x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Peştele, delicatesă în Post

Peştele, delicatesă în Post

de Maria Belu    |    23 Mar 2011   •   18:49
Peştele, delicatesă în Post

157879-bucate03-12-15.jpgPe lângă plăcerea de a-l mânca, peştele conţine şi grăsimi de care organismul are nevoie. Indiferent de modul de preparare, fie că este însoţit de sosuri rafinate, fie de un mujdei şi o mămăliguţă, gustul peştelui este inegalabil. Morun, somon, crap, macrou, şalău, păstrăv, somn... reţetele sunt numeroase, de la cele mai simple la cele mai complicate, pe măsura unei mese cu totul speciale.

 

Preparare
Peştele poate fi gătit în diferite modalităţi: ciorbă, supă, prăjit, fript, sotat etc. însă indicat este să se gătească peşte proaspăt şi mai puţin congelat. Peştele de mare se fierbe fără zarzavat sau mirodenii, pentru a-şi păstra aroma sa naturală, iar cel de apă dulce, care este mai fad, se prepară în zeamă foarte aromată. Apa în care acesta fierbe trebuie să-l acopere, iar la fiecare litru de apă se adaugă o linguriţă de sare, un morcov mic, o rădăcină de pătrunjel, o ceapă şi puţin piper. Zarzavatul se poate pune o dată cu peştele, iar în acest caz se va tăia bucăţi mici. La peştii cu un miros mai accentuat precum somnul, ştiuca etc., se poate adăuga în apă puţină zeamă de lămâie. Este unul dintre cele mai importante alimente pentru sănătatea omului, are gust bun, consistenţă şi este un furnizor important de proteine şi elemente nutritive.

 

Sfaturi
Sunt însă câteva secrete, spun specialiştii, care dovedesc priceperea bucătarului. De exemplu, cine pofteşte la păstrăv fript trebuie mai întâi să ungă grătarul cu ulei sau grăsime, astfel încât să nu se lipească peştele, care în prealabil a fost stropit cu zeamă de lămâie şi „tapetat” cu sare grunjoasă. Cunoscătorii spun că păstrăvul „umplut” cu verdeaţă, îmbrăcat în folie de aluminiu şi apoi pus în tabla încinsă are o aromă aparte. Indiferent că este gătit la tavă sau prăjit în tigaie, pentru a evita sfărâmarea cărnii, păstrăvul trebuie pregătit la foc mic.

Chefal la cuptor cu ardei iuţi
Ingrediente: un chefal, ardei iuţi, sare, piper, usturoi, două lămâi, ulei, hârtie pentru copt.
Preparare: Peştele se spală, se curăţă de solzi şi se eviscerează.  Se unge cu ulei chefalul, se dă cu sare şi piper, atât în interiorul peştelui, cât şi exterior, se pune usturoi pisat înăuntrul şi deasupra lui, unul sau doi ardei iuţi şi se stropeşte cu lămâie. Se ia o tavă de aragaz, se unge cu ulei, apoi se pune hârtia de copt stropită cu ulei şi se dă la cuptor pentru aproximativ 30 de minute. Chefalul este delicios acompaniat de un piure de cartofi şi de mujdei frecat bine cu smântână.

Crap cu pătrunjel
Ingrediente: un crap cam de 1 kg, o lămâie, ulei, o legătură de pătrunjel, sare, piper.
Preparare: Peştele se curăţă de solzi, se scot intestinele şi se porţionează. Se şterg bucăţile de crap cu hârtie absorbantă după care se presară cu sare şi piper. Într-o tigaie se pune uleiul la încins şi se pun bucăţile de peşte şi se prăjesc până devin aurii. Când sunt gata se scot pe un platou. În uleiul rămas  în tigaie se pun la călit frunzele de pătrunjel, se adaugă apoi sare şi piper după gust. Se toarnă sosul de pătrunjel peste peşte şi se decorează cu felii de lămâie.

Crap cu roşii cherry şi stafide
Ingrediente: un crap de aproximativ 1,5 kg, 6-7 roşii cherry, 100 g stafide, usturoi, ulei, sare, piper, o cană de vin alb.
Preparare: Peştele se curăţă de solzi, se eviscerează şi se spală. Se unge cu ulei, atât în interior, cât şi în exterior, se adaugă usturoiul tocat fin, jumătate din cantitatea de stafide, sare şi piper. Se ia o tavă, se dă cu ulei, se pune peştele, se adaugă roşiile tăiate jumătăţi, restul de stafide, se mai dă un praf de sare şi piper şi se toarnă vinul. Aşa „gătit” crapul se dă la cuptor pentru 35-40 de minute.

Păstrăv cu orez şi rozmarin
Ingrediente:  Unul sau doi păstrăvi, o cană de orez, roşii cherry, două limete, o crenguţă de rozmarin, usturoi, sare, piper, ulei, o mână de capere, o cană cu vin alb sec.
Preparare: Peştele se curăţă, se eviscerează şi se spală bine sub jet de apă în interior şi în exterior. Se ia o tavă în care se pune ulei, apoi peştele dat cu sare, piper, usturoi, rozmarin şi roşiile cherry întregi, apoi se dă la cuptor pentru 20 de minute. Separat orezul se pune la fiert în apă cu sare şi când este gata se pune la scurs. Când este gata se pune pe un platou amestecat cu caperele, iar deasupra se pune peştele peste care se stoarce zeamă de lămâie.

×
Subiecte în articol: povestiri din bucătărie culinar