x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Plăcinta răsturnată

0
Autor: Simona Lazar 21 Oct 2010 - 00:00
Plăcinta răsturnată
S-a întâmplat ca drumul nostru la Gomati (sătuc de munte, în regiunea aflată chiar în faţa Republicii monahale athonite) să se împlinească într-un loc de un idilism aparte, o fermă turistică mai puţin obişnuită, care ne-a amintit de arca lui Noe, prin numărul mare de animale perechi, cu pui de toate vârstele.

Dar nu despre asta vreau să vă vor­besc acum, nici despre ospitalitatea fă­ră pereche a dlui Kaiafis, nici despre dru­mul la podul cel vechi din Gomati, construit, zice-se, demult de un sihastru. Ci despre ceva ce s-a întâmplat aco­­lo, la pensiunea-fermă Platanorema. Pentru că am nimerit în plin proces de filmare a unei emisiuni culinare (iar Co­rina, vedeta tv, s-a bucurat să mă in­cludă, pentru câteva scurte minute, în scenariul emisiunii) şi am avut prilejul să "ajut" la prepararea unui veritabil pro­dus tradiţional, strafiki pita sau... plăcinta întoarsă (răsturnată) pe partea cealaltă. E una dintre acele plăcinte (pi­ta) rotunde, uriaşe, preparate din foi largi şi subţiri specifice pentru pati­seria grecească, umplute cu brânză ori cu spanac, ori cu ştevie şi alte verdeţuri...

Până aici, nimic deosebit - dacă ad­mi­tem că deosebite nu-s nici tava cea uria­şă, nici pirostriile aşezate deasupra căr­bunilor, în cuptorul de cărămidă (pi­rostrii pe care se pune tava), nici fundul acela de lemn, mult asemănător cu ca­pa­cul (ori fundul) unui butoi, ceva mai mare în diametru decât tava. Însă felul în care se face plăcinta asta are cu ade­vă­rat ceva aparte. Şi asta pentru că, avea să ne arate Maria, femeia din sat de­venită eroină tv, femeile în vârstă obiş­nuiesc să întoarcă foile coapte de pe o parte pe alta într-o manieră specială. Du­pă ce foaia s-a copt pe o parte, scot ta­va din cuptor, pun deasupra ei fundul ace­la de lemn, apucă tava şi capacul cu amândouă mâinile şi-o ridică deasupra capului, "odihnindu-le" pe creştet (ca lemnul spre cap) şi apoi aşezându-le pe masă cu tava în sus. Ridică tava, o aşază cum se cuvine, mai pun niţel ulei de măsline, apoi dau drumul uşurel foii (ori plăcintei, chiar) în tavă şi o trec din nou în cuptor.
Sfatul meu: nu încercaţi dacă nu aveţi ustensilele potrivite!


1
Aluatul pentru plăcintă se pre­găteşte din făină de grâu, cu ulei de măsline, sare şi apă. Când se face elastic se dă puţin la rece. Se întind foi subţiri ca merdeneaua

2 Se stropeşte cu ulei o tavă, apoi se pune în ea o foaie de aluat şi se dă la cuptor pe pirostrii. Prima foaie se coace pe o parte şi pe cealaltă, apoi se scoate

3 Se întinde în tavă cea de-a doua foaie, apoi umplutura şi se aşază deasupra foaia coaptă deja pe ambele părţi. Se pune iar umplutură, iar deasupra cea de-a treia foaie

4 Ca şi în cazul foii care s-a copt separat, pentru a coace plăcinta pe partea cealaltă se va utiliza procedeul răsturnării tăvii "pe cap"

5 Pentru a scoate plăcinta din tavă, utilizăm acelaşi procedeu, rotind din nou plăcinta în aer şi odihnind-o câteva clipe pe creştet. După aceea se taie cu un cuţit sau cu foarfece speciale


FOILE PENTRU PLĂCINTĂ

Pentru pregătirea foilor de plăcinte specifice în ­gastronomia grecească se folosesc de obicei 8 linguri de ulei şi 3-4 ceşti cu apă la 1 kg de făină. Foile se întind foarte mari şi subţiri. Din această cantitate de aluat ar trebui să iasă opt foi cu dia­metrul de 70 cm, foarte fine. Unii patiseri au o teh­nică atât de bună, încât nici nu folosesc merdeneaua (băţul ­pentru întins), ci fac totul numai cu mâinile.
Citeşte mai multe despre:   europa gurmanda

 



Mai multe titluri din categorie

Duminică, 16 mai, de la 13:15,​​​​​​​Antena 1 lansează un nou show de cooking - Hello Chef

Duminică, 16 mai, de la 13:15,​​​​​​​Antena 1 lansează un nou show de cooking - Hello Chef
Galerie Foto Duminica aceasta, de la 13:15, Antena 1 lansează un nou proiect de cooking – Hello Chef, ce aduce laolaltă săptămânal în bucătărie un chef – Roxana Blenche, un medic cardiolog pasionat de nutriţie – dr. Ce...

(P) Confort termic și siguranță prin ușile de la Special Doors

(P) Confort termic și siguranță prin ușile de la Special Doors
O casă nouă, construirea unui apartament sau renovarea lor trebuie să îndeplinească numeroase condiții pentru a asigura un confort termic și fonic întregii familii. Printre cele mai importante aspecte se...

Merita sa devii model intr-un studio de videochat in prezent?

Merita sa devii model intr-un studio de videochat in prezent?
Galerie Foto Daca 2020 si 2021 s-au dovedit ani foarte grei pentru unele domenii, lucrurile au stat cu totul diferit pentru industria divertismentului pentru adulti. Masurile de restrictie luate pretutindeni in lume au determinat...

X Factor 2021 începe preselecțiile pentru cel de-al zecelea sezon

X Factor 2021 începe preselecțiile pentru cel de-al zecelea sezon
X Factor își caută câștigătorul sezonului cu numărul zece al emisiunii, iar cei interesați se pot deja înscrie la casting! Cei care consideră că au ”factorul X” sunt așteptați să se înscrie pe...

Echipa mov pierde primul bucătar în sezonul 9. Chef Scărlătescu pune în joc prima amuletă: „Toată lumea era panicată”

Echipa mov pierde primul bucătar în sezonul 9. Chef Scărlătescu pune în joc prima amuletă: „Toată lumea era panicată”
Galerie Foto Seara de duminică a adus la Chefi la cuțite o confruntare tăioasă între echipele sezonului 9, o situație de egalitate în ceea ce privește voturile battle-ului și un verdict neplăcut pentru chef Cătălin...

Du curatenia la un alt nivel cu un mop electric!

Du curatenia la un alt nivel cu un mop electric!
Galerie Foto Tu cum procedezi cand vine momentul sa faci curatenie in casa? Probabil ca faci un plan „de actiune”, iti organizezi timpul, imparti task-urile pe care trebuie sa le indeplinesti. Totodata, verifici daca ai toate...

Lupte la cuțite între chefi: ”Lasă-mi oamenii în pace”

Lupte la cuțite între chefi: ”Lasă-mi oamenii în pace”
Galerie Foto Diseară, de la 20:00, pe Antena 1, o nouă confruntare între echipele sezonului 9 ”Chefi la cuțite” va ridica presiunea la cote maxime. Câștigător detașat în ultima ediție, chef Scărlătescu va intra...

Ei sunt finaliştii sezonului 16 Te cunosc de undeva! Transforming show-ul, lider de piaţă la oraşe

Ei sunt finaliştii sezonului 16 Te cunosc de undeva! Transforming show-ul, lider de piaţă la oraşe
Galerie Foto O gală cu miză mare, aseară la Te cunosc de undeva!, căci show-ul prezentat de Alina Pușcaș și Cosmin Seleși şi-a desemnat finaliștii celui de-al 16-lea sezon al transformărilor, într-o seară cu o tematică...

Roger Federer a devenit personaj de benzi desenate

Roger Federer a devenit personaj de benzi desenate
Fanii lui Roger Federer vor fi încântați să afle că elvețianul nu va înceta niciodată să joace tenis, cel puțin nu sub forma benzilor de desene animate. Starul tenisului mondial a acceptat să devină personaj...

Escapadă în București

Escapadă în București
Îți dorești de ceva timp o vacanță în București dar nu ai găsit niciodată momentul potrivit? Sau poate ai câteva zile libere înainte de salariu? Oricare ar fi motivul, acum ai ocazia perfectă pentru o...

Pepe, transformare emoţionantă în semifinala Te cunosc de undeva! „Bucurie mai mare nu aş fi putut să am!”

Pepe, transformare emoţionantă în semifinala Te cunosc de undeva! „Bucurie mai mare nu aş fi putut să am!”
Galerie Foto O gală cu miză mare, sâmbătă, de la ora 20:00, la Te cunosc de undeva!, căci show-ul prezentat de Alina Pușcaș și Cosmin Seleși își va desemna finaliștii celui de-al 16-lea sezon al transformărilor, într-o...

Circuite de vară, în inima României

Circuite de vară, în inima României
Sibiul, unul dintre cele mai frumoase orașe ale României, își primește iar vizitatorii. Pe lângă destinația urbană de city break, împrejurimile oferă foarte multe posibilități de relaxare. Un circuit...

Ediția specială de roast din cel de-al zecelea sezon iUmor a fost lider de audiență

Ediția specială de roast din cel de-al zecelea sezon iUmor a fost lider de audiență
Galerie Foto Ediția specială de roast a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.30 – 23.39, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicul comercial din mediul urban, dar și la nivelul...

Păr puternic și strălucitor? Top 5 Tratamente Păr cu Ingrediente Naturale

Păr puternic și strălucitor? Top 5 Tratamente Păr cu Ingrediente Naturale
Părul este unul din atuurile prin care se face remarcată o femeie, iar dacă este puternic și strălucitor va atrage întotdeauna privirile. În dorința de a arăta bine, ne supunem firul de păr la acțiunea...

UE redeschide granițele pentru turiștii israelieni

UE redeschide granițele pentru turiștii israelieni
Uniunea Europeană a adăugat Israelul pe lista țărilor ale căror cetățeni pot călători în blocul comunitar. Se încearcă astfel stimularea turismului, grav afectat de restricțiile dure impuse din...
Serviciul de email marketing furnizat de