x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Paella si sangria

Paella si sangria

15 Oct 2004   •   00:00

Obiceiurile culinare ale Spaniei nu pot fi despartite de bogatia Mediteranei si de pamanturile fertile ale Peninsulei Iberice. Toate se intalnesc intr-un preparat vestit: paella.

OANA ANTONESCU

Reteta originala, venita din Valencia, insemna o combinatie de carne de iepure si pui. De atunci si pana acum, paella a fost preparata cu tot soiul de combinatii, dar de departe cea mai buna dintre ele si deopotriva reprezentativa pentru poporul spaniol este Paella de Marisco. Fructe de mare, peste de orice fel, legume, portocale, carne de vita si de pui - toate se regasesc in preparatele traditionale spaniole, fara sosuri grele, fara condimente puternice si neaparat cu ulei de masline. Boiaua dulce este preferata celei iuti, iar salatele sunt preparate cu otet balsamic, care are o aciditate mai mica. Concentratul de peste, "caldo de pescado", este numai al spaniolilor. Sparanghelul alb cu maioneza este o delicatesa a ibericilor, iar cel verde se prepara la gratar si se serveste cu un sos special: salsa rosa.

CONTRASTE. Multe dintre mancarurile spaniolilor au gust dulce-acrisor; combinatia de carne cu fructe uscate este o delicatesa a bucatariei traditionale. Spanilolii gatesc muschiul de vita cu prune si stafide, dar nu lipsesc sarea si piperul. Dorada in sare, salaul madrile, renumitele salate mediteraneene sunt obligatoriu insotite de sangria - un vin rosu cu zahar, portocale, mere, coniac, vodca si gheata.

PAELLA DE MARISCO

Puteti prepara acasa paella chiar daca nu aveti vasul special, asemanator unei tigai. Puteti folosi de o tigaie adanca si, neaparat, mare.

Timp de preparare: 40 de minute

Ingrediente: pentru o portie de paella aveti nevoie de 200 gr fructe de mare (creveti, calamar, langustine, midii, scoici), 100 gr de orez, 50 gr de fasole verde, 50 gr de rosii in sos, 50 gr de ceapa, 10 gr usturoi, 2 gr sofran, ulei de masline si sare dupa gust.

Preparare: fructele de mare se curata si se taie cubulete, se trag in ulei de masline cu putina sare, se adauga ceapa, usturoiul, fasolea verde, rosiile taiate in cubulete mici, iar peste ele se toarna apa (300 ml) si sofran. Se lasa la fiert timp de 5 minute, se adauga orezul si se lasa sa scada fara sa mai ramana nici un pic de apa. Se serveste cald si se orneaza cu lamaie.

CURIOZITATI CULINARE

Spaniolii au inventat o reteta pentru prepararea cozii de taur: se portioneaza, se prajeste in ulei de masline si separat se face un sos de vin rosu cu boia. Preparatul este indragit nu atat pentru carne, cat pentru sosul foarte gustos. Cu toate ca ibericii nu sunt mari consumatori de carne de porc, preparatul lor preferat este piftia, la care folosesc: "adidasii", cartofi, ceapa, usturoi, sare, piper, patrunjel si vin alb. Ingredientele se taie marunt, se acopera cu apa si se fierb pana cand se transforma intr-o gelatina asemanatoare cu piftia.
×
Subiecte în articol: gastronomie paella