x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Operatiunea Ghiveciul

Operatiunea Ghiveciul

05 Noi 2004   •   00:00

Este pacat sa nu profitam de toata rodnicia acestei toamne! Si daca nu va hotarati din ce legume sa faceti mancarea, pentru ca toate va plac, cel mai bine ar fi sa preparati un ghiveci.

CRISTINA CATANA

MIREASMA. Aroma tomnatica se va raspandi in toata casa

Tarabele pietelor sunt pline de dovlecei, de vinete, de ceapa… De tot felul de legume. Stau asezate frumos, in gramezi ordonate, iar taranii te cheama sa le cumperi. Nici nu ar fi nevoie de indemnul lor, pentru ca "ochii vad, stomacul cere". Asa ca este imposibil sa rezisti tentatiei. Te uiti la cartofi si parca ar merge o mancarica pe care sa o asezonezi cu cateva acrituri… Sau o salata de vinete ca aperitiv… Sau niste dovlecei pane… Si uite asa ajungi la capatul pietei si nu stii ce sa alegi pentru cina. Dar daca le-ai combina pe toate intr-un ghiveci delicios…?

INVENTIV. Nu iti trebuie foarte mult timp pentru a-l prepara si nici foarte multe "resurse" - puteti antrena toata familia. La urma-urmei, toti vor manca din delicatesa ce va iesi. Unul dintre participantii la pregatirea cinei poate curata, spala si taia legumele in feliute subtiri, fara insa sa le amestece intre ele. Daca este doar un "muncitor necalificat" si nu prea cunoaste tainele bucatariei, trebuie sa ii spuneti ca vanata trebuie stoarsa bine de zeama dupa ce a foat taiata.

In timp ce "operatiunea" de mai sus este executata, trebuie pregatit vasul pentru cuptor. Poate fi si o tava obisnuita, patrata sau rotunda, numai sa fie suficient de mare. Apoi puneti uleiul in vas, intinzandu-l bine, astfel incat sa nu ramana nici o suprafata neunsa, si se pun legumele in raze de la centru spre margini, precum si carnea. Mai intai trebuie pusi cartofii, pe care un "ucenic" i-a fiert in prealabil in coaja si apoi i-a curatat, ceapa, care sunt in cantitati ceva mai mari. Se pune si restul legumelor, dar cu grija. Trebuie potrivite culorile, ca mancarea sa aiba si un aspect placut. Deasupra lor presaram sare (sau vegeta), sucul de rosii si mirodeniile. Cel mai bine ar fi sa aveti busuioc si maghiran.

AJUTOR. Dupa ce toate acestea au fost aranjate, dam tava la cuptorul incalzit dinainte si lasam focul potrivit. Dupa o jumatate de ora, cu aproximatie, ghiveciul va fi gata. Daca pe langa el mai scoateti din camara si cateva muraturi, "ucenicii" nu vor regreta ca au participat la aceasta operatiune delicioasa.

RETETA
Ai nevoie de un dovlecel nici prea mic, nici prea mare, de patru cepe mari si aurii, de o vanata mica, de un sfert de varza, de patru gogosari rosii si carnosi, de un praz, de o legatura potrivita de patrunjel, cateva bucatele de carne si de vreo suta de grame de ciuperci. Sa nu uitam de cartofi, vreo patru mari, pe care trebuie sa ii fierbeti in prealabil in coaja. Daca ati cumparat toate aceste legume de la piata, nu trebuie decat sa mergeti acasa si sa va apucati de treaba. Daca nu aveti prin camara ulei (cam vreo trei linguri), suc de rosii (nu mai mult de 200 de grame) si bineinteles mirodenii pentru a aroma ghiveciul, nu uitati sa le cumparati. Mirodeniile dau mai multa personalitate ghiveciului dumneavoastra.

×
Subiecte în articol: gastronomie