x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Peste si vin, pereche ideala

Peste si vin, pereche ideala

24 Mai 2005   •   00:00

  • de VERONICA GUZUN
  • BARUL CASEI
  • Nu stiu in ce manuscrise vechi si prafuite francezii au descoperit o formula a succesului bazata pe echilibru, bun-gust si indrazneala. De atunci, oriunde si oricand, este aplicata aceasta reteta magica, si totul capata stralucire, un "nu-stiu-ce". Secretul este aplicat si in renumita gastronomie frantuzeasca. Pare foarte complicat sa faci cateva preparate din peste "prÃşt-Ã -manger" si, pe deasupra, de a le imbina cu un "parfum din struguri" potrivit. Dar ochii sperie, iar cunostintele bucura. Iata de ce am sa va dezvalui micile secrete de potrivire a vinului cu mancarurile din peste si fructe de mare. De la francezi invatate.

    Aperitivele se potrivesc cu bauturi care trebuie sa trezeasca pofta de mancare. Vinurile usoare si seci sunt cea mai inteleapta alegere. Stridiile cer un vin alb cu gust delicat si aroma fina care nu are o aciditate aspra. De exemplu, Sauvignon Blanc. Caviarul este un preparat cu pretentii, el se vrea insotit numai si numai de sampanie clasica. Pestele afumat se poate servi cu Sherry sau cu un alt vin, cu conditia ca acesta sa nu fie slab sau sa aiba gust de lamaie.

    Cu felul intai, supa, bors sau ciorba din peste sau crustacee, puteti pune pe masa un vin tare, de exemplu Madeira, sau un vin alb sec. Sa trecem la felul de baza. Aici, lucrurile se cam complica. Trebuie stiut un lucru: cu cat pestele este mai slab, cu atat si vinul trebuie sa fie mai slab. El poate fi doar un pic acid, asa cum este Pinot Blanc, Chardonnay, Sauvignon Blanc. Pentru pestele gras va recomand un vin mai tare, cum ar fi Marsala. Preparatele din peste puternic condimentat se servesc cu vinuri albe seci sau demiseci. Pestele oceanic la gratar poate fi insotit de un Chardonnay de calitate. Iar pestele sarat se potriveste cu un vin alb acrisor, si nu uitati sa puneti in farfurie si o felioara de lamaie. Aceasta, ca si vinul, va neutraliza sarea din belsug de pe mancarea de peste.

    Pana acum, cred ca ati remarcat ca am recomandat doar vinuri albe seci si demiseci. Explicatia este simpla. Vinul dulce sau demidulce este pentru deserturi. In ceea ce priveste culoarea, pot sa spun ca in prezent sunt acceptate si asocierile neobisnuite, cum ar fi vinul rosu la preprate din peste. Important este sa va bazati pe intuitie si pe gustul dumneavoastra in care ar trebui sa aveti incredere. Pentru ca reteta bunului-gust sta ascunsa in fiecare dintre noi.

    DE ACASA
    Printre vinurile romanesti sunt si soiuri care se potrivesc perfect cu unele preparate din peste sau fructe de mare. Feteasca Alba este un vin care are aroma florilor de vita-de-vie. Daca este sec, poate fi servit la salate din fructe de mare, iar daca e demisec, il puteti potrivi cu caviarul. Muscat Ottonel are note subtile de miere de albine, fructe de toamna supracoapte si flori de lamai. Pentru ca este slab acidulat, il puteti servi cu peste slab la gratar. Tamaioasa Romaneasca s-ar potrivi cu preparate din peste oceanic.

    ×