GASTRONOMIE
CHEF - Puck, bucatar-sef, a pregatit masa pentru vedetele covorului rosu
Duminica a avut loc a 77-a, ceremonie a decernarii Premiilor Oscar. Spectacolul nu s-a incheiat o data cu caderea cortinei. El a continuat in sala de banchete de la Hollywood.
VERONICA GUZUN
|
EXPERIENTA. Puck a dovedit de 11 ori ca prepara cele mai gustoase Oscaruri de ciocolata |
Al 11-lea an consecutiv, celebrul bucatar-sef de origine austriaca Wolfgang Puck a stat la aragaz pentru a pregati masa mare de dupa ceremonia de decernare a Premiilor Oscar de la Hollywood, anunta AFP. In acest an, vedetele au servit Langusta de Maine "in crusta" cu trufe si traditionalul desert cu ciocolata in forma de statueta. Wolfgang numeste aceasta figurina "Oscarul pe care il iubesc". De asemenea, oaspetii au savurat pizza "gourmet" din somon afumat sau din caviar.
GHINIOANE. De 11 ani, de cand Wolfgang Puck prepara toate bucatele de pe masa de Oscar, a avut parte si de cateva surprize neplacute. Acum opt ani, cina a vut loc in centrul Los Angeles-ului. "Am montat o mare bucatarie intr-o parcare. Ploua, batea vantul" - isi aminteste bucatarul. "Aragazurile nu functionau din cauza vantului. Cu greu am reusit sa preparam risotto cu trufe negre". O alta peripetie s-a intamplat in 2001. In seara decernarilor, in sala unde trebuia sa aiba loc banchetul, s-a taiat electricitatea. "La inceput intrasem in panica, imi spuneam ca nu vom reusi sa facem nimic. Dar pana a venit electricianul am servit pe intuneric 400 de persoane" - povesteste Wolfgang.
AMICITII. El niciodata nu are timp sa urmareasca decernarile, dar spera ca prietena sa, Virginia Madsen, nominalizata la Oscar pentru cel mai bun rol secundar feminin, in filmul Sideways, va castiga. La sfarsitul cinei, bucatarul Oscarurilor isi saluta prietenii. "Cunosc multe vedete. Sunt prieten foarte bun cu Clint Eastwood si cu Morgan Freeman.
CA PE ROATE. Vedetele au fost deservite de catre 450 de chelneri, iar marele bucatar a fost ajutat de alte 220 de persoane. Printre acestia au fost si elevi ai unei scoli hoteliere. Totul se intampla foarte repede. Bucatarii si chelnerii sunt extrem de ocupati in prima jumatate de ora. Apoi oaspetii isi gasesc locurile la masa, si intr-o ora banchetul ia sfarsit.
BIOGRAFIE
|
Wolfgang Puck, de 55 de ani, s-a nascut in Austria, unde s-a nascut si guvernatorul Arnold Schwartzneger. El a inceput sa invete bucatarie la 14 ani, inspirat de mama sa, Maria, sefa la un hotel. S-a format in marile restaurante frantuzesti "LâHôtel de Paris" din Monaco, "Maximâs" din Paris si "LâOustau de Baumani"re" din Baux-de-Provence. Artistul a parasit Europa in 1973. Ajuns in California, el se specializeaza in food fusion. Este vorba de un amestec dintre bucataria franceza si cea asiatica. Wolfgang Puck face un lant de restaurante si publica multe carti de bucate, de asemenea mai are si o emisiune la un post de televiziune din America. In 2004, revista Forbes l-a clasat pe locul 85 printre cele mai cunoscute 100 de persoane din lume.
|