x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Plăcerea de a fi gazdă

Plăcerea de a fi gazdă

de Maria Belu-Burtea    |    06 Mai 2010   •   00:00
Plăcerea de a fi gazdă

Pregătirile pentru o masă festivă coincid cu dorinţa de a petrece o zi sau o seară de neuitat în compania celor dragi. Ambianţa plăcută, estetica mesei, aranjarea şi prezentarea mâncărurilor sunt simple elemente de civilizaţie. Totul trebuie să fie curat, ordonat şi să aibă o înfăţişare sărbătorească.

RAFINAMENT ŞI ELEGANŢĂ
Pregătirile încep prin a da casei un aspect deosebit. Totul trebuie să fie curat şi să aibă o înfăţişare sărbătorească. Lumina trebuie să cadă uniform, florile, care dau o notă de prospeţime şi culoare, musai să fie răspândite prin toată sufrageria. De asemenea, foarte important este ca aşezarea mesei să nu împiedice circulaţia prin camera în care se serveşte masa.

Aranjarea acesteia se face cu rigurozitate şi îmbinând bunul gust cu latura practică. Feţele de masă pot fi simple sau brodate, albe sau în culori deschise, curate şi foarte bine călcate, iar pe mijlocul mesei se aşază platouri cu fructe. Farfuria pentru primul fel este aşezată deasupra farfuriei de serviciu, pe ea sau alături, sub furculiţe se pune şervetul frumos împăturit, pâinea se pune în coşuleţe speciale, aşezate simetric pe toată suprafaţa mesei. Tacâmurile se aşază astfel: furculiţele în partea stângă a farfuriei în ordinea utilizării şi aşezate cu dinţii în sus. În partea dreaptă se pun cuţitele cu partea care taie înspre farfurie, tot în ordinea utilizării, iar în faţă se pune lingura pentru supă şi, uneori, linguriţa pentru desert.

Atenţie! Nu se aşază mai mult de trei cuţite şi trei furculiţe, restul se vor pune pe o măsuţă de serviciu pentru a fi la îndemână. Paharele se aşază în faţa farfuriilor în ordine descrescătoare, de la stânga spre dreapta cu o singură excepţie: cupa de şampanie se pune întotdeauna în partea dreaptă. Castroanele pentru salate şi compot se aşază în faţa farfuriilor, puţin spre stânga. Sticlele cu vin sau cu apă vor fi puse simetric pe toată suprafaţa mesei, iar pentru a nu păta faţa de masă acestea se vor aşeza pe tăvi sau pe suporturi speciale.

Pe masă se vor pune farfuriile şi tacâmurile ce se întrebuinţează imediat, excepţie făcând solniţele şi recipientele pentru piper. Toate aceste aranjamente au un rol important pentru apetitul şi dispoziţia mesenilor.

Reţetele pe care vi le oferim în continuare sunt deosebit de rafinate şi savuroase. Vă propunem să le preparaţi acasă la dumneavoastră şi să le serviţi alături de cei dragi.


Blinii cu icre negre şi sos
Ingrediente: 90 ml apă, 5 g drojdie uscată, jumătate de linguriţă cu zahăr tos, 450 ml lapte dulce, 200 g făină, o linguriţă cu sare, două ouă, 200 g brânză de vaci, jumătate de lămâie, 100 ml smântână, 225 g icre negre, 75 g unt, 100 g ceapă verde, piper.
Preparare: Drojdia se dizolvă într-un bol împreună cu zahărul tos şi apa călduţă. Se lasă cinci minute, se adaugă făină cât să rezulte un aluat curgător şi se lasă să crească la cald până îşi dublează volumul. Se adaugă laptele dulce călduţ, 25 g unt topit şi răcit, jumătate de linguriţă cu sare, ouăle mixate separat şi restul de făină. Se mixează până se omogenizează compoziţia, se acoperă cu folie alimentară şi se introduce la rece pentru minimum două ore. Se încinge o tigaie, se topeşte puţin unt şi se toarnă din loc în loc câte o lingură de compoziţie. Se coc bliniile pe ambele părţi două-trei minute, apoi se pun pe un platou. Brânza de vaci se pune într-un bol împreună cu smântâna, restul de sare, piper după gust, coaja rasă şi sucul de lămâie şi ceapa verde tocată mărunt. Se mixează până devine ca un sos şi se introduce la rece 30 de minute. Se pune cremă pe fiecare blinie, se aşază în mijloc câteva icre negre şi se servesc imediat.

 


Blinii cu somon
Ingrediente: 250 ml iaurt, 100 ml lapte dulce, 250 g făină, un pliculeţ praf de copt, o linguriţă cu sare, 200 g spanac baby, două ouă, o legătură de mărar, 300 g somon afumat, 200 ml smântână, 100 g brânză de vaci, 50 ml vin alb sec, piper, ulei de floarea-soarelui.
Preparare: Iaurtul se pune într-un bol împreună cu laptele dulce rece, praful de copt, jumătate de linguriţă cu sare şi piper după gust. Se adaugă ouăle mixate separat până şi-au dublat volumul, puţin mărar tocat, făina cernută şi se mixează totul până se obţine un aluat omogen. Se acoperă cu folie alimentară şi se introduce la rece circa o oră. Se încinge o tigaie, se unge cu ulei şi se toarnă din loc în loc câte o lingură de aluat. Se coc bliniile pe ambele părţi două-trei minute, apoi se scot pe un platou. Brânza de vaci se mixează împreună cu smântâna şi vinul alb, restul de sare şi piper după gust. Se adaugă mărar tocat, se amestecă şi se introduce la rece 30 de minute. Se pune crema de brânză pe blinii, se aşază frunze de spanac crud şi bucăţi subţiri de somon afumat, se presară cu mărar tocat şi se servesc imediat sau se introduc la rece pentru 20 de minute, acoperite cu folie alimentară.


Somon cu spanac şi orez
Ingrediente: 500 g spanac, 150 g orez cu bob lung, 800 g trunchi de somon, 300 g crevete congelate, 3 fire de busuioc verde, 12 roşii cherry, 50 ml reducţie de oţet balsamic, 50 g unt, 50 ml ulei de măsline, 200 ml vin alb demisec, o lămâie, 5 g pudră de curry, sare, piper.
Preparare: Bucăţile de somon se spală, se scurg de apă şi se stropesc cu suc de lămâie. Se presară cu sare şi piper după gust, se înfăşoară în hârtie de copt, se aşază pe o tavă şi se introduc în cuptorul încins pentru 25-30 de minute. Orezul se spală în apă rece, se fierbe cu puţină sare şi jumătate din cantitatea de ulei, se trece printr-un jet de apă rece, apoi se pune într-o strecurătoare. Spanacul se spală, se toacă mărunt şi se pune la călit în untul topit. Se adaugă sare şi piper după gust, busuioc tocat şi puţină apă. Se fierbe zece minute, se opreşte focul şi se păstrează la cald. Crevetele se decongelează, se scurg de apă şi se prăjesc în uleiul rămas. Se condimentează, se presară pudra de curry, se adaugă vinul alb şi se fierb zece minute. Se pune spanacul pe platou, se aşază deasupra orezul, bucăţile de somon şi crevetele prăjite. Se presară cu busuioc tocat, se stropeşte cu reducţia de oţet balsamic şi se serveşte cu felii de roşii cherry.


Minitort cu cremă de kiwi
Ingrediente: 200 ml suc de lămâie, o lingură cu amidon, 20 g unt, 50 g zahăr pudră, 750 ml frişcă, 150 g zahăr tos, 10 g gelatină alimentară, 8 kiwi, 300 g pişcoturi de şampanie, două pliculeţe zahăr vanilinat, 50 g ciocolată albă, 250 ml suc de portocale.
Preparare: Într-o oală se pune la fiert la bain-marie sucul de lămâie, amidonul şi zahărul pudră. Se fierb până se îngroaşă, amestecând din când în când ca să nu se lipească. Se adaugă untul, se mai fierbe cinci minute, apoi se ia de pe foc şi se lasă la răcit. Separat se mixează frişca împreună cu zahărul tos şi zahărul vanilinat până se întăreşte. Se adaugă crema fiartă şi răcită, gelatina topită la bain-marie, patru kiwi curăţate de coajă, tocate mărunt sau pasate şi se mixează până la omogenizare. Se trec pişcoturile rapid prin sucul de portocale, ca să nu se înmoaie prea tare, se aşază în picioare în forme rotunde tapetate cu folie de plastic şi se pune în mijloc puţină cremă. Se presară ciocolata albă tocată mărunt, se toarnă restul de cremă, se acoperă cu folie alimentară şi se introduc la rece pentru minimum trei ore. După ce s-au întărit se scot din forme, se aşază deasupra felii de kiwi şi se servesc imediat.

×
Subiecte în articol: caiet de retete