x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Painea reginei

Painea reginei

08 Sep 2004   •   00:00

In Antichitate painea coapta in cuptor de lemne si asezonata cu ulei de masline, condimente, cartofi si alte ingrediente era o mancare foarte populara in tarile mediteraneene. Astazi, un produs specific italienesc, pizza este o mancare comuna in toate tarile lumii.

CRISTINA CATANA

In Italia secolului XVII, "pizza" era denumirea unei paini pufoase care era vanduta pe strazi si in piete. Produse ieftine, usor de facut si satioase, painicile erau cumparate de populatia saraca a orasului Napoli.

ISTORIC. In 1889, Regina Margareta s-a hotarat sa inspecteze regatul. Asa a vazut o multime de oameni, in special tarani, mancand aceasta paine. Din curiozitate, a incercat-o si ea. A fost foarte incantata si a cerut sa i se serveasca in fiecare seara la cina, starnind controverse la curte. Mai mult de atat, a dorit ca pizza sa fie gatita altfel, dupa gustul ei. Astfel, pizzerul Rafaelle Esposito a copt o pizza pe deasupra careia pusese: sos de tomate, mozarella si busuioc proaspat (pentru a reprezenta culorile steagului Italiei: rosu, alb, verde). Dupa aceasta, Esposito a inceput sa vanda pizza margarita si in pizzeria sa. Astfel, preparatul s-a raspandit in toata Italia si mai apoi in toata lumea.

In Romania exista aproape pe fiecare strada cate o pizzerie, s-au inventat retete de pizza dupa numele unor vedete autohtone, iar cele traditionale au fost adaptate la specificul romanesc. Chiar si italienii au modificat blatul, pentru a putea da posibilitatea doamnelor care tin la silueta sa manance pizza mult mai des. Astfel ca blatul gros si pufos a devenit mult mai subtire.

TRADITIONAL. Giorgio Martone spune ca sortimentele traditionale de pizza sunt: Margarita - sos de rosii, oregano, mozarella, Napoli - sos de rosii, mozarella, ansoa, oregano, busuioc, Quatro stagionni - sos de rosii, sunca, ciuperci, carnati, anghinare, masline negre si Capriciosa - sunca presata, ciuperci, carnati. Daca vreti sa preparati pizza acasa trebuie sa stiti ca cel mai important este ca faina si rosiile sa fie de calitate. Pentru pizza se prefera rosiile lunguiete (sortimentul San Marzano) si tari.

RETETA

Puteti prepara pizza Napoli si acasa. Noi va oferim reteta traditionala. Se face un blat din 5 cani de faina alba, 2 cani de apa fierbinte, 3 lingurite de drojdie, o lingurita de sare, o lingurita de ulei de masline si rozmarin dupa gust. Trebuie tinut la cuptor 25 de minute, dupa care se unge cu ulei de masline. Deasupra se adauga: sos de rosii, mozarella, ansoa, oregano, busuioc.
×
Subiecte în articol: gastronomie pizza