x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Paharnicul secolului XXI

Paharnicul secolului XXI

05 Dec 2004   •   00:00

Meseria de somelier este una relativ noua in tara noastra, dar cel care o practica poate fi asemanat cu inaltul dregator de la curtile domnitorilor din vremurile de demult.

ANDRADA FLORIA

SUCCES. Unul dintre membrii juriului, Doru Dumitrescu, isi poarta cu mandrie medalia
"Vin galben cu nuante verzui", "culoare rosie cu tente violacee", "parfum puternic floral"… Acestea sunt doar cateva dintre raspunsurile date de concurenti in cadrul celei de-a VI-a editii a "Concursului National al Someleriei", unde s-a disputat titlul pentru cel mai bun somelier al anului. La sfarsitul saptamanii trecute, 30 dintre cei care au deja in sange degustarea, prezentarea si comercializarea vinurilor au trebuit sa arate juriului cat sunt de buni in aceasta meserie. Desi in Romania se stiu prea putine despre somelieri, rolul lor in cadrul marilor case de vinuri este unul foarte important, pentru ca ei sunt, practic, cei care fac legatura intre vin, ca produs, si consumator. Somelierul este atat cel care traduce pentru toti consumatorii termenii specifici degustarii vinurilor, cat si cel ce potriveste mancarea cu vinul.

PROBELE. Finala concursului a cuprins trei etape, fiecare dintre ele fiind un adevarat spectacol pentru public. In cadrul primei probe, care consta intr-o "degustare oarba", somelierul trebuia sa recunoasca trei categorii de vin si doua bauturi spirtoase. In acelasi timp, el trebuia sa comenteze culoarea, parfumul si alcoolemia, in asa fel incat sa se apropie cat mai mult de identitatea exacta a bauturii respective. In a doua etapa, concurentului i se punea in fata un meniu gresit, pe care el il analiza si il corecta din punct de vedere gramatical si al continutului. Iar ultima proba testa capacitatea de a transmite consumatorului mesajul casei de vinuri pe care o reprezinta. Aceasta, de altfel, a fost si cea mai gustata etapa, deoarece somelierul trebuia sa convinga un cuplu de clienti de la o masa improvizata ca alegerea vinului a fost cea mai potrivita. O masa, o lumanare aprinsa, o sticla cu vin, un pahar si o carafa este tot ce a avut concurentul la dispozitie. Degustarea este un procedeu fascinant si care dureaza aproximativ 10 minute. Iar clientul poate sa isi bea vinul doar dupa ce somelierul a desfacut sticla, a mirosit dopul, a turnat putin in carafa pe care a rotit-o bine deasupra lumanarii aprinse pentru a decanta vinul si a gusta.

FINALUL. Printre membrii juriului s-a aflat si Virgil Dumitrascu, care se afla printre primii 40 de somelieri din intreaga lume. El este castigatorul finalei pe tara a concursului din anul 2002, iar sfatul lui pentru concurentii de anul acesta a fost sa se dedice intru totul acestei meserii, pentru ca doar asa pot ajunge cei mai buni in domeniu. Unul dintre concurenti, Ivan Florin Catalin, ne-a spus ca munca de somelier este o munca crancena, deoarece necesita o pregatire continua. La sfarsitul concursului, Dumitrascu a delectat publicul cu o demonstratie de servire a trabucului intr-un mare restaurant.

CASTIGATORI
Dupa lungi deliberari, juriul s-a hotarat. Cel mai bun somelier al anului este Ivan Florin Catalin, de la Colegiul Economic Viilor. Bunele cunostinte teoretice, indemanarea au fost cateva dintre calitatile cu care i-a cucerit pe reprezentantii juriului. Dupa ce si-a executat numarul, Ivan a ridicat sala in picioare. Fie ca erau colegi, prieteni sau simpli spectatori, toti l-au aplaudat. Castigatorul locului doi a fost Cojocaru Bogdan, din Bucuresti. Pe locul trei a fost ales Oprea Mugurel Constantin, reprezentant al Capitalei.
×
Subiecte în articol: gastronomie