Cum ar fi sa mancati niste casute sau flori sau animale intregi si pe deasupra sa mai fie si dulci? Nu va ganditi ca aveti sa va distrugeti dantura. Sunt niste
figurine din martipan, care, pe langa gust, arata si foarte bine.
de CRISTINA ANDREEA CATANA
|
|
JOCURI. Din martipan se pot face tot felul de figurine |
Martipanul este un produs de cofetarie preparat din migdale maruntite si zahar, aromate cu apa de trandafir. Mai exista si alte ingrediente optionale menite sa sporeasca aroma martipanului: miere si fistic
ISTORIE. Se crede ca primii care au facut martipanul au fost persii (cei care au locuit pe teritoriul Iranului de astazi). Reteta lor a fost preluata de egipteni, care faceau martipanul prin amestecarea mierii cu migdale pisate. Ei erau atat de incantati de aceste dulciuri, incat in satele de pe calea Nilului martipanul a devenit o veritabila moneda de schimb. De aici a ajuns si in Imperiul Roman, unde a fost foarte apreciat de conducatori. In timpul Renasterii, imparatilor Frantei le-a placut atat de tare gustul martipanului, incat le-au ordonat bucatarilor de la Curte sa le prepare niste prajiturele speciale doar pentru ei, numite "massepains". Apoi conchistadorii spanioli au luat reteta cu ei in America, unde s-a bucurat de acelasi succes. In perioada elisabetana, elita britanica se delecta cu ceea ce ei denumisera "Saint Markâs Pain". Elvetienii l-au combinat cu ciocolata, olandezii fac purcelusi roz despre care cred ca le aduce noroc, iar germanii isi decoreaza brazii de Craciun cu bomboane din martipan. Cofetarii din regiunea baltica a Germaniei au fost recunoscuti, incepand cu secolul al VII-lea, ca specialisti in prepararea martipanului.
De cele mai multe ori martipanul este folosit pentru a orna torturile de nunta si prajiturile facute cu ocaziile speciale. Copiii sunt foarte incantati de acestea pentru ca martipanul se poate modela in fel si chip: fructe, animale, flori, casute si alte minunatii care fac deliciul celor mici.
RETETA. Pentru a face martipan acasa, aveti nevoie de 100 gr. unt, 120 gr. zahar pudra, un albus, 120 gr. faina, 120 gr. ciocolata menaj, 120 gr. migdale sau nuci macinate. Modalitatea de preparare este urmatoarea: faina se freaca impreuna cu untul. Se adauga ciocolata topita, zaharul si migdalele sau nucile si se framanta. Din acest aluat se intinde o foaie care se asaza intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina. Se unge deasupra cu albusul batut. Se taie patratele egale si in mijlocul fiecarui patrat se pune o jumatate de miez de nuca sau o migdala, dupa ce au fost oparite cu apa. Se coace la foc potrivit 20-25 minute.