x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Plăcinta cu "vechime"

0
Autor: Marilena Stanescu 12 Oct 2007 - 00:00
Plăcinta cu

Haideţi să facem un exerciţiu de memorie: căţi dintre noi işi mai amintesc de perioada copilăriei, dar mai ales de mirosul plăcintelor scoase din cuptor, pe care le savuram numai din priviri?

AROME DULCI IN BUCĂTĂRIE - Un desert cu istorie

Haideţi să facem un exerciţiu de memorie: căţi dintre noi işi mai amintesc de perioada copilăriei, dar mai ales de mirosul plăcintelor scoase din cuptor, pe care le savuram numai din priviri?

Plăcinte cu mere, cu brănză, cu varză. Atătea sortimente şi atătea gusturi care iţi trezesc simţurile. Ce bine era atunci cănd bunica ne pregătea căte o tavă plină cu asemenea bunătăţi! Timpul a trecut insă şi a venit clipa să le pregătim şi noi celor dragi din reţetele invăţate de acasă… o plăcintă savuroasă, potrivită pentru orice ocazie. Dar, inainte de asta, să trecem in meniu şi o filă din istoria acestui delicios desert.

ORIGINI. Cea mai veche plăcintă a fost preparată in Antichitate. Bucătarii faraonului incorporau nuci, miere şi fructe in aluatul de păine, ceea ce reprezenta o formă primitivă de patiserie. Istoricii sunt insă de părere că aluatul de plăcintă a fost inventat de greci. Pe atunci, aluatul era o pastă rezultată din amestecul de făină şi apă, avănd proprietatea de a "ambala" carnea. Primele plăcinte erau preparate din carne tocată, condimentată, invelită intr-o crustă de aluat, atăt pe părţile laterale, căt şi pe deasupra şi pe dedesubt. Aceste plăcinte erau servite de asemenea cu sosuri, asemenea tocanelor moderne.

Mai tărziu, aceste preparate au fost folosite şi pentru petrecerile bancherilor, avănd darul de a-i distra pe meseni. Una dintre cele mai extravagante plăcinte a fost oferită ducelui de Burgundia, in secolul al XV-lea, in cadrul unei festivităţi de mare amploare. In momentul in care plăcinta uriaşă a fost deschisă, din ea au inceput să cănte 28 de muzicieni, iar pe muzica lor şi-a făcut apariţia o tănără fecioară reprezentănd Biserica Catolică. Abia mult mai tărziu, in secolele XVII-XIX, plăcintele au devenit specialităţi cu-linare dulci, apreciate in special in bucătăria englezească.

TRADIŢIE. In ziua de azi, in China, in timpul Sărbătorii Lunii, plăcintele reprezintă preparatele tradiţionale care se servesc prietenilor şi rudelor. Pe suprafaţa plăcintelor sunt conturate desene care fac referire la mitologia chineză. Umpluturile pot fi făcute din zahăr, paste de curmale, soia, şuncă, fructe sau creme.

marilena.stanescu@jurnalul.ro

Â

Poale-n brău

Ingrediente: 500 g făină, 100 g untură, şase gălbenuşuri, 300 ml lapte, 160 g smăntănă, 250 g brănză de vaci, 60 g drojdie, 1/2 linguriţă cu sare, 150 g zahăr, o linguriţă coajă de lămăie, două pliculeţe cu zahăr vanilinat, 60 g griş fiert.

Preparare: Se dizolvă drojdia in laptele incălzit in prealabil. Se adaugă căteva linguri cu făină, se amestecă şi se lasă să crească. Se freacă gălbenuşurile spumă, cu zahăr şi sare. Se adaugă laptele cu drojdia şi făina, coaja de lămăie şi zahărul vanilinat şi se amestecă. Se frămăntă aluatul. După 20 de minute se mai adaugă puţin căte puţin untura călduţă. Pentru umplutură se dă brănza prin sită şi se amestecă cu două gălbenuşuri, grişul, smăntăna şi puţin zahăr. Se taie aluatul in pătrăţele. Se pune o lingură de umplutură in fiecare pătrăţel. Laturile pătratului se impachetează peste umplutură. Se coc la foc slab timp de zece minute, după care se dă la foc potrivit. Se servesc presărate cu zahăr vanilinat.

Citeşte mai multe despre:   gastronomie

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Cine sunt actorii care completează distribuția serialului Adela, de la Antena 1

Cine sunt actorii care completează distribuția serialului Adela, de la Antena 1
Galerie Foto Noul serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production pentru Antena 1, Adela, îşi completează distribuţia cu noi cu noi nume cunoscute din showbiz-ul autohton. Dominique Lăcătuş, fiica unuia...

Adina Buzatu şi fiica sa, Sara, gătesc împreună la Chefi la cuţite. Ediția de marţi a show-ului de cooking a fost lider de audiență

Adina Buzatu şi fiica sa, Sara, gătesc împreună la Chefi la cuţite. Ediția de marţi a show-ului de cooking a fost lider de audiență
Galerie Foto Seara de marți a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul publicului comercial și la nivelul publicului din mediul urban. Conform Kantar Media, cea mai...

Top 5 produse cu ajutorul carora poti schimba complet aspectul bucatariei

Top 5 produse cu ajutorul carora poti schimba complet aspectul bucatariei
Galerie Foto In aproape toate locuintele, membrii familiei isi petrec majoritatea timpului in bucatarie. Aici stau la povesti, gatesc si iau masa cu multa voie buna. Din acest motiv, aceasta zona din casa trebuie sa fie moderna,...

Jucătorul de tenis Dominic Thiem a adoptat un pui de koala

Jucătorul de tenis Dominic Thiem a adoptat un pui de koala
Jucătorul de tenis Dominic Thiem a adoptat un pui de koala, primul născut la Grădina Zoologică din Viena. Numărul 3 mondial în tenis, Thiem a vizitat puiul la Grădina Zoologică, acolo unde acesta s-a născut, ...

Beneficiile unei agenții de marketing digital

Beneficiile unei agenții de marketing digital
Galerie Foto Dacă produsele sau serviciile afacerii tale au nevoie de promovare online, lasă-te pe mâna specialiștilor în marketingul digital. Magnetif te ajută să atingi obiectivele dorite prin strategii bazate pe date...

Gina Felea – show de zile mari în platoul Chefi la cuțite. Ediția de luni a fost lider de audiență pe toate segmentele de public

Gina Felea – show de zile mari în platoul Chefi la cuțite. Ediția de luni a fost lider de audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Luni seara a fost incontestabil seara Chefilor la cuțite. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o medie de 9...

Vlad Gherman se alătură distribuţiei serialului Adela de la Antena 1. „Personajul meu e diferit faţă de tot ce am făcut până acum!”

Vlad Gherman se alătură distribuţiei serialului Adela de la Antena 1. „Personajul meu e diferit faţă de tot ce am făcut până acum!”
Galerie Foto Vlad Gherman se alătură distribuţiei proiectului Adela, de la Antena 1. În cel mai nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production, Vlad îl va interpreta pe Călin, un personaj cu totul nou...

Încă se poate merge la scăldat: piscinele exterioare, deschise la Băile Felix

Încă se poate merge la scăldat: piscinele exterioare, deschise la Băile Felix
Galerie Foto Turismul balnear a reintrat într-o oarecare normalitate, în unele zone, unde există piscine exterioare, mai ales cu apă termală. La Băile Felix, unde și până acum se mergea la ștrand și la Aqua Park în toate...

Circuit de toamnă în Apuseni și împrejurimi

Circuit de toamnă în Apuseni și împrejurimi
Galerie Foto Culorile toamnei le oferă un spectacol grandios celor care aleg un sejur de relaxare în Transilvania. De la Oradea sau la Băile Felix se pot face excursii la Peștera Urșilor, la Salina Turda sau în Munții...

(P) Mâncare super premium pentru câini și pisici

(P) Mâncare super premium pentru câini și pisici
Delcon, brandul belgian de mâncare super premium pentru câini și pisici, recunoscut și respectat pentru calitatea garantată, este disponibil și în Romania, online (www.peticutzu.ro), în magazine specializate și...

Emisiunea a fost urmărită de aproape 2 milioane de telespectatori, Cea de-a şasea gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

Emisiunea a fost urmărită de aproape 2 milioane de telespectatori, Cea de-a şasea gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
Galerie Foto Cea de-a şasea gală a celui de-al 15-lea sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de Tavi Clonda cu o excelentă transformare în Madonna, a fost aseară lider de audiență atât la nivel naţional, cât...

Ștefan Bănică, un pas mai aproape de finala X Factor? ”Ai fost atât de aproape de perfecțiune!” Emisiunea, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

Ștefan Bănică, un pas mai aproape de finala X Factor? ”Ai fost atât de aproape de perfecțiune!” Emisiunea, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
Galerie Foto A fost momentul puștilor minune pe scena X Factor, seara trecută, la Antena 1, când Denis Costea și Alexandra Sîrghi și-au adjudecat câte un loc direct în Bootcamp-ul celui de-al nouălea sezon. Cea de-a şasea...

Adda a avut parte de un şoc la Te cunosc de undeva! „M-am speriat când am văzut machiajul!”

Adda a avut parte de un şoc la Te cunosc de undeva!  „M-am speriat când am văzut machiajul!”
Galerie Foto Sâmbăta, de la ora 20.00, la Antena 1, se poartă transformările. Cei 11 concurenți ai celui de-al 15-lea sezon „Te cunosc de undeva!” au apelat din nou la peruci, chelii şi barbă falsă, lentile de contact...

Muzica îi face de neoprit! Povești impresionante, în această seară, într-o nouă ediție X Factor, la Antena 1

Muzica îi face de neoprit! Povești impresionante, în această seară,  într-o nouă ediție X Factor, la Antena 1
Galerie Foto Pentru a-ți împlini visul de a urca pe scena X Factor nu e nevoie doar de talent muzical, ci și de puterea de a depăși momente dificile, așa cum o dovedesc, în această seară, de la ora 20.30, la Antena 1, doi...

Ai luat un imprumut rapid de la Provident? Recomanda-i acelasi lucru unui prieten si castiga!

Ai luat un imprumut rapid de la Provident? Recomanda-i acelasi lucru unui prieten si castiga!
Galerie Foto Prietenul adevarat la nevoie se cunoaste. Deseori, poti avea nevoie de o vorba buna, uneori – de un mic ajutor casnic, iar alteori – de un imprumut rapid. O vorba buna nu costa nimic, in timp ce participarea la o...
Serviciul de email marketing furnizat de