x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Pâinea cu cartofi, o reţetă din bătrâni

0
Autor: Simona Lazar Carmen Dragan 19 Noi 2008 - 00:00

Cuptorul este un magician care transformă aluatul într-o minune culinară: pâinea. Dacă în făină adăugăm cartofi fierţi, pe lângă apă, drojdie şi sare, pâinea va fi o adevărată binecuvântare.



Tanti Valeria Maniu, din satul Fântâna, comuna Hoghiz, face pâine aproape de când se ştie. "Făceam pâine şi la mama, am continuat şi când m-am căsătorit. Iarna este anotimpul în care pâinea aburindă iese mai des din cuptorul meu. Pentru că familia mea nu e numeroasă şi în anotimpul rece nu se strică", ne-a mărturisit dintru început.

Secretele pâinii

De fiecare dată când începe să frământe, tanti Valeria îşi face cruce şi spune "Doamne, ajută-mă!". Iar când termină de frământat face semnul crucii şi pe aluat. E primul secret al unei pâini gustoase.
Povestea aluatului începe cu o bucată de "aluat" (sau aluaţel, cum se numeşte prin alte părţi), adică o bucată rămasă de la pâinea frământată cu o săptămână înainte şi păstrată la frigider. Drojdie pune mai puţină, fiindcă pâinea creşte mai bine cu "aluat". Acesta ar fi un alt secret.
"Seara cern făina, în moldă, cum îi zicem noi." Şi privim cu entuziasm covata, adică vasul în care curge făina, la moară, ori cel în care gospodinele frământă pâinea (şi tot aşa îi zice şi vasului în care se scurge mustul după ce au fost presaţi strugurii). "Pun puţină apă călduţă şi atunci scot aluatul din frigider şi îl pun în ea. Adaug drojdia, mai puţină. La capătul moldei, unde e cernută făina, fac un aluat cât o pâine, din 3 kg de făină, şi acela rămâne acolo până dimineaţa.  Creşte o noapte întreagă. Aluatul creşte încet…, cum creşte copilul în covată."
Cum se ivesc zorile, tanti Valeria se apucă de frământat. "Eu fac de obicei 9 pâini. La cantitatea asta pun cartofi cam 6-7 kg. După ce i-am fiert, le scot coaja, apoi îi presez şi îi amestec în aluat. Adaug apoi restul de făină, adică încă 24 kg, 9 linguri de sare şi apă. Cam o oră frământ pâinea. O acopăr cu puţină făină şi pe deasupra pun faţa de masă."

Când cuptorul se luminează

Să nu vă imaginaţi că tanti Valeria stă şi se uită cum creşte aluatul. Trece la cuptor, la aprins focul. Şi nu îl face oricum. "Pun de trei ori lemne: de două ori pun lemne de fag, iar a treia oară lemne de brad. Lemnul de fag este mai tare şi încălzeşte cuptorul mai bine, iar lemnul de brad ajută ca pâinea să nu iasă cu coaja tare."  
Tanti Valeria cunoaşte tainele cuptorului. Când acesta se luminează, este momentul magic: "Mişc cu dârgul în fundul cuptorului, să văd dacă-i jarul făcut. Apoi îl trag în faţă cu ojogul". Şi ne arată apoi băţul cu o cârpă udă la un capăt. "Şi mătur vatra de cenuşă. Pun pâinile pe o lopată de lemn, pe care presar mălai,  să nu se lipească, şi apoi le bag în cuptor". Două ore trebuie să stea pâinile în cuptor. Apoi le scoate afară. Sunt negre-negre. Ia fiecare pâine şi, cu un cuţit, o bate şi pe urmă o rade "cu răzătoarea de zarzavat", o şterge bine cu puţină apă, să se facă netedă coaja, şi o pune în moldă. O acoperă cu faţa de masă şi o dă la beci. Acolo e răcoare şi nu se usucă. Aşa poate rămâne proaspătă cam două săptămâni. Pâinea aceasta este mai dulce, mai deasă, are cu totul alt gust. "Dacă mănânci trei felii din pâinea de la magazin, zici că nu ai mâncat nimic. Peste două ore eşti iar flămând. Dar dacă mănânci din pâinea mea simţi că eşti sătul şi nu flămânzeşti aşa repede", ne mărturiseşte. Tanti Valeria mănâncă gustoasa pâine cu tocăniţe, supe, ciorbe, sarmale sau chiar doar cu slănină.

Cafeaua din pâine

Gazda noastră îşi aminteşte că tatăl său făcea cafea neagră din coaja de pâine. O măcina, o punea la fiert şi era foarte bună. "Era mai gustoasă chiar decât nechezolul. Tatălui meu îi plăcea să bea precum domnii. În tinereţe a fost pe la Bucureşti şi acolo a învăţat să bea cafea adevărată, dar, cum aici nu avea de unde să procure,  o prefera pe cea din pâine."
La prepararea pâinii, dar şi la alte bucate pe care le face cu drag în bucătăria sa, pe tanti Valeria o ajută din când în când soţul său, Cornel. El este şi cel care o apreciază mereu pentru tot ceea ce face.


Tocăniţă de viţel
"Iată cum fac tocăniţa din carne de viţel: am tăiat ceapa, am călit-o, am pus două roşii şi am lăsat să se topească un pic, să îşi schimbe ceapa culoarea, să devină aşa, transparentă, nu mult, că prinde un gust aparte, rău. După ce a ieşit culoarea din roşii, punem carnea. Când se face carnea pe jumătate pun şi ardeiul tăiat. Îmi place să fie un ardei roşu, unul galben, unul verde… Mâncăm dacă vrem cu mămăliguţă, fac un pic de făină şi de smântână, frec şi o pun acolo, cu usturoi, un pic de sos, piper, sare. Sau o mâncăm cu garnitură de macaroane de multe ori, macaroane fierte şi tocăniţă lângă."


"Dacă vrei să ţină pâinea mai mult, atunci nu trebuie să o «baţi» de la început. Coaja aceea neagră o păstrează mai bine. O dai jos, cu cuţitul, când ai nevoie de pâine la masă"
Valeria Maniu
Citeşte mai multe despre:   paine,   tanti,   painea,   valeria

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

In memoriam Ruxandra Garofeanu

In memoriam Ruxandra Garofeanu
Televiziunea Română regretă dispariţia realizatoarei tv şi criticului de artă Ruxandra Garofeanu şi îi aduce un respectuos omagiu difuzând o serie de producţii in memoriam.   Cunoscut om de...

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)
Luni, 18 ianuarie, de la ora 17:00, continuă seria episoadelor evenimentului online realizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România - „Săptămâna Presei Românești. Pagini...

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021
Autoritățile australiene nu vor să deschidă granițele pentru turiștii străini în acest an, deși majoritatea statelor se află în plină campanie de vaccinare împotriva COVID-19, potrivit secrretarului de stat...

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1
Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul, în curând, la Antena 1, îl va avea ca protagonist pe Andi Constantin. Multiplu campion la fitness și antreprenor, Andi este pregătit să plece în cea mai importantă...

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro
Imediat după premiera serialului Adela, difuzat aseară, de la 20:30, la Antena 1, site-ul a1.ro lansează un nou proiect on-line – emisiunea Adela - Tot ce nu se vede, prezentată de Cristina Ciobănaşu şi Vlad...

Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay

Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay
Premiera serialului Adela se vede gratuit pe  AntenaPlay, timp de 7 zile. Utilizatorii platformei au ocazia să participe şi la un concurs, ce pune la bătaie 10 abonamente valabile un an de zile pe AntenaPlay....

Trei motive bune pentru a lua un credit

Trei motive bune pentru a lua un credit
Spre deosebire de alte tipuri de credite, un credit de nevoi personale poate fi folosit pentru aproape orice, însemnând că nu trebuie să oferiți explicații creditorului despre cum plănuiți să folosiți banii...

Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie

Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie
Galerie Foto Morphy Richards, brandul internațional de electrocasnice pentru casă și bucătărie din Marea Britanie, a anunțat astăzi extinderea în Europa de Est printr-o sucursală dedicată în București,...

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților
Ești exponent al generației „millennials”, ai o mie de idei, în pauzele de la orele online dai play la discursuri motivaționale cu antreprenori care povestesc cum au făcut primul milion de dolari, însă după...

Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna

Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna
Galerie Foto Dacă iarna trecută ai fost dat peste cap de facturile la întreținere, iar la un moment dat nici măcar nu mai puteai să-ți aproximezi bugetul și să știi sigur dacă mai pleci în vacanța planificată, în...

Cum să profiți la maximum de timpul liber

Cum să profiți la maximum de timpul liber
O expresie spune că timpul înseamnă bani, ceea ce denotă cât de prețioasă e fiecare secundă. Că trebuie să iei tot ce-i mai bun din fiecare moment, oriunde te-ai afla, și orice ai face. Pentru că timpul nu...

Ce trebuie sa stii atunci cand iti cumperi o arma Airsoft?

Ce trebuie sa stii atunci cand iti cumperi o arma Airsoft?
Daca vrei sa iti cumperi o arma Airsoft si nu stii de unde sa o alegi, NRG este locul ideal de unde poti selecta cele mai moderne si mai noi pistoale Airsoft. In urma rebrandingului facut de Airsoft6 pe site-ul NRG,...

Reality show-ul Fetele lui Tavi by Gabriela Cristea va putea fi urmărit la Antena Stars

Reality show-ul Fetele lui Tavi by Gabriela Cristea va putea fi urmărit la Antena Stars
Galerie Foto Noul an vine cu o serie de surprize pentru telespectatorii postului Antena Stars. Începând din 20 ianuarie, în fiecare miercuri şi joi, de la ora 21:00, aceştia se vor putea delecta cu un nou reality show, care îi...

Israel, prin ochii unui ghid fascinat de descoperiri

Israel, prin ochii unui ghid fascinat de descoperiri
Galerie Foto Cristina Burgui, unul dintre cei mai cunoscuți ghizi de turism din România, este îndrăgostită de Israel, destinație turistică despre care spune că își poate dezvălui întregul potențial doar dacă li se...

Atenție unde călătoriți ! Cod roșu de ninsori și vânt în Suedia

Atenție unde călătoriți ! Cod roșu de ninsori și vânt în Suedia
Cod roșu pentru Regiunea Vasternorrland şi cod portocaliu pentru partea nordică a Regiunii Jamtland şi partea de coastă a Regiunii Vasterbotten din Suedia pentru ninsori și vânt în zilele de marți și...
Serviciul de email marketing furnizat de