x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Orient Regal

Orient Regal

de Anna Borca    |    24 Aug 2005   •   00:00
Orient Regal
3 NOIEMBRIE 1905
Intotdeauna ne fascineaza stralucirea palatelor si viata de la curte, ne dorim sa cunoastem eticheta, gandurile, orgoliile si suferintele regale. Robert Scheffer, in cartea sa "Orient regal - cinci ani la curtea Romaniei", reuseste sa redea aceasta atmosfera intima de la curtea regala si sa prezinte cu realism oamenii pe care i-a cunoscut. Aceste pagini de amintiri au fost scrise inainte de primul razboi mondial si, dupa cum marturiseste autorul, nu a retusat nimic, pentru ca "toata valoarea lor sta in sinceritatea naiva". Robert Scheffer a fost intre anii 1886 si 1891 secretar literar-bibliotecar al reginei Elisabeta a Romaniei. Sa spicuim in continuare ceva din marturiile acestui fin observator al vietii regale de la castelul Peles:

"La castelul Peles viata era, daca se poate spune, familiala. Curtea lua masa impreuna cu Maiestatile Lor. In fiecare zi erau primiti convivi, mai mult sau mai putin calificati. Ne intalneam intr-un salon, zis de audienta, spatios, luminos, care se deschidea cu trei usi de sticla spre un balcon de lemn, ai carui stalpi erau acoperiti de vita salbatica. Destul de golas, asa cum se potriveste cu o sala de aparat, cu perdele de satin bleu pal, cu mobile aurite, cu parchet stralucitor, cu oglinzi venetiene, lustrele cu girandole erau in discordanta cu tonalitatea generala. La fiecare extremitate, usi cu doua canaturi, care dupa cina ramaneau deschise, lasau sa se vada in anfilada pe o parte un budoar ingust urmat de sala de muzica, pe cealalta, sala de biliard. Langa sala de biliard se afla sufrageria, capitonata cu piele de C"rdoba, mobilata greoi si bogat, in stilul Renasterii germane, destul de intunecoasa si de dimensiuni insuficiente (maximum 40 de tacamuri).

Dupa imprejurari, Maiestatile Lor «tineau cerc» un minut sau doua, sau treceau direct la masa, unde un aghiotant (pentru ca aceste functii militare sunt glorioase) atribuise, dupa sfaturile regelui, fiecaruia un loc".

"Regina, exuberanta, vorbea foarte mult, povestea cum isi petrecuse ziua, se interesa de ce facusera ceilalti, discuta literatura, arta si natura. Regele, mai sec, supraveghea, cu privirea lui mereu mobila, serviciul: cateodata atingea cu degetele cotul sotiei cand ea exagera; rareori emitea o reflectie, uneori politica, si printr-o privire rapida, circulara, cerceta ce efect produsese..."

"Regele organizase bine totul. Interesandu-se pe cale diplomatica de preferintele oaspetelui, ii servi numai vinuri de buna calitate, Chamberlain si Chateau-Yquem, care fara indoiala erau delicioase, pentru ca, prin gesturi largi, Alteta Regala (n.r. - este vorba despre printul de Wales) le arata toata cinstea necesara ..."
Robert Scheffer
"Orient regal - cinci ani la curtea Romaniei"

SALAU SI BAVAROAZE


"Petite marmite/Sandre bouilli, sauce hollandaise/Jambon brais... aux ...pinards/Salsifis frits/Oie rôtie/Salade/Bavaroise panach...e/ Dessert." Un meniu demn de o masa regala. In pagina aceasta si in urmatoarele va prezentam cateva dintre felurile de mancare servite de-a lungul vremii la Castelul Peles. Pentru a reconstitui retetele am apelat la cateva carti de bucate aparute in epoca, dintre care "La Cuisine de tous jours. Recueil de 900 recettes de cuisine" de H. Pellaprat, Biblioth"que du Journal "Le Cordon Bleu", Paris, 1920, si "Calauza bucatariei franceze" de Em. Guichard si C. Waygart, Tipografia "Cultura Poporului", Bucuresti, 1928, ne-au fost cele mai utile. (Simona Lazar)

PETITE MARMITE


Preparati o marinata din o lingura de mustar si cate un varf de cutit de cimbru maruntit, rozmarin, curry, piper, sare, apa si putin otet. Curatati un file mignon de porc (de aproximativ 500-600 de grame), portionati-l si acoperiti-l cu marinata astfel obtinuta, timp de 20 de minute. Incalziti intr-o cratita o lingura de unt, in care prajiti pe toate partile fileul mignon. Taiati bucati 100 g de jambon crud si trageti-l in unt cateva minute. Faceti focul mic si, in tigaia in care ati prajit carnea, inabusiti, 10 minute, un ardei rosu, unul galben si unul verde, taiati in fasii mari, adaugati 100 g de ciuperci taiate in doua, zeama de la o jumatate de lamaie, o lingura de supa de vin de Heres. Amestecati si lasati sa fiarba totul inabusit timp de 10 minute. Gustati, adaugati sare si piper, daca mai este nevoie, acoperiti si lasati sa fiarba la foc iute pana scade sosul. Adaugati jambonul. Se serveste cu bucatile de file mignon.

SANDRE BOUILLI, SAUCE HOLLANDAISE


(Salau fiert cu sos olandez)

Portionati fileurile de salau si puneti-le la fiert intr-un vas cu apa, putina sare si condimente, dupa gust. Sosul olandez se prepara astfel: faceti o reductie de otet, apa si condimente. Puneti intr-un vas trei galbenusuri de ou si o nuca de unt, amestecati, treceti la bain-marie adaugand si reductia de otet, racita (se poate pune si o jumatate de lingura cu zeama de lamaie). Amestecati pana compozitia devine cremoasa. Intr-un vas puneti 150 g de unt taiat bucatele. Pastrati la cald, pana in momentul servirii, cand adaugati in sos 3 linguri cu smantana batuta spuma.

JAMBON BRAISE AUX EPINARDS


(Jambon brezat cu spanac)

Se spune despre o mancare ca este brezata atunci cand carnea sau legumele s-au pus la cuptor in sos sau in suc propriu. Pentru acest preparat, jambonul se pune la desarat timp de 24 de ore in apa rece. Se pune apoi intr-un vas cu apa rece, se aduce la fierbere si apoi se lasa la foc domol cate 20 de minute pentru fiecare livra de carne. Lasati sa se raceasca in cratita, apoi curatati-l de grasime. Puneti-l intr-un vas pentru friptura, impreuna cu un pahar de vin alb (sau sampanie, dupa gust), presarati-l cu putin zahar pudra si lasati-l pe foc trei sferturi de ora, rotindu-l din cand in cand. Se poate servi, ca garnitura, cu spanac taiat in bucati mari, aruncat in apa fierbinte si fiert nu mai mult de sapte minute, dupa care se pune intr-un vas cu apa rece. Cand s-a racit, se iau bucati de spanac, se scurg, se ruleaza si se servesc cu unt topit, in care s-a adaugat sare si putina zeama de lamaie.

SALSIFIS FRITS


(Salsifi prajiti)
Salsifi sunt tuberculii unei plante al carei nume stiintific este "scorzonera hispanica", inrudita cu papadia. Se pot pregati fierti in apa cu sare si otet, adaugandu-se putina faina, sotati in unt sau prajiti in ulei fierbinte. Sunt o garnitura excelenta pentru carnea de vita.

OIE RÔTIE


(Friptura de boboc de rata)

Daca este umplut cu castane, bobocul de rata se lasa in vasul de frigere, in suc propriu, la foc moderat, timp de o ora si jumatate pana la doua ore, in functie de marimea lui. Daca nu este umplut, va fi gata in cel mult trei sferturi de ora. Nu se taie bucati si nu se da deoparte grasimea, inainte de frigere. In schimb, inainte de servire se degreseaza foarte bine sosul format.
×
Subiecte în articol: intr-un