x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Patronii teraselor prefera fustele

Patronii teraselor prefera fustele

03 Iul 2004   •   00:00

Sefii de carciumi au facut din profilul unui ospatar mai degraba un portret de Gioconda, decat de angajat. Pentru discriminari la angajare, ei risca amenzi de pana la 40 de milioane de lei.

FLORIN CEPRAGA

Sexul, varsta si apartenenta cantaresc greu in obtinerea unui loc de munca in restaurante. Acum se cauta "ospatarite prezentabile, cu sau fara experienta", dupa cum se arata in anuntul unei carciumi bucurestene care face angajari. Daca intruniti aceste conditii, sa nu va faceti insa visuri ca veti fi angajate. "Exigentele" directorilor de restaurante continua. Varsta este o alta bariera de care va trebui sa treceti. In cazul in care ati depasit 25 de ani, va puteti indrepta din start spre un alt loc de munca. In plus, daca sunteti de alta etnie, sansele sunt zero pentru ca patronii nu vor angajati rromi.

DIVERGENTE. Patronii dau anunturi prin care cauta personal feminin pentru ca ospataritele atrag mai multi clienti, spun ei. Dar Ksaba Astalosh, membrul colegiului director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), are alta parere. "Am avertizat angajatorii sa nu mai publice astfel de anunturi pentru ca ingradesc accesul la consurs pentru ocuparea unui loc de munca", sustine Astalosh. El a precizat ca, personal, ar miza pe criteriul calitatii, iar nu pe cel de sex.

DEZINTERES. Situatia nu este roz nici in ceea ce priveste salariile. Multi isi cauta de munca doar pe sezonul de vara, iar patronii ii rasplatesc cu salariul minim pe economie. Ei le cer angajatilor disponibilitate de timp, dar ii platesc cu 3 milioane de lei. Gabriela Berechet, seful colectivului de gastrotehnica din cadrul Tourism, Hotels & Restaurants (THR), a acuzat managementul prost al unor restaurante deoarece nu ofera angajatilor motivatia de a lucra. Berechet crede ca aceasta este principala cauza care ii determina pe bucatari sa migreze frecvent la alte societati, renuntand astfel la o slujba stabila. Mai mult, Berechet a atentionat ca la bursele locurilor de munca sau prin ziare apar mai tot timpul aceleasi societati. "Asta inseamna ca acele societati nu stiu sa-si motiveze bucatarii", concluzioneaza seful de gastrotehnica de la THR. "Bucatarii se plafoneaza foarte repede daca nu le dai posibilitatea sa avanseze", a precizat ea.

REACTII

Expertii din domeniu spun ca rezultatele acestor cerinte sunt dezastruoase. Gabriela Berechet de la THR a explicat ca majoritatea angajatorilor cauta tineri, pe care ii platesc cu salariul minim pe economie. Astfel, multi dintre ei se vad nevoiti sa emigreze in strainatate. Berechet se arata surprinsa de dorinta de a angaja numai personal feminin, cand 80% dintre cei 450 de cursanti pe care ii pregateste in fiecare an sunt barbati. Paradoxal, a adaugat ea, in bucatarie nu fetele sunt cele mai pricepute.

AMENZI

Acolo unde avertismenetele nu au fost de ajuns, angajatorii au incasat amenzi. Putine si mici, pana in doua milioane de lei.
Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii nu a impartit pana acum nici o amenda maxima de 40 de milioane.
Dar incapatanarea angajatorilor va conduce la amenzi mai aspre, promite Astalosh. El a recunoscut ca anul trecut unei singure carciumi i s-a taiat o chitanta de 20 de milioane de lei pentru ca a refuzat sa angajeze o persoana de alta etnie.

×
Subiecte în articol: gastronomie