x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Ospitalitate si bucate

0
Autor: Cristina Andreea Catana 01 Mar 2006 - 00:00
Ospitalitate si bucate
ROMANIA CULINARA - CAIET DE RETETE
De cum am ajuns in Tara Oasului m-am tot intrebat de ce sunt oamenii atat de rumeni in obraji? Parca plesneau de sanatate! Cu siguranta aerul tare de munte trebuie sa aiba acest efect. Nu am gresit cu totul. E aerul, dar sunt si bucatele. Arome tari iti gadila papilele gustative. Palinca le inmoaie, le completeaza gustul.

De baza in Oas sunt slana si ceapa sparta in palme. Iei o gura de slana, intingi cu ceapa-n sare, o musti si apoi iti inmoi buzele in palinca. La aperitiv.

Apoi vin rantasurile si ciorbele cu lascute si smantana, iar la desert compoturi puse cu grija de cu vara. Nu incercati sa le mancati pe rand! Aceasta oranduire pare ca are o logica a ei. Nu merge palinca fara mancare, dar nici invers, pentru ca, fiind atat de consistente, bucatele nu vor "aluneca" asa cum trebuie.

E nevoie de curaj sa fii oaspetele unui osean. Si trebuie neaparat sa fii gurmand! Curele de slabire sunt, in acest caz, niste nazuinte greu de atins. Masa oseanului este intotdeauna plina. Cu ce are prin camara, prin casa, prin pivnita, prin pod. Sunt atat de ospitalieri, incat ti-ar pune pe masa tot ceea ce ceri. Poate si de aceea, bucatele par atat de bune! Sunt oferite din toata inima, ca o invitatie la revenire. Si cum sa nu te intorci, cand stii ca te asteapta atatea bunatati!

MAMALIGUTA IN PATURI
  • Ingrediente: un kilogram malai, 3 l apa, 100 g unt, 200 g urda, 200 g cas, 200 g branza de burduf, 200 g cascaval, 200 g smantana, 200 g branza telemea, sare.
  • Preparare: Cand apa incepe sa fiarba, se pun sarea si malaiul, ca la o mamaliga obisnuita. Se unge bine o cratita cu unt si se lasa sa se incinga. Dupa ce untul s-a topit, se toarna primul strat de mamaliga, gros de cel mult doi centimetri. Deasupra se pun un strat de cas si altul mai subtire de mamaliga. Se pun apoi straturi - telemea, mamaliga, urda, mamaliga, branza de burduf, mamaliga. Deasupra se pune cascavalul ras amestecat cu smantana si se da la cuptor la foc mic.
  • PLACINTA CU NUCI

  • Ingrediente: 500 g faina, 200 ml lapte, 100 g unt, 500 g nuci, 400 g zahar, un pliculet cu zahar vanilinat, sare.
  • Preparare: Se amesteca faina cu laptele, cu 50 g unt si un varf de lingurita cu sare, se framanta si se lasa o jumatate de ora sa se odihneasca, la caldura, acoperindu-se cu o farfurie incalzita. Nucile se coc in cuptorul incins, apoi se curata de coji si se dau prin masina de tocat, apoi se presara 100 g zahar si se amesteca. Restul de zahar se dizolva impreuna cu zaharul vanilinat in apa fierbinte, lasandu-se pe foc mic pana se leaga siropul. Se intinde aluatul, se imparte in doua foi, intre care se pun nucile, stropindu-se foaia de deasupra cu unt fierbinte. Se da o jumatate de ora la cuptor, apoi se toarna siropul fierbinte deasupra. Se serveste taiata in patrate sau in romburi.

    BOLOVAN DE FAINA

  • Ingrediente: 500 g faina, 125 g unt, 500 ml lapte, 50 g drojdie, 3 oua, doua lingurite cu zahar tos, 100 g stafide, doua lingurite cu zahar pudra, 400 g compot de fructe, sare.
  • Preparare: Se framanta faina cu 100 g unt, laptele si drojdia, stafidele - tinute in prealabil timp de o ora in apa rece, apoi scurse si tocate marunt - , ouale, o lingura cu zahar si un varf de lingurita cu sare. Aluatul obtinut se asterne uniform intr-o cratita, unsa bine cu unt. Se pune pe foc o oala cu apa, iar cand aceasta clocoteste, se introduce in ea cratita cu aluatul si se lasa la bain-marie, aproximativ doua ore. Dupa aceea, se scoate aluatul, se da prin zahar pudra, se portioneaza si se serveste cald cu compot de fructe.

    GALUSTE DE CIUPERCI

  • Ingrediente: un kilogram ciuperci proaspete, doua cepe, 100 g slanina, doua linguri cu faina, 200 g paine alba, 200 ml lapte, 50 g unt, un ou, o legatura de patrunjel, sare.
  • Preparare: Ciupercile, ceapa si patrunjelul se toaca marunt. Slanina se taie feliute subtiri. Painea se feliaza si se pune la inmuiat, in lapte, o ora, apoi se stoarce si se sfarama. Intr-o tigaie se pun feliute de slanina, se lasa pana se topesc putin, apoi se adauga ceapa, painea inmuiata, ciupercile si patrunjelul. Se calesc cateva minute, apoi se scot, se amesteca intr-un castron cu ciupercile, oul, faina si putina sare. Din aceasta compozitie, se modeleaza galuste, care se pun la fiert, un sfert de ora in apa cu sare si se oparesc in unt incins.

    OMLETA CU PESTE USCAT

  • Ingrediente: 8 oua, 4 rosii, 400 g peste uscat, ulei, sare.
  • Preparare: Pestele se tine timp de cateva ore la desarat intr-un vas cu apa rece. Intre timp, rosiile se oparesc in apa clocotita, se scot, se lasa pana se mai racoresc, apoi se curata de pielite si se dau pe razatoare. Se pun rosiile sa fiarba in sucul lor, pana ce acesta se ingroasa. Se scoate pestele, se scurge si se pune la fiert peste rosii. Se adauga o lingura cu ulei si se lasa sa fiarba, la foc mic. In acest timp se prepara patru omlete: se bat cate doua oua, se sareaza si se rumenesc pe ambele parti in ulei fierbinte. De fiecare data, cand omleta este rumenita pe jumatate, se scoate, se asaza in centrul ei cate o portie de peste, se indoaie si se pune din nou la prajit. Se servesc cu sosul de rosii.

    CIORBA DE CARNATI SI ZEAMA DE VARZA

  • Ingrediente: 500 g carnati afumati, doi morcovi, o radacina de patrunjel, o telina, o varza murata, o ceapa, 200 g smantana, doua linguri cu bulion, doi litri zeama de varza, ulei.
  • Preparare: Se curata si se spala bine zarzavatul, apoi se pune la fiert, tocat marunt. Ceapa se caleste in ulei, apoi se adauga carnatii taiati felii, care se tin pe foc pana se rumenesc. Dupa ce s-au rumenit, se pun in ciorba. Zeama de varza se fierbe separat, bulionul se dilueaza cu apa si smantana si se adauga toate in ciorba.

    Â

  • Citeşte mai multe despre:   sare,   zahăr,   făină

     



    Mai multe titluri din categorie

    Cei mai buni balerini din lume vor fi mâine pe scena Operei Române

    Cei mai buni balerini din lume vor fi mâine pe scena Operei Române
    Superstaruri de la Teatrul Bolshoi din Moscova, Anna Tikhomirova (Prim solistă) și Artem Ovcharenko (Principal)  vor dansa pe scena Operei Naționale București, mâine, 24 iulie, ora 17.00. Evenimentul este...

    Cofondatorul Google și-ar fi cumpărat o insulă pentru a evada din pandemie

    Cofondatorul Google și-ar fi cumpărat o insulă pentru a evada din pandemie
    Cofondatorul Google Larry Page a apărut foarte rar, spre deloc, în presă în ultimele 12 luni. Se spune despre acesta că ar fi donat materiale sanitare COVID, cu avionul său privat, pentru Fiji, conform unui...

    Cinci plante aromatice pe care le putem crește în apartament

    Cinci plante aromatice pe care le putem crește în apartament
    Busuiocul, pătrunjelul, oregano, cimbrul, salvia şi menta sunt plantele care se pretează cel mai bine pentru a fi crescute în grădină sau pe terase. Dintre ele, busuiocul şi cimbrul sunt plante anuale, iar de...

    Circuite turistice, între hanuri celebre și mănăstiri

    Circuite turistice, între hanuri celebre și mănăstiri
    Luna august este perfectă pentru a vizita Moldova și Bucovina. În nordul țării, în localitatea Ciocănești, turiștii pot experimenta o adevărată excursie în „mașina timpului”, pe drumurile parcurse de...

    Weekend cu test drive și distracție, la Ciolpani

    Weekend cu test drive și distracție, la Ciolpani
    Galerie Foto Iubitorii de mașini și festivaluri în aer liber sunt așteptați la SUV Fest 2021, unde se vor putea bucura din plin de ambele. În perioada 23-25 iulie, la Ciolpani, va avea loc un eveniment care îmbină toate...

    Instalează termostate ambientale și bucură-te de confort, economisind energie!

    Instalează termostate ambientale și bucură-te de confort, economisind energie!
    Galerie Foto Ne aflam la inceputul celui de-al treilea mileniu, iar tehnologia se dezvolta intr-un ritm ametitor, care ne asigura conditii de viata infinit mai bune decat cele de care aveau parte inaintasii nostri. Acest lucru este...

    Serialul ”Povești de familie” va avea premiera luni, 2 august, la Antena 1

    Serialul ”Povești de familie” va avea premiera luni, 2 august, la Antena 1
    Galerie Foto O antologie de povești inspirate de probleme cât se poate de actuale pentru societatea românească, serialul ”Povești de familie” va avea premiera luni, 2 august, de la ora 14:00, la Antena 1. Bazat pe...

    Cum să îți protejezi casa în timpul concediului

    Cum să îți protejezi casa în timpul concediului
    Numeroase studii arată că numărul furturilor și al pătrunderilor prin efracție crește în timpul vacanțelor, mai ales în perioada verii. Acesta este motivul pentru care, dacă pleci în concediu, ar trebui să...

    Care sunt cele mai în vogă modele de rochii ale verii?

    Care sunt cele mai în vogă modele de rochii ale verii?
    Piese de bază incontestabile din dressing, rochiile verii sunt cele mai frumoase și cele mai versatile. Sunt piese vestimentare de purtat fără moderație în această vară. Iată însă care sunt cele mai frumoase...

    Cotele de pariuri de astăzi

    Cotele de pariuri de astăzi
    Atunci când îți place să joci la pariuri sportive, cu siguranță vrei să fii la curent cu cotele de pariuri de astăzi. Astfel poți ști ce casa de pariuri oferă cele mai bune cote și unde să plasezi biletul...

    Iulia Albu, Nea Mărin şi Jean de la Craiova sunt primele surprize din juriul Splash! Vedete la apă

    Iulia Albu, Nea Mărin şi Jean de la Craiova sunt primele surprize din juriul Splash! Vedete la apă
    Galerie Foto Iulia Albu, Nea Mărin şi Jean de la Craiova sunt primele surprize din juriul celui mai răcoritor show al verii, Splash! Vedete la apă, ce va avea premiera în curând, la Antena 1. Aflată pentru prima dată în...

    Pentru cadouri de neuitat alege site-ul 999cadouri

    Pentru cadouri de neuitat alege site-ul 999cadouri
    În orice moment este un prilej bun de a dărui un cadou. Însă nu orice fel de cadou, ci unul dăruit cu multă implicare și sentimente față de persoana pe care îl primește. În Japonia spre exemplu, se fac...

    Iulia Albu, Nea Mărin şi Jean de la Craiova sunt primele surprize din juriul Splash! Vedete la apă

    Iulia Albu, Nea Mărin şi Jean de la Craiova sunt primele surprize din juriul Splash! Vedete la apă
     Iulia Albu, Nea Mărin şi Jean de la Craiova sunt primele surprize din juriul celui mai răcoritor show al verii, Splash! Vedete la apă, ce va avea premiera în curând, la Antena 1.  Aflată pentru prima...

    Care sunt cele mai în vogă modele de rochii ale verii?

    Care sunt cele mai în vogă modele de rochii ale verii?
    Piese de bază incontestabile din dressing, rochiile verii sunt cele mai frumoase și cele mai versatile. Sunt piese vestimentare de purtat fără moderație în această vară. Iată însă care sunt cele mai frumoase m...

    Pentru cadouri de neuitat alege site-ul 999cadouri 

    Pentru cadouri de neuitat alege site-ul 999cadouri 
    În orice moment este un prilej bun de a dărui un cadou. Însă nu orice fel de cadou, ci unul dăruit cu multă implicare și sentimente față de persoana pe care îl primește. În Japonia spre exemplu, se fac...
    Serviciul de email marketing furnizat de