x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Oraşul Metabolic

Oraşul Metabolic

de Tudor Cires    |    15 Oct 2009   •   00:00
Oraşul Metabolic
Sursa foto: Copyright Editura Curtea Veche/

Imaginativ, creativ, înnoitor, Jamie Oliver este imaginea militantului prin excelenţă. Oricare ar fi cauza pentru care intră în luptă, are energia şi carisma necesare pentru a face orice proiect să reuşească. Iar atunci când întâlneşte o idee bună - chiar dacă nu îi aparţine - se ataşează de ea şi se implică activ.



AGRICULTURĂ URBANĂ
Este şi cazul experimentului numit "MetaboliCity" - numit astfel după viziunea oraşului care îşi metabolizează resursele, le devorează şi "scuipă" resturile, pentru ca să o ia apoi de la capăt. Totul porneşte de la ideea că orice sămânţă poate să rodească şi orice plantă poate să crească într-un pat germinativ care foloseşte resurse pe care oraşul, altminteri, le consideră simple reziduuri.

Reciclarea acestor resurse este de două ori "eco", o dată pentru că este epurată zona, a doua oară pentru că rezultatul este o... recoltă oarecare de legume şi verdeţuri proaspete, după care nu trebuie să alergi până la piaţă, pentru că le-ai crescut tu însuţi în "ferma de la fereastră". Londonezii încep, încet-încet, să agreeze acest tip de agricultură urbană, care are şi avantajul de a înviora faţadele obosite ale clădirilor.

Tehnicile de cultură folosite sunt cele numite "hidroponice", la modă deja în Japonia şi în Statele Unite, unde se exploatează la maximum spaţiile înguste ale arhitecturii de tip urban, atât pentru a avea legume şi ierburi proaspete, cât şi pentru a "oxigena" oraşele îmbâcsite de smog. Grădinile Oraşului Metabolic sunt promisiunea unor alte mitice "grădini ale Semiramidei".

GHIVECELE DE LA FIFTEEN
Jamie a anunţat recent implicarea restaurantului său Fifteen în acest generos proiect lansat de Central Saints Martins College of Art&Design, care explorează posibilitatea de a crea "grădini pentru cultivarea hranei" integrându-le designului urban ecologic. Fifteen este unul dintre cele şase restaurante londoneze unde se implementează scheme inovative ale kiturilor de "grădini urbane", unde se cultivă legumele şi condimentele ce sunt apoi folosite, proaspete, în pregătirea hranei.

Cultivate în ghivece şi jardiniere, salatele şi ierburile aromate sunt rupte din ghiveci dinaintea clientului şi pregătite pe loc. Aşa chiar că nu ai a te teme că frunzele de lăptucă din salată sunt veştede ori că busuiocul sau rozmarinul au fost rupte de prea multă vreme şi şi-au pierdut savoarea!

×