x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Paharul cu pasiuni

Paharul cu pasiuni

22 Aug 2007   •   00:00

Eugen Vernea iubeşte tot ce ţine de "barmanie". Ii place să aranjeze locul unde lucrează, ii place să combine ingrediente noi, să ii vadă pe alţii la lucru, să citească reviste de specialitate, să meargă la concursuri.

Eugen Vernea iubeşte tot ce ţine de "barmanie". Ii place să aranjeze locul unde lucrează, ii place să combine ingrediente noi, să ii vadă pe alţii la lucru, să citească reviste de specialitate, să meargă la concursuri.

Căt de mult are voie un barman să iasă din reţetar? Fiecare bar are reţetarul lui care trebuie respectat. Trebuie să faci cocteilul perfect, dacă vorbim aici despre cele 60 de cocteiluri clasice, acreditate de IBA. Gustul unui cocteil clasic, să zicem Cosmopolitan, trebuie să fie la fel, fie că il bei la Bucureşti, fie că il bei la New York.

Şi totuşi, barmanul unde işi foloseşte imaginaţia? Există cocteilurile casei, specifice fiecărui bar. La aşa-numitele cocteiluri "home made" barmanul poate să facă băuturi deosebite.

Ai spus că nu trebuie să se iasă din reţetar. Atunci, ce mă face pe mine să vin să beau un cocteil la tine in bar şi să nu mă duc vizavi, dacă gustul este la fel? Locaţia este unul dintre aspecte, apoi decorul. Barmanul este de fapt cel care ţine clienţii. El trebuie să ştie să vorbească cu clientul. Nu trebuie să uităm nici de preţuri.

Ce inseamnă un barman bun? Inseamnă că cel care stă in spatele barului trebuie să cunoască instrumentarul, băuturile, ingredientele. Trebuie să lucreze curat şi să aibă o igienă personală foarte bună. Şi, ce este cel mai important, barmanul trebuie să fie un bun psiholog şi foarte sociabil.

Care este cocteilul cel mai accesibil, pe care il poate face oricine şi acasă? Din punctul meu de vedere este Cuba Libre, pentru care nu ai nevoie decăt de Havana Club, Coca-Cola şi de două limete stoarse.

Blue Lagoon

Ingrediente: 40 ml Wyborowa, 20 ml triplu sec, 15 ml Blue Curaçao, două felii de limetă stoarse

Preparare: Toate ingredientele se amestecă intr-un shaker plin cu gheaţă. Se toarnă intr-un pahar, unde se adaugă cele două felii de limetă stoarse.

×
Subiecte în articol: recomandarea saptamanii