x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Omul nu se naşte cu instinctul de a mânca sănătos

Omul nu se naşte cu instinctul de a mânca sănătos

de Simona Lazar    |    03 Noi 2011   •   15:00
Omul nu se naşte cu instinctul de a mânca sănătos

Orice intalnire cu prof. dr Mencinicopschi se poate transforma intr-un prilej de prelegere pentru o alimentatie sanatoasa. "Suntem ceea ce mancam, suntem si ceea ce nu mancam, dar sa nu uitam ca mancam cum gandim si gandim cum mancam', si-a inceput nu demult discursul – la lansarea produselor naturale si eco ale unei cunoscute firme romanesti de profil – celebrul specialist in nutritie. "Ar trebui sa fie un eveniment si o stire de presa faptul ca in Romania putem sa gasim alimente sanatoase, alimente naturale si la preturi cel putin decente'. Fulgi, seminte, fructe uscate, cafea din cicoare... toate acestea pot fi baza unei alimentatii echilibrate si diversificate, asociate cu alte alimente sanatoase.

De la aceasta realitate pornind, ca si de la butada lui G.B. Shaw - "cea mai sincera dragoste este dragostea pentru mancare' - profesorul Mencinicopschi ne-a impartasit cateva adevaruri despre nevoile noastre de hrana. "Fiziologia omului ne spune un lucru: la o masa ar trebui sa consumam un singur aliment concentrat. Orice nu este leguma sau fruct este aliment concentrat. Sistemul nostru gastro-intestinal nu poate digera in mod eficient tot felul de combinatii fanteziste de alimente. De exemplu, friptura de ceafa cu garnitura de cartofi prajiti. Nu ca nu ar fi foarte gustoasa, numai ca dupa ce o veti manca, pe langa faptul ca va veti ingrasa, va veti imbolnavi, va va cadea si ca o piatra la stomac'. De ce nu este corecta aceasta asociere de alimente? "Nu pentru ca spun eu, nici fiindca ar fi o moda. Nu exista mode in alimentatie si nutritei. Singura moda este cea dictata de fiziologia sistemului nostru gastro-intestinal'. Alimentele moderne sunt supraorganoleptizate, nemaipomenit de bune, dar nu ne hranesc, chiar sunt aditive, ne pot crea dependenta. Defectul lor, al alimentelor prelucrate industrial, este ca sunt foarte gustoase, dar nehranitoare. "Una dintre ultimele mele carti, "Revolutia in bucatarie', este prima lucrare de gastronomie nutritionala, care sustine tocmai ca putem face o mancare si foarte gustoasa, dar si foarte hranitoare'.

Alimentatia sanatoasa se invata, sustine prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, care subliniaza ca "omul este singura fiinta care nu se naste cu instinctul de a se hrani sanatos. Nu stie, omul trebuie sa invete sa manance, pentru ca este o fiinta rationala si ar trebui sa fie constient si de relatia dintre mancare si sanatate'.

×