x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Petrecere de dezlegare de cumnată

Petrecere de dezlegare de cumnată

de Veronica Bectas    |    09 Mar 2008   •   00:00
Petrecere de dezlegare de cumnată


Sâmbătă am musafiri! Ce să fac!? Asta e! Trebuie să mă descurc şi mai ales trebuie să ies cu obrazul curat, pentru că multe ar vrea să mă prindă pe picior greşit.

MINUNATĂ - Festivă şi foarte gustoasă


Sâmbătă am musafiri! Ce să fac!? Asta e! Trebuie să mă descurc şi mai ales trebuie să ies cu obrazul curat, pentru că multe ar vrea să mă prindă pe picior greşit.

“Cu cântec, înainte marş la piaţă!”, cum ar spune un fost coleg de-al meu, Dumnezeu să-l ierte! Şi am pornit la cumpărare de... nu ştiu ce. Pentru că musafirii vin după-amiază, mă gândesc la nişte legume, numai că eu vreau peşte! Bun. Intru în hala de peşte. Ah, ce minuni! Tot felul de peşte etalat pentru a te ispiti şi cumpăra. Da, numai că unele preţuri îţi luau jumătate din pensie! O bătrânică mă întreabă: “Dragă, acolo scrie 27,5 lei? Adică 275.000 de lei?” “Da”, îi confirm. “Păi, dacă iau peştele întreg, dau un milion. Iau cod, că-i mai ieftin şi nici nu are oase!”, îşi făcu ea socoteala cu glas şoptit. “Cam aşa ceva”, îi răspund şi ceva ca un junghi mă împunse. Am cumpărat şase bucăţi de file şi mi-am făcut socoteala că pe două dintre ele am să le fac “pane cumplit”, aşa cum a zis fumăciosul ăla de băiat al Janei de la trei, care mi-a mâncat un platou cu peşte, acum un an, de Moşii de Iarnă. Pe celelalte patru le fac “munte cu maioneză” montat în colac de legume cu maioneză. Na! Că am găsit şi preparatul ideal pentru musafirii mei! Am cumpărat morcovi, o salată verde, că prea era frumoasă, mărar şi pătrunjel, ca să fie.

 

Acasă m-am apucat de treabă, pentru că salata asta e minunată, dacă o faci de pe o zi pe alta, în cazul în care nu ai duşmani prin casă, care să atace, noaptea, mai mult de jumătate din reduta de legume şi muntele de cod. Am fiert codul, fapt ce a atras-o pe Draga, cea cu nasul de pisică. A intrat în bucătărie strâmbându-se. I-am spus scopul pregătirilor. A dispărut şi reapărut cu două cutii cu bere, pentru stimularea meseriaşilor. Mi-a zis că ai ei pleacă sâmbătă la ţară, că ea nu are chef şi stă acasă. Bravo!, i-am zis eu fericită pentru că, la mine, vine Fănel! Cu nevastă-sa! Şi nici eu n-am chef! Aşa că ne unim şi facem o petrecere în toată regula, ca să se oftice nevasta lui Fănel, spre bucuria noastră şi a soţului meu. Adică al nostru, pentru că doar el ne rămâne să ne sprijine... moral! Draga a sărit în sus de bucurie. I-am zis că nu era cazul să sară în sus, pentru că ştia foarte bine că poate conta pe mine! Am desfăcut berica şi am ciupit puţin din ea, iar Draga mi-a dat un ajutor la preparat salata şi “paneul cumplit”. Am terminat berica şi o cafea şi preparatul delicios.

Draga a tăiat-o acasă, iar eu fericită am ascuns “muntele” pe balcon şi... toată noaptea am visat-o pe nevasta lui Fănel cum râdea, ca proasta în târg, aruncând cu peşti şi boabe de mazăre în staţia de tramvai. Dimineaţă, am verificat integritatea salatei. Nici un atac! După-amiază îşi făcu apariţia Fănel. Singur!? Ce s-a întâmplat? Nimic. Nevastă-sa a plecat la ţară! Îi făta vaca soră-sii. Trebuia s-o ajute, pentru că bărbatul ei era în Spania.

Ha!, făcui eu în sinea mea. Asta da dezlegare! Şi... Doamneee... ce 8 martie i-am mai tras cu al meu, cu Fănel şi cu Draga, ce şi-a făcut apariţia, ca o prinţesă a mucenicilor moldoveneşti, cu un platou cu moţ. Şi ce dezlegare de brânzică şi ouţe fierte, ajutate la înghiţit de lapte bătut de la ţară şi muntele de cod, dres de ţuiculiţa furată de Fănel de la nevastă-sa. Cu pauza de cafeluţă şi mai o vorbă, mai alta, băgarăm şi “paneul cumplit” împins de vinişorul propriu, auriu ca mierea din mucenicii moldoveneşti, năpădiţi de nucă pisată, făcuţi de Draga!  

 

Salată de cod cu legume

Ingrediente: 4 bucăţi file de cod, 2 morcovi, 3 cartofi, o cutie ciuperci, 200 g mazăre, 4 bucăţi castraveţi muraţi, 300 g maioneză, sare, piper, muştar, o lămâie. Preparare: Fierbeţi codul în apă cu sare. Fierbeţi morcovii şi cartofii în coajă, apoi daţi la răcit. Fierbeţi mazărea. Tăiaţi mărunt şi stoarceţi castraveţii şi ciupercile. Curăţaţi şi tăiaţi cubuleţe cartofii şi morcovii. Într-un vas amestecaţi toate legumele cu o jumătate din cantitatea de maioneză şi două linguri muştar, săraţi, piperaţi şi montaţi pe un platou. Amestecaţi bucăţi de cod cu maioneza rămasă, zeamă de lămâie, sare, apoi formaţi un munte într-o adâncitură în mijlocul platoului cu salată. Ornaţi după imaginaţie.

×
Subiecte în articol: bucataria de week-end