x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Plăcinta de varză a bunicii

0
Autor: Veronica Bectas 17 Feb 2012 - 21:00
Plăcinta de varză a bunicii

Intr-o zi, in care suferiseram o infrangere cumplita intr-o lupta cu bulgari, toata gasca, adica eu si cinci verisori mai rasariti, ne-am intors spasiti si ne-am debarasat de armurile de zapada, sub atenta suprave­ghere a bunicii, care ne-a ordonat sa ne aliniem pe patul din bucatarie si sa ne invelim cu paturile calde. N-a trecut mult timp si bunica m-a trimis s-aduc covata cea mica din camara. Abia atunci am observat, pe dulap, saculetul cu faina si sita, si facaletul, si…

Aoleu!, imi zic in gand, face ceva bun! Am tasnit din pat ca arsa si am adus covata. Bunica, a luat un lighenas si a iesit imediat. Noi chicoteam punand de-o harmalaie. Nici nu ne-am dat seama cand a intrat infrigurata. A pus pe masa, in lighenas, un varzoi murat, care mirosea cat putea. Varul cel mic s-a strambat. 'La-s ca tie nu ti-oi da! Ca-ti pute!', i-a zis bunica de i-a taiat elanul la strambaturi.

Ne-am tras toti aproape sa vedem ce face. A scos patru cani de faina pe care a cernut-o de doua ori, timp in care noi trebuia sa ne tinem departe de puful alb, ca sa nu suflam in el, pentru ca prea era ispititor asa cum curgea repejor si se punea in morman cu mot, pufos, dar neted si… ah ce l-as mai fi turtit! Dupa asta, ne-a dat la fiecare cate un bob de drojdie de bere, 'de vitamina', pe urma, unul cat o nuca a pus intr-o cana cu putina apa calda si doua linguri de faina. Le-a batut bine cu furculita si a lasat cana pe cuptorul sobei. A inceput a curata varza. Scotea foile si le taia cotorasele pe care noi le rontaiam pe rand.

Doar intindea mana cu un cotoras, ca imediat era inhatat de cineva, chiar si de Mihaita, nazurosul. Bunica a impaturit frunzele si le-a stors bine in pumni, apoi le-a tocat cat mai subtirele. A scos untura dintr-o bucata, cam de o palma, de slanina afumata taiata bucatele, pe care a topit-o intr-o cratita, pe plita sobei. Noi… numai ochi! Cand bucatelele s-au rumenit si au slabit bine, le-a scos si le-a pus intr-o strachina. Noi, cu gandul la ele si cu gurile pline de pofte, asteptam.

In locul slaninei, in untura ramasa, bunica a pus un morman de ceapa, taiata ca fideaua, pe care a indesat-o ca sa-o caleasca si a mai pus un lemn pe foc. Usturoioasa ceapa, ofticata de focul ce-o dogorea, ne facea sa lacrimam si sa ne picure nasurile, dar curiozitatea noastra incepuse sa sporeasca. Ceapa s-a inmuiat, iar bunica a pus peste ea fidelutele de varza. Toata! A amestecat-o, a mai pus o cana cu apa si a bagat-o la cuptor. Pana sa intrebam ce si cum, bunica a prins a amesteca in mormanul pufos doua oua, un praf de sare, maiaua si patru linguri de untura. A framantat-o bine si a pus-o sub prosop ca sa sporeasca.

Din cuptor, cand bunica-l deschidea ca sa rasuceasca varza, strabateau mirosuri ne­bune care ne rascoleau foamea. Vazandu-ne bataindu-ne de nerabdare, bunica ne-a oferit de mancare: ciorba de rasol de porc, acrita cu zeama de varza si fasole lata (pusa de bunica la borcan) cu carne de porc (pastrata-n untura) si ceva castraveti murati. Nici vorba sa vrem! Cu varza cum ramanea? Si coca de sub prosop in ce se transforma? Aceste intrebari ne framantau mai mult decat orice in momentele alea.

Cand varza s-a calit cat trebuie si nu mai avea pic de zeama, bunica a pus-o la racit, apoi i-a pus piper si bucatele de slanina, dupa ce ne-a dat la fiecare cate una de gust. A intins o foaie de aluat, pe care a pus-o in tava pudrata cu faina, peste aluat a intins varza, a pus peste ea o alta foaie de aluat si a bagat tava la cuptor. Cam trei sferturi de ora a durat, si bunica a scos tava cu o minunata placinta aurie si aburinda. A pus-o pe tocator si a acoperit-o repede cu doua prosoape, ca sa 'nadu­seasca'. Am mai asteptat putin, si bunica a taiat placinta in doua si pe fiecare in bucatele. Jumatate era a noastra! Am hapait-o de nici nu s-a vazut, nu s-a pomenit.

Restul era pentru 'muncitorii' care veneau curand infrigurati si pentru care pregatise si o jumatate de tuica de prune, numai buna de fiert si de alungat raceala si grijile.

Bulz cu varza murata
Ingrediente: 4 cani de malai, o varza murata mare tocata fideluta, o bucata (200 g sau dupa dorinta) de slanina afumata sau bacon, 2 cepe mari taiate fideluta, piper sau fulgi de ardei iute (dupa gust), smantana, ardei iute murat.
Preparare: Pune la topit bucatile de slanina intr-o cratita, scoate-le dupa ce s-au rumenit si adauga ceapa in grasimea ramasa, pune-i un pic de apa fierbinte si las-o la inabusit. Cand devine sticloasa, adauga varza, amesteca bine si las-o la cuptor, amestecand din cand in cand. Cand s-a calit, adauga slaninuta prajita, piper si drege de sare, las-o la rece cat sa pui mana pe ea. Incinge cuptorul! Prepara o mamaliga bine fiarta si las-o in tuci (cratita) sa se raceasca putin, cat sa poti forma galuste mai maricele, pe care sa le umpli cu doua-trei linguri de varza, le rotunjesti si le inchizi bine, le ungi cu grasime (untura, ulei), le pui in folie de staniol pe care o strangi bine, apoi le asezi intr-o tava (sau pe gratarul cuptorului, dar fac mizerie). Lasi cam 30 de minute la foc potrivit. Scoti tava si lasi 10 minute, apoi scoti bulzi numai cat iti trebuie, ii desfaci cu grija si-i montezi pe farfurie alaturi de ardei iuti murati sau de fulgi de ardei, smantana si musai cu tuica fiarta.

Citeşte mai multe despre:   culinar

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Germania a inclus Bucureștiul și 10 județe din țară pe lista „zonelor de risc”

Germania a inclus Bucureștiul și 10 județe din țară pe lista „zonelor de risc”
Autoritățile germane au inclus Bucureștiul și 10 județe din țară pe lista „zonelor de risc”, din cauza creșterii infecțiilor cu COVID-19 transmite Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Măsura...

Grecia extinde restricțiile de călătorie pentru turiștii români

Grecia extinde restricțiile de călătorie pentru turiștii români
Grecia a extins interdicţia de călătorie şi restricţiile pentru mai multe ţări, printre care și România. Măsurile sunt luate în contextul creșterii infecțiilor cu COVID-19, iar autoritățile elene vor ...

Un colț de rai pentru turismul ecumenic: Mănăstirea Caraiman

Un colț de rai pentru turismul ecumenic: Mănăstirea Caraiman
Galerie Foto Turismul ecumenic revine, încet, dar sigur, la ceea ce era înainte de pandemie. Una dintre cele mai mari bucurii ale credincioșilor creștini ortodocși este pelerinajul la mănăstirile din România și din...

Excursii fără stres pe litoralul bulgăresc

Excursii fără stres pe litoralul bulgăresc
Galerie Foto Litoralul bulgăresc a devenit refugiul turiștilor români oripilați de obligativitatea purtării măștii pe falezele din România. Pentru aerosoli fără mască de protecție și pentru weekenduri fără stres,...

Un actor celebru s-a infectat cu COVID-19. A anunțat vestea chiar de ziua lui

Un actor celebru s-a infectat cu COVID-19. A anunțat vestea chiar de ziua lui
Celebrul actor spaniol Antonio Banderas a ieșit pozitiv la testul pentru coronavirus. Acesta a împlinit 60 de ani și a devenit cunoscut pentru rolurile sale din filmele Desperados și Masca...

Jurat X Factor, operat de urgenţă. „Ar fi putut să rămână pentru restul vieții într-un scaun cu rotile”

Jurat X Factor, operat de urgenţă. „Ar fi putut să rămână pentru restul vieții într-un scaun cu rotile”
Simon Cowell s-a accidentat în timp ce testa o bicicletă electrică în Malibu. Celebrul jurat de la "X Factor" şi "America's Got Talent" şi-a rupt spatele. Simon Cowell şi-a rupt spatele, după ce a căzut de...

Un nou număr consistent al revistei ziariștilor profesioniști

Un nou număr consistent al revistei ziariștilor profesioniști
A apărut un nou număr (18) AL REVISTEI UZP, una din puținele publicații din Europa consacrate exclusiv problemelor profesiei de jurnalist. Din sumarul bogat al acestui nou număr al publicației editate de...

Nuntă la Hollywood. Celebrul actor Sean Penn s-a căsătorit. Soția sa este mai tânără cu 32 de ani

Nuntă la Hollywood. Celebrul actor Sean Penn s-a căsătorit. Soția sa este mai tânără cu 32 de ani
Celebrul actor american Sean Penn s-a căsătorit cu actriţa australiană Leila George, într-o ceremonie oficiată prin videoconferinţă, transmite ABC.  "Am avut o nuntă COVID....

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla - minunile care s-au întâmplat cu ea, în timpul vieții

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla - minunile care s-au întâmplat cu ea, în timpul vieții
Pe data de 07 august, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Cuvioasei Teodora. Aceasta este prima româncă trecută în rândul sfinților. A fost fiica lui Ștefan Joldea, comandant de artilerie la Cetatea...

SUA transmite avertismente de călătorie. Care este recomandarea pentru România

SUA transmite avertismente de călătorie. Care este recomandarea pentru România
Departamentul de Stat şi Centrul de Control al Bolilor şi Prevenţie (CDC) din SUA transmite avertismente de călătorie față de mai multe state unde infecțiile cu COVID-19 sunt în creștere. Acestea...

Grădinile celebrului castel al regilor Angliei va fi deschis turiștilor

Grădinile celebrului castel al regilor Angliei va fi deschis turiștilor
Una dintre reşedinţele oficiale ale reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, îşi va deschide grădinile pentru public, prima dată în peste 40 de ani, transmite Reuters. Turiștii vor putea face un...

Palatului Regal din Șoseaua Kiseleff - detalii puțin știute

Palatului Regal din Șoseaua Kiseleff - detalii puțin știute
Deși se află pe unul dintre cele mai frumoase bulevarde ale Bucureștiului, ar trece, poate, neobservată, în plimbările noastre la Șosea, dacă nu i-am ști, dinainte, povestea... O poveste aproape la fel de...

Metodă rapidă de învățare a unei limbi străine... în vacanță

Metodă rapidă de învățare a unei limbi străine... în vacanță
Poate n-o să stai chiar la un hotel de 5 stele – o fi de 4, ori numai de 3 – dar cu siguranță felul în care vei consuma o astfel de vacanță merită punctajul maxim. Și asta pentru că vei beneficia de...

Biserici protejate din România. Trece-le pe lista de obiective de vizitat în vacanță

Biserici protejate din România. Trece-le pe lista de obiective de vizitat în vacanță
De fapt, dacă ar fi să luăm ca structură de rezistență arcul carpatic, urmându-l de o parte și de alta a semețelor lui vârfuri, nu trei cercuri concentrice ale credinței am afla, ci mult mai multe, din care...

Athos - sfaturi pentru pelerini

Athos - sfaturi pentru pelerini
Oricât am lărgi conceptul de turism religios, la Athos, călătorul nu mai e turist, ci pelerin. Cu avantajele și dezavantajele sale. Ortodoxia slujită la Athos, ca și cea repovestită în paginile...
Serviciul de email marketing furnizat de