x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Pauză de cafea

Pauză de cafea

de Maria Belu    |    12 Ian 2011   •   17:23

Cei mai buni bucătari din lume… O lu­me exclusivistă în care se compun cele mai preţioase opere de artă… culinară. Ferran Adria, un maestru bucătar născut în Barcelona, este considerat de  specialiştii gastronomi un adevărat Salva­dor Dali în bucătărie. Restaurantul pe ca­re-l conduce, El Bulli, este, la rândul său, unul dintre cele mai căutate din întreaga lume. Po­ves­tea succesului său este fascinantă. Tânăr fiind, şi-a dorit foarte mult să ajungă la Ibiza, iar pentru a-şi îndeplini visul a trebuit să se angajeze ca spă­lător de vase în­tr-un restaurant cu specific fran­ţuzesc, un job care i-a deschis noi orizonturi. A fu­rat meserie de la ma­eştrii bucătari, astfel încât, odată ajuns la Car­tagena pentru a-şi satisface stagiul militar, a devenit bucă­tarul întregii uni­tăţi. A urmat o carieră de succes la Res­taurantul El Bulli, unde în foarte scurt timp a devenit şeful bucătarilor (avea doar 22 de ani). El este consi­derat in­ventatorul "spumei culinare", un "artificiu" estetic, specific bucătăriei moleculare, reprezentat de un melanj de arome naturale şi gelatină. Spuma se pune în­tr-un recipient special şi apoi este sprayată. În fiecare an, timp de şase luni, Res­taurantul El Bulli (care are astăzi trei stele Michelin) se închide, pentru ca Adria să pornească în călătoriile sale gastronomice în întreaga lume pentru a descoperi noi secrete culinare, dar şi pentru a-i uimi pe gurmanzi cu preparatele sale. La 44 de ani este apreciat de revistele de specialitate ca fiind cel mai bun bucătar din întreaga lume.

×