Paharele de vin trebuie sa aiba o prima calitate: sa lase consumatorului de vin posibilitatea de a VEDEA clar continutul.
CATALIN PADURARU
Stralucirea lui. Sticla cu transparenta normala, fara intarsii si desene este de dorit in locul oricarui cristal colorat si modelat. Sigur, daca ne permitem, exista si pahare "curate" din cristal.
Daca va decideti sa cumparati pahare noi pentru vin, trebuie sa cunoasteti cateva reguli de selectie despre forma, grosimea peretelui, bordura de la gura paharului. Importanta paharului este relevata si de forta unei experiente, celebra in lumea vinului. O grupa de degustatori profesionisti din Germania a fost solicitata sa deguste vinuri in mai multe tipuri de pahare. Fara sa fie avertizati, degustatorilor li s-a oferit un singur vin. 60% dintre acestia au considerat ca doua probe sunt vinuri diferite, cu note organoleptice distincte, doar pentru ca paharele aveau alta forma! Toate acestea vin de la geografia limbii, care are impartiti senzorii de gust pentru amar, acru si dulce in mai multe zone. Un pahar care - datorita cupei largi - te obliga la o anumita pozitie a capului poate trimite vinul pe zona de amar, denaturand finetea perceptiei sau provocand chiar respingerea vinului respectiv, ca necorespunzator. Paharul de vin alb are forma unei lalele abia deschise, fara sa aiba gura evazata. Inchiderea partii superioare ajuta la prezervarea aromei vinului alb. Exista exceptii pentru marile Chardonnay-uri - unde cupa seamana izbitor cu cea a paharelor de vin rosu. Aceasta deviere de la linie se datoreaza - in principal - nasului puternic pe care il poate avea un astfel de vin. Vinul rosu are ca partener paharul mare, cu o gura larga si cu o cupa bombata. Clasificarea de mai sus este primara, pentru ca in realitatea oenologica FIECARE VIN consacrat la nivel mondial are paharul potrivit. Nu veti face colectie de pahare decat daca sunteti un iubitor impatimit si un cunoscator al vinurilor valoroase. In schimb, la restaurant, aveti tot dreptul sa fiti servit in pahare conforme cu vinul comandat. Din nefericire, in majoritatea restaurantelor noastre - paharele au avut criteriul de achizitie asortarea cu vazele.
Paharul corespunzator transmite mesajul vinului. Fiecare vin are amestecul sau specific de calitati: fructuozitate, aciditate, minerale, taninuri, grade alcoolice - tot acest amestec avand la baza soiuri anume de struguri, climatul si solul din care s-au nascut.
Oamenii de stiinta au studiat caracteristicile de soi, rezultand diferite forme de pahare capabile de a dezvalui deplin personalitatea fiecaruia in parte, gustativ si olfactiv.
Chiar daca nu copleseste prin eleganta si alura artistica, paharelul de degustare poate inlocui cu succes paharele nepotrivite si este gandit pentru a pune in valoare toate calitatile unui vin. Fara a fi un produs scump reuseste sa innobileze vinul si masa prin simplitatea trasaturilor.
Paharul este un accesoriu al elegantei si bunului gust.
Pana maine, un strop de bucurie!!!
Citește pe Antena3.ro