ROMANIA CULINARA - COMUNITATEA GRECEASCA
"Bunicul din partea mamei a venit in Romania in 1877, calare pe un catar, in timpul Razboiului de Independenta. A venit atunci impreuna cu mai multi greci, cum veneau intotdeauna". Asa isi incepe povestea familiei ei doamna Andronichis Stancescu. Ii place sa intre in pielea povestitorului, dar un usor tremur al obrazului ne dezvaluie cat este de emotionata. De fapt, nu este chiar atat de usor pentru ea sa ne dezvaluie vechi amintiri care-i starnesc si acum nostalgia. Este mandra de apartenenta la acest nobil neam al grecilor, caci cu mare emotie si mandrie ne-a precizat inca de la inceput ca este nascuta Giovanidis, fiind fiica lui Pericle si a frumoasei grecoaice Penea.
STRAMOSII. Se trageau din regiunea Epir, situata in vestul Greciei, tinut binecuvantat de natura, caci are in stanga apele Marii Ionice, iar in dreapta crestele golase ale Muntilor Pind. Cam asa sunt si oamenii de pe acele meleaguri: nelinistiti ca valurile marii, dar aspri si neinfricati precum muntii ce se vad in zare. Sunt oameni care au invatat sa iasa mai puternici din incercarile vietii. Asa ne explicam curajul lor de a se rupe de meleagurile elene si de a strabate sute de kilometri, raspandindu-se in lumea larga, urmarind un singur scop: implinirea lor ca oameni.
Dupa un drum istovitor, urmand zile intregi cararile muntilor, traversand campii si ape, ei ajungeau in cele din urma si pe meleagurile noastre. Se stabileau in marile orase si faceau ce stiau ei mai bine. Cei mai multi isi deschideau restaurante, cofetarii sau bacanii. Si aveau succes, pentru ca bucataria greceasca are preparate pe gusturile tuturor.
NEGUSTORI DE BUCURESTI. "Nea Pericle, vreau si eu de o para bomboane!" Zambeste de rugamintea pe care copiii o adresau bunicului ei, in pravalia lui, de pe strada Academiei din Bucuresti. Era renumita, la inceput de secol XX, pentru bomboanele pregatite dupa o reteta greceasca. Aflam chiar ca pana si sotii de ministri obisnuiau sa cumpere de aici bomboane. Bunicul a fost cel dintai care a ajuns in Romania, fara a fi fost insotit de la inceput de familie. "Tata a venit in tara (in Romania) in 1911, la 14 ani, la bunicul, si a inceput comertul. Era mai bine sa munceasca in Romania, dovada ca la 14 ani era ajutor de pravalie, pentru ca la 28 de ani era deja negustor." Pentru a-si alege o sotie, s-a intors in Grecia. A adus cu el darurile obisnuite: inel, bratara si cercei de aur. Dupa un an de zile, se nastea in Romania o fetita care a primit numele de Andronichis (ceea ce in limba greaca se poate traduce prin "victoria barbatului"). Soarta a facut insa ca ea sa urmeze primul an de scoala in Grecia, acolo unde s-a intors familia ei pentru o scurta perioada de timp, pentru a recladi din temelii casa batraneasca, transformand-o in cea mai trainica din sat. A invatat apoi la scoala greaca din Bucuresti, unde erau inscrisi in ciclul primar aproximativ 15-20 de copii, atat fete cat si baieti.
INTRE CELE DOUA RAZBOAIE. Cele mai frumoase amintiri sunt legate de perioada interbelica. "Comunitatea greaca de dinainte de razboi era foarte numeroasa si bine organizata. Exista chiar un club - «Orfeus» - , celebru in Bucuresti pentru balurile pe care le dadea". Renumite au fost balurile de la sfarsitul razboiului, din 1946, baluri mascate, cu mese imbelsugate. "Traditia greaca presupunea ca sarbatorile importante, precum Pastele sau Craciunul, sa fie sarbatorite in familie. Asa ca ani la randul, mergeam de la o familie la alta. Si eram mai mult de 30!" Prilej cu care se dansa pe muzica greceasca si se pregateau mancaruri traditionale.
ANII MATURITATII. Dupa 1947, o data cu schimbarea regimului, au plecat din tara aproape toti membrii familiei. "Eu eram logodita cu un roman si a trebuit sa raman. Dar cele mai multe rude au ajuns in Noua Zeelanda, unde au format o noua comunitate greaca. Acolo toti vorbesc romaneste, dar si greceste. Se gatesc mancaruri grecesti, dar si romanesti, de fapt sarmalele romanesti sunt in forma. Exista o biserica romaneasca, dar si una greaca, si sunt frecventate amandoua." Intr-un fel, acesti oameni au fost prinsi, de buna voie, intre doua civilizatii. Sunt atat romani, caci s-au nascut in Romania, dar sunt si greci, pentru ca prin venele lor curge sangele elenilor.
Citește pe Antena3.ro
COSTUMUL POPULAR
| |
|
SPANAKOTIROPITA - PLACINTA CU BRANZA SI SPANAC
| |
|