri, cum ar fi: Moacă Ion şi Constantin, erau fraţi, unul era la Montana, iar celălalt la Palace, apoi Dondoi, Bozgoreanu, Boeru, toţi erau maeştri ai artei culinare. Mi-am terminat studiile şi am luat ca bucătar-şef Restaurantul Parc în Sinaia, vizavi de parc şi de Restaurantul Caraiman, unul dintre cele mai vestite restaurante din Sinaia în acei ani.

Acolo am lucrat trei ani. Apoi am mers la Internaţional împreună cu Mihai Staicu, iar în 1986 am plecat la CC, la Restaurantul Palace din Sinaia, unde am muncit 13 ani. Am lucrat la toate restaurantele din zonă, mergeam unde era nevoie de bucătari, pentru că OJT-ul era foarte mare, aici era o adevărată industrie a comerţului." În acea perioadă, în anii '80, existau ingredientele şi condimentele de care aveau nevoie pentru a prepara felurile de mâncare sau făceau improvizaţii?

"La vremea aceea se lucra cu toate ingredientele naturale, sosurile se făceau din zeamă de oase, la cuptor, nu existau prafuri şi nici sosurile astea ce vin la cutie, totul era natural. La Palace am lucrat cu Petre Onea, un foarte mare meseriaş, atunci foloseam reţetare unice. Erau făcute de Ministerul Turismului şi se foloseau în toată industria hotelieră. Cu gramaje de carne, de legume şi de ingrediente. Reţetele conţineau numai ingredientele şi condimentele ce se găseau la noi în ţară. Preparatele erau mai gustoase şi mai sănătoase."

Dar în zilele noastre ce fel de mâncare este preferată? "Acum, totul este mai diversificat, mai ales după ce a intrat şi bucătăria internaţională peste noi. Dar eu observ că mai toţi clienţii care vin să mănânce la restaurant preferă bucătăria românească. Vor o ciorbă făcută bine după reţetarul nostru. Aţi văzut că bucătarii care se şcolesc pe-afară nici nu mai ştiu să facă o ciorbă românească. Din punctul meu de vedere, cele mai căutate sunt preparatele româneşti.

Noi am introdus în bucătăria noastră preparate din antilopă, struţ, dar acestea se vând doar unul sau două pe săptămână", spune bucătarul Daniel Savu.

A GĂTIT ŞI PENTRU CEAUŞESCU
"Prin '87, '88 şi '89, când eram la CC, găteam pentru Ceauşescu, care venea iarna la odihnă la Castel. Nu era pretenţios. Pregătirile pentru el şi pentru cei care-l însoţeau se făceau în mai toate restaurantele din Sinaia. Acolo erau marii maeştri bucătari ai vremii", îşi aminteşte interlocutorul meu. "El mânca gustări din file de şalău proaspăt, rulouri din file de şalău cu mărar, rulouri de gâscă, de pui cu garnitură de legume fierte şi cu sosuri uşoare. Fierte sau la cuptor.

Meniul era numai de regim. Eu l-am prins când era bolnav, dar mânca, uneori, şi sarmale, dar numai din piept de gâscă, de pui sau de curcan. În mod deosebit îi plăcea rasolul de peşte, fie că era de şalău, fie că era de păstrăv. Plăcerea lui era să fie masa frumos aranjată. Bucătăriile şi noi, personalul, eram verificaţi de Sanepid de fiecare dată. De exemplu, de ziua lui sau a ei veneau în bucătărie cei care făceau parte din garda lui şi făceau controale amănunţite.

A, am uitat să vă spun! Înainte de a găti pentru ei eram verificaţi din cap până în picioare şi ni se făceau analizele de la A la Z. Era un lucru foarte bun, pentru că se lucra foarte curat. Poate că el nu era aşa de suspicios, ci doar cei din jurul lui, cred că le era foarte frică să nu se întâmple ceva. Uite, acum îmi aduc aminte că îi mai plăcea mult şi rasolul de viţel cu os şi cu multe legume. Fierbeam rasolul împreună cu legumele: ţelină, morcov, cartof, ceapă.

Le legam cu aţă şi le puneam la fiert aşa întregi. Când erau gata i le aranjam frumos pe farfurie alături de rasol, cu puţină zeamă şi sare. Atât. Era înnebunit după dulciurile de casă, mai ales după papanaşi, dar fierţi. Apoi mânca multe salate de sezon, verdeţuri şi multe fructe. Nu avea un meniu încărcat, dar totul era controlat la sânge", conchide distinsul meu interlocutor.


Crocodil la tavă
"Preparatul din coadă de crocodil la tavă este delicios, dar şi uşor de preparat. Carnea de crocodil se pune în tava unsă cu ulei. Se dă cu sare şi piper după gust, apoi se stropeşte cu vin alb. Se lasă la copt timp de o oră sau o oră şi jumătate. Preparatul este savuros, iar stropit din belşug cu lămâie, cu sos de coacăze şi sos meuniere este un fel de mâncare deosebit.
Pe farfurie, în cazul în care aveţi invitaţi la masă, carnea poate fi aranjată după imaginaţia fiecăruia. Este un preparat extrem de uşor de gătit şi foarte bun. Carnea de crocodil este mai grasă, iar gustul este ceva între peşte şi pui. E de încercat!"


Ruladă de căprioară
"Pentru acest preparat aveţi nevoie de carne de căprioară. Carnea se rulează şi se «îmbracă» în slăninuţă, apoi se pune în tavă. Se mai adaugă ţelină, morcov, ceapă. Se stropeşte cu coniac, se potriveşte de sare şi piper şi se dă la cuptor. Separat, câţiva bureţi pleurotus se trag la tigaie în unt. Din zeama de la friptură, după ce aceasta este gata, se prepară un sos din soia, unt, roşii în bulion, muştar. Rulada se serveşte cu sosul preparat şi cu bureţii traşi la tigaie. Este foarte bună şi foarte uşor de preparat. Cine crede că a găti mâncăruri sănătoase şi gustoase înseamnă a sta ore întregi în bucătărie se înşală amarnic. Bucătăria poate fi plăcută şi poate deveni o modalitate de a te rupe pentru câteva ore de stresul acumulat de-a lungul unei zile."

● Reţete realizate de Daniel Savu, bucătar-şef la Restaurantul Taverna Heraldic

Citeşte mai multe despre:   profesionistii

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Cea de-a doua gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

Cea de-a doua gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
Galerie Foto Cea de-a doua gală a celui de-al 15-lea sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de Tavi Clonda, cu o excelentă transformare în Adam Lambert, a fost aseară lider de audiență atât la nivel naţional,...

X Factor, lider de audiență la nivelul întregului public din mediul urban şi la nivel național. Florin Ristei se simte de neoprit: ”V-am zis că o să câștig X Factor anul acesta?!”

X Factor, lider de audiență la nivelul întregului public din mediul urban şi la nivel național. Florin Ristei se simte de neoprit: ”V-am zis că o să câștig X Factor anul acesta?!”
Galerie Foto Cea de-a doua ediţie a celui mai nou sezon X Factor, difuzată vineri seara, între orele 20.30-23.05, la Antena 1, a fost lider de audiență, atât la nivelul întregului public din mediul urban, cât şi la nivel...

Alex Mica, pe scena X Factor: ”Am urcat foarte rapid un munte înalt și m-am prăbușit pe partea cealaltă”

Alex Mica, pe scena X Factor: ”Am urcat foarte rapid un munte înalt  și m-am prăbușit pe partea cealaltă”
Surpriză pentru jurații X Factor, în această seară, de la 20.30, la Antena 1, când în fața lor pe scenă va urca Alex Mica, artistul cunoscut internațional cu piesa sa ”Dalinda”, care însă în ultimii ani...

Delia: ”Nu mă așteptam să plâng la X Factor, nu îmi place să plâng în public”

Delia: ”Nu mă așteptam să plâng la X Factor, nu îmi place să plâng în public”
Galerie Foto Emoțiile sunt de neoprit vineri, de la 20.30, la Antena 1, într-o nouă ediție X Factor din cel de-al nouălea sezon, când Delia, dar și ceilalți colegi ai săi de la pupitrul juraților, nu își pot stăpâni...

Premieră la Te cunosc de undeva!, în al 15-lea sezon. „Secretul e să joci personaje care nu există!”

Premieră la Te cunosc de undeva!, în al 15-lea sezon. „Secretul e să joci personaje care nu există!”
Sâmbăta, de la ora 20.00, la Antena 1, se poartă transformările. Cei 11 concurenți ai celui de-al 15-lea sezon „Te cunosc de undeva!” s-au epilat și s-au pensat, și-au pus peruci, chelii și barbă falsă,...

Marți seara, Chefi la cuțite a fost lider de audiență

Marți seara, Chefi la cuțite a fost lider de audiență
Galerie Foto Seara de marți a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul publicului comercial și la nivelul publicului din mediul urban. Conform Kantar Media, cea de-a do...

O nouă tragedie în lumea filmului. A murit la doar 36 de ani

O nouă tragedie în lumea filmului. A murit la doar 36 de ani
Actrița japoneză Sei Ashina, cunoscută pentru rolul din „Silk”, a fost găsită moartă în apartamentul ei din Tokyo de către o rudă, a anunțat agenția ei. Surse apropiate anchetei au declarat că a...

Chefi la cuțite a fost aseară lider audiență pe toate segmentele de public

Chefi la cuțite a fost aseară lider audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Seara de luni a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în...

La nuntă te-ai așezat pe scaune Chiavari

La nuntă te-ai așezat pe scaune Chiavari
Galerie Foto Evenimente, expoziții, spectacole de muzică și divertisment, spectacole sau conferințe. Cu cât participă mai multe persoane, cu atât este nevoie de o pregătire mai aprofundată. Pregătirea evenimentului este...

Locul de joacă pentru copii și adulți de la Turda

Locul de joacă pentru copii și adulți de la Turda
Galerie Foto Salina Turda este cea mai frumoasă din Europa. A-nceput cu un vis ce s-a transformat în realitate, din anul 2005, cu doar câteva ingrediente: inspirație, imaginație, voință și fonduri PHARE. În ultimii ani,...

Drumeții pe urmele cosonilor și ale dinozaurilor

Drumeții pe urmele cosonilor și ale dinozaurilor
Românii au ales excursiile și vacanțele în țară, anul acesta, în proporție covârșitoare. Nevoia de izolare în zone sigure și în grupuri mici sau chiar individual scoate din nou în prim-plan turismul...

Azi pornește metroul din Drumul Taberei... restul sunt bancuri!

Azi pornește metroul din Drumul Taberei... restul sunt bancuri!
Galerie Foto Azi pornește metroul din Drumul Taberei... Vă mai amintiţi celebrul afiş „În 3 ani, aici VA FI staţia TA de metrou”? Într-o zi, un trecător a mai adăugat în coada cifrei un „0”, în altă zi, un alt...

Antena 1 începe filmările pentru Adela, un nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion

Antena 1 începe filmările pentru Adela, un nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion
Galerie Foto Antena 1 dă startul filmărilor pentru Adela, un nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production. Producția este o adaptare liberă după serialul O hayat Benim / This is my life, produs de Fox...

Producțiile Antenei 1 se văd gratuit pe AntenaPlay

Producțiile Antenei 1 se văd gratuit pe AntenaPlay
Marile premiere ale toamnei, lansate de Antena 1 în săptămâna 7-13 septembrie, pot fi urmărite gratuit, toată luna septembrie, pe platforma AntenaPlay, de oriunde, oricând şi de pe orice dispozitiv. Primele 3...

Speak și Ștefania vin la Chefi la cuțite ca să-l impresioneze pe Chef Sorin Bontea

Speak și Ștefania vin la Chefi la cuțite ca să-l impresioneze pe Chef Sorin Bontea
Galerie Foto După ce au trecut prin aventura vieții lor în Asia Express, Speak și Stefania vin în seara asta la Chefi la Cuțite pentru a-l impresiona pe Chef Sorin Bontea cu talentul lor în bucătărie. Ștefania este cea...
Serviciul de email marketing furnizat de