Cercetătorii spun însă că primele încercări de aclimatizare ne fac să sperăm că vom mânca Biban de Marea Neagră. Bibanul de mare, preferat de români când merg în vacanţă în Grecia sau în Italia, ar putea ajunge şi în Marea Neagră. De testarea lui se ocupă cercetătorii de la Institutul Grigore Antipa.
"Deja putem să spunem după 6-7 luni că lotul din Marea Neagră a crescut ceva mai bine, sunt mai mari, mai grași. Mortalitatea a fost zero", spune Victor Niţă, cercetător INCDM.
Peștii aclimatizați în Marea Neagră
50 de exemplare de biban au fost puse într-un bazin cu apă din Marea Neagră și alte 50 de exemplare au rămas în apa din Marea Mediterană. Peştii sunt atent monitorizați şi verificați periodic. "La câteva ore după transferul în apă Mării Negre nivelul de stres a scăzut, ei și-au reluat imediat comportamentul de hrănire", afirmă Magda Nenciu, cercetător INCDM.
Marea Mediterană este de două ori mai sărată decât Marea Neagră, astfel că cercetătorii trebuie să-şi dea seama dacă specia suferă din cauza diferenței de salinitate sau a temperaturii.
"Diferențele sunt destul de mici între cele două loturi. Dar am plecat de la 6-7 grame, deci erau extrem de mititei, iar acum au ajuns undeva în jur de 150 de grame. Vrem să depășim 300 de grame, care este dimensiunea comercială minimă", a mai precizat Magda Nenciu, cercetător INCDM.
O porție de biban de mare costă de la 60 de lei în restaurante iar cu garnitură se ajunge la 100 de lei.
Peștele gustos, echilibrat şi versatil
Un peşte gustos, echilibrat şi extrem de versatil în bucătărie, lavracul este , a două cea mai importantă specie crescută în acvacultură din Marea Mediterană. Dacă se aclimatizează în apele Mării Negre, el ar putea fi crescut şi la noi.
"Este cel mai vândut bibanul şi palamida. Îl avem prăjit, la grătar, acest model poate să fie și umplut. Deci cam patru cinci feluri", spune Florin Zamfirache, bucătar. "Preţurile pornesc de la 60 de lei şi însoţit de o garnitură poate ajunge și la 100 de lei", a precizat Simona Piricleanu, manager restaurant.
Alături de biban, dorada şi păstravul somonat s-au adaptat apelor româneşti. Însă din tot peştele pe care îl consumăm, doar 10% provine din apele noastre, restul din import, potrivit observatornews.ro.