Obiceiurile culinare ale Spaniei nu pot fi despartite de bogatia Mediteranei si de pamanturile fertile ale Peninsulei Iberice. Toate se intalnesc intr-un preparat vestit: paella.
OANA ANTONESCU
Reteta originala, venita din Valencia, insemna o combinatie de carne de iepure si pui. De atunci si pana acum, paella a fost preparata cu tot soiul de combinatii, dar de departe cea mai buna dintre ele si deopotriva reprezentativa pentru poporul spaniol este Paella de Marisco. Fructe de mare, peste de orice fel, legume, portocale, carne de vita si de pui - toate se regasesc in preparatele traditionale spaniole, fara sosuri grele, fara condimente puternice si neaparat cu ulei de masline. Boiaua dulce este preferata celei iuti, iar salatele sunt preparate cu otet balsamic, care are o aciditate mai mica. Concentratul de peste, "caldo de pescado", este numai al spaniolilor. Sparanghelul alb cu maioneza este o delicatesa a ibericilor, iar cel verde se prepara la gratar si se serveste cu un sos special: salsa rosa.
CONTRASTE. Multe dintre mancarurile spaniolilor au gust dulce-acrisor; combinatia de carne cu fructe uscate este o delicatesa a bucatariei traditionale. Spanilolii gatesc muschiul de vita cu prune si stafide, dar nu lipsesc sarea si piperul. Dorada in sare, salaul madrile, renumitele salate mediteraneene sunt obligatoriu insotite de sangria - un vin rosu cu zahar, portocale, mere, coniac, vodca si gheata.
PAELLA DE MARISCO
Puteti prepara acasa paella chiar daca nu aveti vasul special, asemanator unei tigai. Puteti folosi de o tigaie adanca si, neaparat, mare.Citește pe Antena3.ro