x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Parfumul fragilor

Parfumul fragilor

de Anna Borca    |    21 Iun 2006   •   00:00
Parfumul fragilor
BUCATARIA DE ALTADATA
Fragii si Bernard Le Bovier De Fontenelle, poet, istoric al matematicii si filosofiei! Se spune despre Fontenelle ca era un neintrecut mancator de fragi. Spre sfarsitul vietii, fiind intrebat de un prieten "ce mai face", filosoful a raspuns: "Rau de tot! Ma duc", adaugand surazand "daca as putea apuca fragii, as mai trai un an". Si a mai trait vreo douazeci si cinci. Se pare ca fragii au fost de vina! Fontenelle, cunoscut in vremea sa ca un lacom (noi i-am zice "haplea"), a trait o suta de ani (11 februarie 1657 - 9 ianuarie 1757)!

CREATIA NATURII. Fraga, creatia naturii, este considerata regina fructelor de padure. Continentul de origine: America. In Europa (la inceput in Franta, apoi in Anglia, Danemarca, Rusia) a ajuns la inceputul secolului al XVI-lea, datorita primilor colonisti care au adus un anumit soi de fragi, numit "de Virginia". Dar au mai trecut aproape o suta de ani pana cand a fost apreciata cu adevarat de "gurmetii" francezi. In calatoriile sale prin America de Sud, ofiterul francez Antoine Amede Fresier a remarcat in Chile un alt soi de fragi. A reusit sa aduca in Franta sase exemplare pe care botanistul Duches le-a plantat in gradinile de la Versailles. Rezultatul: cele doua soiuri s-au incrucisat si astfel a aparut fraga pe care o stim astazi.

SIMBOLISTICA. In Franta, acest fruct a fost considerat mult timp afrodiziac. La inceputul secolului al XVIII-lea, tinerilor casatoriti li se oferea supa de fragi cu frisca, presarata cu zahar pudra. La unele comunitati umane din sud-estul provinciei Ontario-Canada se spune ca, atunci cand moare un om, sufletul sau nu se indreapta spre "tara mortilor" pana ce nu intalneste o fraga imensa. Daca sufletul gusta din acest fruct, el uita de lumea celor vii si orice intoarcere la viata devine cu neputinta. Daca insa refuza sa se atinga de fraga, el va putea reveni pe pamant!

Capitala mondiala a fragilor este considerata a fi, dupa "barfa locala", oraselul Wepion, din Belgia. Aici exista un muzeu dedicat acestui fruct. Locuitorii sai au gusturi curioase din punctul nostru de vedere, cand mananca fragii. Ii stropesc cu zeama de lamaie si ii presara piper alb, proaspat macinat. Inca n-am experimentat gaselnita lor. Daca ati intreba un traitor din localitatea Plant City, din Philadelphia, v-ar spune ca cei mai buni fragi din lume la ei se gasesc.

Orasul unde se mananca cu adevarat cei mai multi fragi este una dintre capitalele tenisului mondial - Wimbledon. Conform unor statistici, anual, in timpul turneelor de tenis, se consuma atat de catre suporteri, cat si de tenismeni aproape douazeci si sapte de mii de kilograme de fragi garnisiti cu sapte mii de litri de frisca. Sa fie o dovada clara a calitatilor longevive si afrodiziace?

BUDINCA DE FRAGI
  • INGREDIENTE: 600 g fragi, 6 oua, 100 g zahar, un pahar cu apa, o lamaie.
  • PREPARARE: Apa si zaharul se pun la fiert si se lasa la foc potrivit, pana incep sa se lege. Apoi se adauga fragii, dati prin sita, si se mai lasa sa dea in cateva clocote. Compozitia obtinuta se toarna intr-un vas si se lasa sa se raceasca, dupa care se adauga zeama de lamaie. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare. Compozitia de fragi se toarna treptat in albusuri, pana se omogenizeaza. Se pune intr-o tava unsa cu unt si se da la cuptor, la foc potrivit. Se serveste imediat, deoarece se lasa repede.
  • ×
    Subiecte în articol: fragi