x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Plăcinta răsturnată

Plăcinta răsturnată

de Simona Lazar    |    21 Oct 2010   •   00:00
Plăcinta răsturnată

S-a întâmplat ca drumul nostru la Gomati (sătuc de munte, în regiunea aflată chiar în faţa Republicii monahale athonite) să se împlinească într-un loc de un idilism aparte, o fermă turistică mai puţin obişnuită, care ne-a amintit de arca lui Noe, prin numărul mare de animale perechi, cu pui de toate vârstele.

Dar nu despre asta vreau să vă vor­besc acum, nici despre ospitalitatea fă­ră pereche a dlui Kaiafis, nici despre dru­mul la podul cel vechi din Gomati, construit, zice-se, demult de un sihastru. Ci despre ceva ce s-a întâmplat aco­­lo, la pensiunea-fermă Platanorema. Pentru că am nimerit în plin proces de filmare a unei emisiuni culinare (iar Co­rina, vedeta tv, s-a bucurat să mă in­cludă, pentru câteva scurte minute, în scenariul emisiunii) şi am avut prilejul să "ajut" la prepararea unui veritabil pro­dus tradiţional, strafiki pita sau... plăcinta întoarsă (răsturnată) pe partea cealaltă. E una dintre acele plăcinte (pi­ta) rotunde, uriaşe, preparate din foi largi şi subţiri specifice pentru pati­seria grecească, umplute cu brânză ori cu spanac, ori cu ştevie şi alte verdeţuri...

Până aici, nimic deosebit - dacă ad­mi­tem că deosebite nu-s nici tava cea uria­şă, nici pirostriile aşezate deasupra căr­bunilor, în cuptorul de cărămidă (pi­rostrii pe care se pune tava), nici fundul acela de lemn, mult asemănător cu ca­pa­cul (ori fundul) unui butoi, ceva mai mare în diametru decât tava. Însă felul în care se face plăcinta asta are cu ade­vă­rat ceva aparte. Şi asta pentru că, avea să ne arate Maria, femeia din sat de­venită eroină tv, femeile în vârstă obiş­nuiesc să întoarcă foile coapte de pe o parte pe alta într-o manieră specială. Du­pă ce foaia s-a copt pe o parte, scot ta­va din cuptor, pun deasupra ei fundul ace­la de lemn, apucă tava şi capacul cu amândouă mâinile şi-o ridică deasupra capului, "odihnindu-le" pe creştet (ca lemnul spre cap) şi apoi aşezându-le pe masă cu tava în sus. Ridică tava, o aşază cum se cuvine, mai pun niţel ulei de măsline, apoi dau drumul uşurel foii (ori plăcintei, chiar) în tavă şi o trec din nou în cuptor.
Sfatul meu: nu încercaţi dacă nu aveţi ustensilele potrivite!


1
Aluatul pentru plăcintă se pre­găteşte din făină de grâu, cu ulei de măsline, sare şi apă. Când se face elastic se dă puţin la rece. Se întind foi subţiri ca merdeneaua

2 Se stropeşte cu ulei o tavă, apoi se pune în ea o foaie de aluat şi se dă la cuptor pe pirostrii. Prima foaie se coace pe o parte şi pe cealaltă, apoi se scoate

3 Se întinde în tavă cea de-a doua foaie, apoi umplutura şi se aşază deasupra foaia coaptă deja pe ambele părţi. Se pune iar umplutură, iar deasupra cea de-a treia foaie

4 Ca şi în cazul foii care s-a copt separat, pentru a coace plăcinta pe partea cealaltă se va utiliza procedeul răsturnării tăvii "pe cap"

5 Pentru a scoate plăcinta din tavă, utilizăm acelaşi procedeu, rotind din nou plăcinta în aer şi odihnind-o câteva clipe pe creştet. După aceea se taie cu un cuţit sau cu foarfece speciale


FOILE PENTRU PLĂCINTĂ

Pentru pregătirea foilor de plăcinte specifice în ­gastronomia grecească se folosesc de obicei 8 linguri de ulei şi 3-4 ceşti cu apă la 1 kg de făină. Foile se întind foarte mari şi subţiri. Din această cantitate de aluat ar trebui să iasă opt foi cu dia­metrul de 70 cm, foarte fine. Unii patiseri au o teh­nică atât de bună, încât nici nu folosesc merdeneaua (băţul ­pentru întins), ci fac totul numai cu mâinile.

×
Subiecte în articol: europa gurmanda