S-a întâmplat ca drumul nostru la Gomati (sătuc de munte, în regiunea aflată chiar în faţa Republicii monahale athonite) să se împlinească într-un loc de un idilism aparte, o fermă turistică mai puţin obişnuită, care ne-a amintit de arca lui Noe, prin numărul mare de animale perechi, cu pui de toate vârstele.
Dar nu despre asta vreau să vă vorbesc acum, nici despre ospitalitatea fără pereche a dlui Kaiafis, nici despre drumul la podul cel vechi din Gomati, construit, zice-se, demult de un sihastru. Ci despre ceva ce s-a întâmplat acolo, la pensiunea-fermă Platanorema. Pentru că am nimerit în plin proces de filmare a unei emisiuni culinare (iar Corina, vedeta tv, s-a bucurat să mă includă, pentru câteva scurte minute, în scenariul emisiunii) şi am avut prilejul să "ajut" la prepararea unui veritabil produs tradiţional, strafiki pita sau... plăcinta întoarsă (răsturnată) pe partea cealaltă. E una dintre acele plăcinte (pita) rotunde, uriaşe, preparate din foi largi şi subţiri specifice pentru patiseria grecească, umplute cu brânză ori cu spanac, ori cu ştevie şi alte verdeţuri...
Până aici, nimic deosebit - dacă admitem că deosebite nu-s nici tava cea uriaşă, nici pirostriile aşezate deasupra cărbunilor, în cuptorul de cărămidă (pirostrii pe care se pune tava), nici fundul acela de lemn, mult asemănător cu capacul (ori fundul) unui butoi, ceva mai mare în diametru decât tava. Însă felul în care se face plăcinta asta are cu adevărat ceva aparte. Şi asta pentru că, avea să ne arate Maria, femeia din sat devenită eroină tv, femeile în vârstă obişnuiesc să întoarcă foile coapte de pe o parte pe alta într-o manieră specială. După ce foaia s-a copt pe o parte, scot tava din cuptor, pun deasupra ei fundul acela de lemn, apucă tava şi capacul cu amândouă mâinile şi-o ridică deasupra capului, "odihnindu-le" pe creştet (ca lemnul spre cap) şi apoi aşezându-le pe masă cu tava în sus. Ridică tava, o aşază cum se cuvine, mai pun niţel ulei de măsline, apoi dau drumul uşurel foii (ori plăcintei, chiar) în tavă şi o trec din nou în cuptor.
Sfatul meu: nu încercaţi dacă nu aveţi ustensilele potrivite!
1 Aluatul pentru plăcintă se pregăteşte din făină de grâu, cu ulei de măsline, sare şi apă. Când se face elastic se dă puţin la rece. Se întind foi subţiri ca merdeneaua
2 Se stropeşte cu ulei o tavă, apoi se pune în ea o foaie de aluat şi se dă la cuptor pe pirostrii. Prima foaie se coace pe o parte şi pe cealaltă, apoi se scoate
3 Se întinde în tavă cea de-a doua foaie, apoi umplutura şi se aşază deasupra foaia coaptă deja pe ambele părţi. Se pune iar umplutură, iar deasupra cea de-a treia foaie
4 Ca şi în cazul foii care s-a copt separat, pentru a coace plăcinta pe partea cealaltă se va utiliza procedeul răsturnării tăvii "pe cap"
5 Pentru a scoate plăcinta din tavă, utilizăm acelaşi procedeu, rotind din nou plăcinta în aer şi odihnind-o câteva clipe pe creştet. După aceea se taie cu un cuţit sau cu foarfece speciale
FOILE PENTRU PLĂCINTĂ
Pentru pregătirea foilor de plăcinte specifice în gastronomia grecească se folosesc de obicei 8 linguri de ulei şi 3-4 ceşti cu apă la 1 kg de făină. Foile se întind foarte mari şi subţiri. Din această cantitate de aluat ar trebui să iasă opt foi cu diametrul de 70 cm, foarte fine. Unii patiseri au o tehnică atât de bună, încât nici nu folosesc merdeneaua (băţul pentru întins), ci fac totul numai cu mâinile.