x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Pe urmele Sfîntului Dionisie de pe Muntele Olimp

0
Autor: Tudor Cires Simona Lazar 04 Iun 2008 - 00:00

Se presupune că sihăstriile, pe Muntele Olimp, au început cam prin veacul al VII-lea, în plină perioadă bizantină. Totuşi, vestigii nu prea sînt în acest sens. Se ştie doar că biserica veche din Litochoro era deja foarte veche pe vremea cînd Sfîntul Dionisie din Olimp hălăduia pe pămînt. Asta se întîmpla în secolul al XV-lea. 



Se presupune că sihăstriile, pe Muntele Olimp, au început cam prin veacul al VII-lea, în plină perioadă bizantină. Totuşi, vestigii nu prea sînt în acest sens. Se ştie doar că biserica veche din Litochoro era deja foarte veche pe vremea cînd Sfîntul Dionisie din Olimp hălăduia pe pămînt. Asta se întîmpla în secolul al XV-lea. 

Viaţa unui sfînt Născut într-o mică localitate din Gre­cia, s-a călugărit de tînăr, în comu­ni­tatea monastică de la Megalo Meteo­ron (Marea Meteoră). De acolo, a ­pri­mit binecuvîntarea de a pleca în pelerinaj la Ierusalim şi apoi la Sfîntul Munte. 

În Athos, ajunge curînd stareţ al Mănăstirii Filoteu (una dintre cele mai vechi de pe munte, datînd din perioada creştinării elinilor). În vremea aceea – anul 1492 – în mănăstire se aflau mai mulţi călugări bulgari, care nu priveau cu ochi buni stăreţia unui grec, aşa că într-o noapte au în­cercat să îl omoare. Sfîntul Dionisie scă­pă atunci fugind şi îşi găsi refugiul pe Muntele Olimp. Erau ani dificili pen­tru partea aceea de lume, iar că­lu­gărul, asemeni altor oameni sfinţi din Grecia, s-a implicat în lupta de rezistenţă împotriva otomanilor. De altfel, unul dintre motivele sanctificării sale a fost chiar faptul că se numără ­printre „campionii creştinătăţii“. 

A înfiinţat o mănăstire în Pelion, la Za­gora, şi alta pe Olimp, în defileul rîu­lui Enippeas, la altitudinea de 1.000 m. Lui i se datorează, de asemenea, con­stru­irea a două biserici situate pe piscuri: Sfîntul Prooroc Ilie şi Schimbarea la Faţă. După ce a pus la punct viaţa de obşte, la mănăstirea de pe Olimp (carac­terizată, după legendă, prin faptul că era înconjurată de chiparoşi înalţi), sfîntul s-a retras nu departe, în munte, într-o peşteră. Acolo a construit, ca loc de rugăciune, o altă biserică, despre care se crede că este cea mai mică din Grecia (are loc să se închine doar un singur credincios), chiar sub bolta de piatră.

Supa de Paşte Vechea mănăstire a rezistat pe picioarele ei pînă în timpul celui de-al doilea război mondial, cînd naziştii aveau să o bombardeze, deoarece găzduia rezistenţa greacă din munţi. Atunci, călugării s-au mutat într-un loc situat la cîţiva kilometri distanţă, într-un metoc al mănăstirii, loc unde şi astăzi vieţuiesc monahii, urmînd tipicul impus de Sfîntul Dionisie. 

Şi pentru că ne-am găsit acolo chiar de Sărbătoarea Paştelui, am aflat că la masa de după Înviere se consumă, obligatoriu, supa tradiţională numită „magyritsa“. Numai că aici nu se prepară din carne şi măruntaie de miel, ci din peşte. Reţeta clasică de „magyri­tsa me psári“ se pregăteşte din: 5 fire de ceapă verde, pătrunjel, mărar (tăiate mărunt), 240 g carne de ton, frunze de salată, două ouă, o lingură de unt, două ceşti de orez, piper, două lămîi, sare. Se taie verdeţurile, se opăresc şi se presară sare, apoi se sotează în unt. Se toarnă apă fierbinte, iar după 10 minute se adaugă tonul (tăiat bucăţi) şi orezul (prefiert). Cînd a fiert bine orezul, se trage deoparte, se condimentează şi se drege cu sos avgolemono (ouă bătute cu zeamă de lămîie).

Dafini şi chiparoşi

Pădurile care acoperă coasta dinspre Marea Egee a Muntelui Olimp sînt pline de dafini şi de chiparoşi.  Nu e de mirare, deci, să întîlneşti şi în curtea mănăstirii aceşti arbori cu rezonanţă mistică. Chiparosul este ­considerat un arbore sfînt, căci din lemnul său era făcută şi crucea pe care a fost răstignit Iisus; laurii  vin încă mai de demult, în timp, cu aura lor de legendă. La Mănăstirea Sfîntului Dionisie de pe Olimp am  întîlnit laolaltă cei doi arbori-simbol, ocrotind,  dimpreună cu moaştele sfîntului – o raclă  frumos împodobită păstrează mîna mumificată  a acestuia – oamenii şi locurile.

Bakaliaros me skordalia k’ patatas ● Cod cu scordolea şi cartofi

Ingrediente: un kg fileuri de cod sărat (desărate foarte bine în apă sau în apă cu lapte), 3 cepe, doi căţei de usturoi, 250 ml ulei, 3 lămîi, oregano, piper, 500 g cartofi; pentru scordolea: miezul de la două felii de pîine ­(de ­preferat, pîine integrală), 4 cartofi, 20 nuci, 8 căţei de ­usturoi, ulei, suc de lămîie, oţet, sare; pentru decor: lămîie şi pătrunjel verde.

Preparare: După ce fileurile de cod s-au desărat bine, ­pune-le într-o cratiţă mai adîncă una cîte una, apoi toarnă apă cît să le acopere bine. Pune vasul pe foc (la flacără mare), iar cînd începe să fiarbă, adaugă ceapa (tocată mărunt), usturoiul (feliuţe), apoi uleiul. Cînd dă din nou în fiert, pune condimentele (piper, oregano) şi zeama lămîilor. Dă focul la mic şi lasă pînă scade bine zeama. În timpul ­fierberii, nu amesteca în cratiţă cu lingura, ci ­scutură din cînd în cînd vasul, ca să nu se prindă peştele de fund.  Cînd a scăzut aproape de tot zeama înseamnă că peştele este gata. Scoate-l cu grijă şi pune-l pe o farfurie.  În timpul în care fierbe peştele, pregăteşte şi cartofii, pe care îi cureţi de coajă, îi speli şi îi pui la fiert în apă rece (nu adaugi sare sau pui doar foarte puţină şi numai după ce a început fierberea). Cînd sînt gata, îi scoţi, îi scurgi şi îi pui pe acelaşi platou cu peştele. Pentru scordolea, curăţă ­usturoiul şi zdrobeşte-l într-un mojar. Curăţă cartofii şi pune-i la fiert, în apă rece. Curăţă nucile şi zdrobeşte-le într-un alt mojar.  Datorită uleiului pe care îl conţin nucile, vor începe să capete o uşoară consistenţă cremoasă. Atunci, adaugă usturoiul zdrobit. Cînd au fiert bine, scoate cartofii din apă, zdrobeşte-i şi adaugă-i peste nuci şi usturoi. Înmoaie miezul de pîine în apă, stoarce-l şi pune-l şi pe el în acelaşi vas. Amestecă bine toate aceste ingrediente, apoi adaugă în compoziţie, puţin cîte puţin, un amestec obţinut (după gust) din ulei, oţet şi zeamă de lămîie. Dacă e nevoie, pune şi sare. Mixează totul bine şi serveşte alături de peşte şi cartofii fierţi. Decorează cu felii de lămîie şi pătrunjel verde.


Citeşte mai multe despre:   apă,   popasuri monahale,   olimp

 



Mai multe titluri din categorie

Lidia Buble: ”M-a bufnit plânsul. Era un plâns de groază, nu m-am putut uita. Eu nu pot să fac față la așa ceva! Am avut un blocaj psihic”

Lidia Buble: ”M-a bufnit plânsul. Era un plâns de groază, nu m-am putut uita. Eu nu pot să fac față la așa ceva! Am avut un blocaj psihic”
Galerie Foto Vedetele ce au acceptat provocarea Asia Express ajung la jumătatea traseului de pe Drumul Împăraților, punctul de răscruce al competiției. Etapa cu numărul 5 este și ultima de pe teritoriul Turciei, iar cei care...

S-a găsit soluția pentru valul patru: ne mutăm într-o destinație exotică

S-a găsit soluția pentru valul patru: ne mutăm într-o destinație exotică
Agențiile de turism deja sunt asaltate de cererile pentru vacanțe de iarnă în Egipt. Cu prețuri de dumping, de la 300 de euro pe săptămână, mulți și-au dat seama că e deja mai ieftin să se mute într-o...

Alegerea cadourilor oferite de companie cu ocazia sarbatorilor de iarna

Alegerea cadourilor oferite de companie cu ocazia sarbatorilor de iarna
Daca esti persoana desemnata sa aleaga cadourile de Craciun pe care compania le va oferi angajatilor, partenerilor de afaceri sau clientilor, atunci este posibil sa te confrunti cu o mare pana de idei. Este imposibil sa...

Decizie ȘOC în Olanda. Ce s-ar întâmpla dacă prințesa moștenitoare a tronului s-ar căsători cu o persoană de același sex

Decizie ȘOC în Olanda. Ce s-ar întâmpla dacă prințesa moștenitoare a tronului s-ar căsători cu o persoană de același sex
Prinţesa moştenitoare a Olandei va putea să se căsătorească cu o persoană de acelaşi sex fără să îşi piardă dreptul de a urca pe tronul ţării, a anunţat premierul Mark Rutte. Anunţul vine în contextul...

Veste proastă pentru turiști. Ce se va întâmpla cu artificiile de Revelion din Londra

Veste proastă pentru turiști. Ce se va întâmpla cu artificiile de Revelion din Londra
Tradiționalul spectacol de artificii de Revelion de la Londra a fost anulat din nou, pentru al doilea an consecutiv, din cauza „incertitudinilor provocate de COVID-19". Organizatorii se tem că evenimentul, care...

Agenție funerară: care este rolul său?

Agenție funerară: care este rolul său?
În momentul în cre survine un deces, apropiații defunctului sunt nevoiți să apeleze la servicii funerare. Însărcinate cu organizarea funeraliilor, pompele funebre oferă diferite servicii și vin cu o susținere...

Un brand de lux va deschide o nouă fabrică în România

Un brand de lux va deschide o nouă fabrică în România
Grupul italian de modă Prada, unul dintre cei mai importanţi jucători din industria luxului, construieşte în România o nouă fabrică. Aceasta va dispune de 11.000 mp şi va fi deschisă anul...

Românii se pregătesc de călătorii. Unde vor să plece de Revelion

Românii se pregătesc de călătorii. Unde vor să plece de Revelion
Turiștii români fac rezervări de Revelion mizând pe faptul că nu vom mai trece printr-un lockdown total sau parțial. În topul destinațiilor exotice se află Egipt și Mexic, iar în cel intern Poiana Brașov,...

Valentin Andrieș este cel de-al treilea finalist al acestui sezon iUmor, la Antena 1

Valentin Andrieș este cel de-al treilea finalist al acestui sezon iUmor, la Antena 1
Galerie Foto Valentin Andrieș a câștigat cea de-a treia ediție iUmor, difuzată sâmbătă seara, de la ora 20.00, la Antena 1.             Robert Pavicsits, Valentin...

Connect-R, moment surpriză ce îi va lăsa pe toți fără replică: ”Lidia s-a cutremurat. Nu își dădea seama ce urmează să fac!”

Connect-R, moment surpriză ce îi va lăsa pe toți fără replică: ”Lidia s-a cutremurat. Nu își dădea seama ce urmează să fac!”
Galerie Foto După o cursă plină de adrenalină și suspans, presărată cu misiuni ce au necesitat multă atenție, ediția de duminică seară Asia Express le-a adus lui Mihai și Elwirei Petre o nouă amuletă în valoare de...

Nu știi ce daruri să le mai faci angajaților tăi? Iată 6 idei de cadouri corporate pentru fiecare sărbătoare

Nu știi ce daruri să le mai faci angajaților tăi? Iată 6 idei de cadouri corporate pentru fiecare sărbătoare
Cu siguranță ai avut grijă ca până acum să le oferi angajaților tăi câte un mic dar cu ocazia fiecărei sărbători sau zi de naștere. Orice persoană are nevoie să știe că este apreciată la birou și că...
Serviciul de email marketing furnizat de