x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Ovidenia aduce lumina

Ovidenia aduce lumina

de Simona Chiriac    |    15 Noi 2006   •   00:00
Ovidenia aduce lumina
CALENDAR GASTRONOMIC
Frica de intuneric si de haos a nascut sarbatoarea Ovideniei. In traditia populara, de Ovidenie (21 noiembrie) sau de "Ziua luminii", cum am mai putea-o numi, incepe cu adevarat iarna. Ritualurile magice ce se desfasoara acum au rolul de a conferi incredere si siguranta. Intunericul si frigul nu sunt pentru totdeauna, iar duhurile rele, ce incep sa-si faca aparitia sub ocrotirea noptii, pot fi inlaturate cu usurinta.

Timpul minunilor

Ca si la Craciun, de Ovidenie se deschide cerul, iar animalele capata darul vorbirii. Se spune ca aceste minuni pot fi vazute doar de catre cei cu sufletele curate. Tot in aceasta noapte, vrajitoarele incep "sa vada", capata puteri din ce in ce mai mari si isi pot duce la indeplinire farmecele. Gospodarii ung cu usturoi ferestrele, usile si, in general, toate locurile de trecere, pentru a-i feri pe cei din casa de vraji. Si fetele tinerele pot "sa vada" care le este sortitul. Ele iau o lumanare aprinsa pentru prima data de Ovidenie si se uita in fantana, iar luciul apei le va dezvalui chipul alesului.

Se aprind lumanarile care nu se vor stinge niciodata pe lumea cealalta si a caror lumina va calauzi sufletele celor adormiti. Se aprind pentru cei care au murit in imprejurari naprasnice. Fara aceasta lumina, ei si-ar gasi drumul doar in noptile cu luna. Pentru cei care au murit fara lumanare este bine sa se arunce un vreasc in foc, fara a-l aprinde inainte. Daca se indeplineste acest ritual dis-de-dimineata, celui mort i se lumineaza pe data toate drumurile.

In Moldova se obisnuieste sa se umple cu apa o strachina si de ea sa se lipeasca o lumanare. Toata noaptea se vegheaza ca ea sa nu se stinga, se fac matanii si se spun rugaciuni. A doua zi se spala gospodarii cu aceasta apa si li se indeplineste orice dorinta. In alte zone se unge gura cuptorului cu lut pentru a inchide gura dusmanilor, ca sa nu te vorbeasca de rau tot anul.

In calendarul ortodox, la 21 noiembrie se pomeneste Intrarea in Biserica a Maicii Domnului. Respectandu-si promisiunea pe care i-au facut-o lui Dumnezeu, Ioachim si Ana au adus-o la Ierusalim pe Sfanta Maria pentru a o inchina Domnului. Fiind o sarbatoare deosebit de importanta, s-a instituit dezlegare la peste, desi este Postul Craciunului.

Peste cu varza

  • Ingrediente: o jumatate de varza, doi ardei grasi rosii, doua cepe, bulion, o conserva cu peste marinat, patrunjel, sare, piper, ulei.
  • Preparare: Se incinge ulei intr-o tigaie si se calesc cepele. Varza se toaca si se pune la inabusit peste ceapa. Se acopera cu un capac, iar cand s-a inmuiat se adauga ardeii rosii taiati rondele si doua lingurite cu bulion dizolvat in apa calda. Se sareaza si se pipereaza, se lasa pe foc pana cand varza si ardeii au fiert, apoi se ia de pe foc. Se scot bucatile de peste din solutia de marinat si se scurg. Se asaza varza pe o farfurie, iar deasupra se pun bucatile de peste. Se decoreaza cu frunze de patrunjel.
  • ×