x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Plăcinte bistriţene

0
Autor: Florina Grigorie 27 Aug 2008 - 00:00

Rămîne una dintre frumoasele amintiri ale copilăriei: tava cu plăcinte aromitoare, abia scoasă din cuptor, cu ajutorul căreia mamele şi bunicile noastre reuşeau să adune întreaga familie în jurul mesei.

Rămîne una dintre frumoasele amintiri ale copilăriei: tava cu plăcinte aromitoare, abia scoasă din cuptor, cu ajutorul căreia mamele şi bunicile noastre reuşeau să adune întreaga familie în jurul mesei. Delicioase şi apreciate, ele pot satisface cele mai rafinate gusturi, putînd fi sărate, dulci sau acrişoare. Pufoasă sau crocantă, cu brînză, cu fructe sau cu multe alte umpluturi, servită ca atare sau alături de o cană de vin de ţară – cum ne îndeamnă George Coşbuc în “Nunta Zamfirei”: “Iar la ospăţ! Un rîu de vin! Mai un hotar tot a fost plin” – plăcinta rămîne pentru fiecare român un deliciu rustic. Şi nu există moment de bucurie, de preaplin sufletesc al neamului nostru, care să nu poată fi “asezonat” cu una dintre “copturile” desăvîrşite ale reţetarului strămoşesc.

 

Taina aluatului

Prima condiţie ca să reuşiţi să pregătiţi o plăcintă este calitatea aluatului în care va fi “îmbrăcată” umplutura, pe care o alegeţi după preferinţă. Taina aluatului dospit constă în frămîntarea lui foarte bine, iar după ce a fost umplut şi modelat trebuie lăsat la crescut, în tavă, cam o jumătate de oră. Înainte de a fi coapte, trebuie să ungem rapid plăcintele cu un ou bătut cu zahăr, ţinut la cald, pînă în acel moment.

Plăcintele cu aluat dospit diferă între ele şi ca formă. Iată cîteva exemple: aluatul se poate tăia în pătrate şi se rulează ca un plic, cu umplutura pusă în mijloc, iar plăcinta care iese din cuptor se numeşte “Poale-n brîu”. Dacă facem foaia de aluat rotundă, o tăiem radial în patru şi punem umplutura în mijloc, iar “petalele” opuse le rulăm şi le lipim astfel încît să se vadă umplutura. Plăcintele acestea sînt cunoscute sub numele de “Trandafiri”. Iar dacă le coacem cu partea lipită în jos, prin satele româneşti li se spune “Plăcinte leneşe”. Păşind prin părţile Bistriţei, ne-am dat seama că nu avem cum să uităm vreodată plăcintele, iar după ce am savurat cîteva feluri, vi le recomandăm şi dumneavoastră cu drag. Şi cum bistriţenii sînt firi calde şi împăciuitoare, vorba românului rămîne în picioare: “La plăcinte înainte...!”.

 

Prăjitură cu brînză dulce şi mere

Ingrediente: 4 ouă, 12 linguri de apă, 12 linguri de zahăr, 12 linguri de ulei, 18 linguri de făină, un vîrf de cuţit de sare, praf de copt, coajă rasă de lămîie; pentru umplutură: 700 g brînză proaspătă de vaci, un ou, două linguri de smîntînă, 7 linguri de zahăr, o lingură de unt sau ulei, 7 mere, vanilie, pudră de scorţişoară; pentru decor: zahăr pudră.
Preparare: Se bat albuşurule spumă, cu sare, adăugîndu-se apoi zahărul, lingură cu lingură şi continuînd baterea pînă ce se obţine o spumă tare. Se adaugă apoi gălbenuşurile, unul cîte unul. Se bate încet, încorporîndu-le pe rînd. Se adaugă, la fel, uleiul, iar după ce s-a omogenizat compoziţia se toarnă apa în fir subţire, integrînd-o şi pe ea. Făina se pune lingură cu lingură, amestecînd bine, să se desfacă toată în aluat. La sfîrşit se adaugă coaja rasă de lămîie (sau se poate folosi esenţă de lămîie, din comerţ). Aluatul final trebuie să aibă consistenţa unei smîntîni groase. Pentru umplutură se rad merele şi se călesc în unt împreună cu zahărul (se amestecă mereu, pentru ca acesta să nu se caramelizeze). După ce merele se răcesc, se adaugă în umplutură oul, smîntîna, brînza de vaci şi aromele. Din aluat se întind două foi. Una se pune în tavă, se aşază deasupra umplutura, se nivelează, apoi se adaugă cea de-a doua foaie. Se înţeapă din loc în loc cu furculiţa şi se dă la cuptor pentru trei sferturi de oră. Se porţionează şi se presară zahăr pudră.

 

Prăjitură cu mălai

Ingrediente: 400 g zahăr, 800 ml lapte, 400 g mălai, patru linguri de făină, două linguri de unt, 4 ouă, praf de copt, sare, ulei, zahăr pudră; facultativ: gem de prune.
Preparare: Se cern şi se amestecă împreună cele două tipuri de făină, punîndu-se într-un castron. Zahărul se topeşte în lapte şi se toarnă peste făină, se adaugă restul de ingrediente şi se amestecă bine timp de 10-15 minute. Se unge cu ulei o tavă mare de cuptor (cu pereţii mai înalţi) şi se tapetează cu făină. Se toarnă compoziţia şi se dă tava la cuptor pentru o jumătate de oră. După ce se scoate din cuptor, se lasă să se răcească în tavă şi abia apoi se taie în pătrate sau în romburi. Se poate servi presărată cu zahăr pudră (cine doreşte poate să pună deasupra şi un strat subţire de gem de prune).

 

Prăjitură cu prune

Ingrediente: 750 g prune dulci, 3 ouă, 230 g unt, 175 g zahăr, sare, 100 ml lapte dulce, 375 g făină, o jumătate de baton de vanilie (sau zahăr vanilinat), două linguri de zahăr pudră, două linguri de pesmet, o linguriţă de praf de copt.
Preparare: Mai întîi se spală prunele şi se usucă într-un prosop curat. Se fierbe laptele împreună cu batonul de vanilie, care apoi se scoate şi se lasă la răcit. (Dacă se foloseşte zahăr vanilinat sau esenţă de vanilie, acestea vor fi adăugate în laptele răcit.) Untul se freacă spumă împreună cu zahărul, adăugîndu-se apoi, treptat, gălbenuşurile. Cînd s-au încorporat bine, se toarnă laptele în fir subţire. Se adaugă 350 g făină (cernută în prealabil, ca să se aereze, şi amestecată cu praful de copt). Se bat albuşurile spumă, cu un praf de sare, şi se încorporează. Se desfac prunele în jumătăţi şi li se scot sîmburii. O tavă mare de cuptor (cu pereţii mai înalţi) se unge cu unt, se presară pesmet şi se toarnă în ea jumătate din cantitatea de aluat. Se aşază în tavă două treimi din fructe, apoi restul aluatului. Se cerne deasupra cantitatea de făină rămasă, aşezîndu-se şi restul de fructe, cu pieliţa în sus. Se stropeşte bine cu unt topit, se presară zahăr pudră şi se dă la cuptor pentru trei sferturi de oră. Se scoate, se lasă la răcit în tavă şi abia apoi se taie în pătrate. Înainte de servire se poate presăra zahăr pudră.

 

Dulceaţă de mere

Ingrediente: 2,5 kg mere dulci, 125 ml apă, scorţişoară (baton).
Preparare: Merele se spală, se curăţă de coajă şi de căsuţa cu seminţe şi se taie în patru sau în opt (în funcţie de cît sînt de mari). Se ia o cratiţă mare, i se ung pereţii cu ulei, apoi se aşază în ea feliile de mere şi se toarnă apa. Se aşază pe foc o tablă groasă (folosită de obicei cînd se prepară dulceţurile şi zacuştile), se pune pe ea cratiţa şi se lasă să fiarbă o jumătate de oră. Se adaugă zahărul şi se continuă fierberea încă o jumătate de ceas, luînd spuma cu o lingură cu găuri. Se taie batonul de scorţişoară în două, se pune în dulceaţa de mere şi se trage vasul de pe foc, aşteptînd 4-5 minute, să se mai răcească. Se toarnă apoi dulceaţa în borcane sterilizate, care se leagă la gură cu celofan sau li se pun capace noi. Se aşază borcanele între perne sau sub mai multe pături groase şi se lasă două zile, pînă se răcesc complet. Apoi se aşază în cămară, la rece.

 

Prăjitură cu marmeladă

Ingrediente: 220 g unt, 200 g zahăr, un ou, coajă rasă de lămîie, praf de copt, 500 g făină, 450 g marmeladă, 50 g nuci măcinate, 4 linguri de zahăr pudră.
Preparare: Se freacă untul cu zahărul, adăugîndu-se apoi oul (bătut aparte cu furculiţa) şi coaja rasă de lămîie. Se cerne făina şi se amestecă bine cu praful de copt (dacă s-au strîns granulele, se desfac înainte cu dosul lingurii) şi se încorporează, puţin cîte puţin în untul frecat. Pe măsură ce aluatul se îngroaşă, se frămîntă cu mîinile, iar cînd e gata se dă 20 de minute la rece. Se întinde o foaie din trei sferturi din cantitatea de aluat, se pune în tavă şi se aşază pestea ea marmelada, nivelînd-o cu lama unui cuţit. Se curăţă nucile, se alege miezul şi se sfărîmă cu un sucitor sau cu o sticlă. Se pun apoi peste marmeladă. Din restul aluatului se întinde o foaie care se presară cu făină, se rulează, apoi se taie cu cuţitul (ca atunci cînd tai varza pentru salată), astfel încît să rămînă bucăţi foarte mici, de forme neregulate. Se presară aceste “firimituri” de aluat peste marmeladă şi nuci. Se dă tava la cuptor timp de o oră. Se lasă să se răcească în tavă, se porţionează şi se presară zahăr pudră.

Citeşte mai multe despre:   două,   zahăr,   făină,   linguri,   cuptor,   asaza,   toarna,   tava,   pudra,   aluat,   caiet de retete

 



Mai multe titluri din categorie

Escapadă în București

Escapadă în București
Îți dorești de ceva timp o vacanță în București dar nu ai găsit niciodată momentul potrivit? Sau poate ai câteva zile libere înainte de salariu? Oricare ar fi motivul, acum ai ocazia perfectă pentru o...

Pepe, transformare emoţionantă în semifinala Te cunosc de undeva! „Bucurie mai mare nu aş fi putut să am!”

Pepe, transformare emoţionantă în semifinala Te cunosc de undeva! „Bucurie mai mare nu aş fi putut să am!”
Galerie Foto O gală cu miză mare, sâmbătă, de la ora 20:00, la Te cunosc de undeva!, căci show-ul prezentat de Alina Pușcaș și Cosmin Seleși își va desemna finaliștii celui de-al 16-lea sezon al transformărilor, într-o...

Circuite de vară, în inima României

Circuite de vară, în inima României
Sibiul, unul dintre cele mai frumoase orașe ale României, își primește iar vizitatorii. Pe lângă destinația urbană de city break, împrejurimile oferă foarte multe posibilități de relaxare. Un circuit...

Ediția specială de roast din cel de-al zecelea sezon iUmor a fost lider de audiență

Ediția specială de roast din cel de-al zecelea sezon iUmor a fost lider de audiență
Galerie Foto Ediția specială de roast a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.30 – 23.39, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicul comercial din mediul urban, dar și la nivelul...

Păr puternic și strălucitor? Top 5 Tratamente Păr cu Ingrediente Naturale

Păr puternic și strălucitor? Top 5 Tratamente Păr cu Ingrediente Naturale
Părul este unul din atuurile prin care se face remarcată o femeie, iar dacă este puternic și strălucitor va atrage întotdeauna privirile. În dorința de a arăta bine, ne supunem firul de păr la acțiunea...

UE redeschide granițele pentru turiștii israelieni

UE redeschide granițele pentru turiștii israelieni
Uniunea Europeană a adăugat Israelul pe lista țărilor ale căror cetățeni pot călători în blocul comunitar. Se încearcă astfel stimularea turismului, grav afectat de restricțiile dure impuse din...

Începând cu 9 mai, Happy Channel va difuza miniseria Forsyte Saga, în fiecare duminică, de la 20.00

Începând cu 9 mai, Happy Channel va difuza miniseria Forsyte Saga, în fiecare duminică, de la 20.00
Galerie Foto Un remake al seriei cu același nume din anul 1967, miniseria Forsyte Saga (2002) va avea premiera duminică, 9 mai, de la ora 20.00, la Happy Channel....

Ce se va întâmpla cu festivalurile Untold și Neversea

Ce se va întâmpla cu festivalurile Untold și Neversea
Festivalurile Untold și Neversea ar putea fi organizate după data de 1 august 2021, potrivit premierului Florin Cîțu.  „Eu așa sper și așa vreau, dar nu cred că pot să aibă loc de la 1 iunie....

Dincolo de existenta materiala, prin portalurile de energie din Galeria Senso

Dincolo de existenta materiala, prin portalurile de energie din Galeria Senso
Arta este un mod exceptional de exprimare si un mijloc prin care iubitorii de frumos isi pot incanta privirea cu lucrari inedite. Unele dintre aceste lucrari, asa cum sunt si cele din expozitia de string art fluorescent...

Chefi la cuțite, lider de piață cu peste 1.9 milioane de telespectatori, Chef Florin Dumitrescu pierde primul concurent în sezonul 9: ”Îmi pare rău pentru el”

Chefi la cuțite, lider de piață cu peste 1.9 milioane de telespectatori, Chef Florin Dumitrescu pierde primul concurent în sezonul 9: ”Îmi pare rău pentru el”
Galerie Foto Marți, 4 mai, Chefi la cuțite a fost lider detașat de piață cu peste 1,9 milioane de români, ce au privit emisiunea în minutul de maximă audiență de la 22.00. Telespectatorii Antena 1 au avut parte de o nouă...

Dictatorul Maduro a primit sabia de samurai de la Steven Seagal

Dictatorul Maduro a primit sabia de samurai de la Steven Seagal
Cunoscut drept un apropiat al „băieților duri” aflați la conducerea Planetei, vedeta filmelor de acțiune de la Hollywood, Steven Seagal, i-a făcut o vizită președintelui venezuelean, Nicolas Maduro, căruia i-...

Ecaterina Andronescu și-a făcut temele pentru roast-ul iUmor: a citit cartea lui Mihai Bendeac și a ascultat melodiile lui Cheloo! ”Sunt expresiii pe care eu nu le-aș accepta niciodată!”

Ecaterina Andronescu și-a făcut temele pentru roast-ul iUmor: a citit cartea lui Mihai Bendeac și a ascultat melodiile lui Cheloo! ”Sunt expresiii pe care eu nu le-aș accepta niciodată!”
Galerie Foto În cel de-al zecelea sezon iUmor, diseară, de la 20.30, la Antena 1, ediția specială de roast se anunță legendară, iar invitații nu pot fi decât cu totul neașteptați! Ecaterina Andronescu nu a vrut să vină...

Grecia redeschide terasele cafenelelor și restaurantelor

Grecia redeschide terasele cafenelelor și restaurantelor
Grecia redeschide terasele cafenelelor și restaurantelor, după șase luni în care acestea au fost complet închise, scrie AFP. Pandemia de coronavirus a dat o puternică lovitură economiei Greciei, prin afe...

Comisia Europeană vrea să relaxeze condițiile de călătorie pentru cetățenii non UE

Comisia Europeană vrea să relaxeze condițiile de călătorie pentru cetățenii non UE
Comisia Europeană recomandă statelor UE să permită accesul străinilor vaccinați anti COVID-19 din țările extracomunitare fără restricţii suplimentare, scrie Reuters. "Comisia propune să se...

Chefii își aleg bucătarii și află culorile tunicilor în care vor lupta: ”Asta da surpriză”

Chefii își aleg bucătarii și află culorile tunicilor în care vor lupta:  ”Asta da surpriză”
Galerie Foto Aseară, pe Antena 1, chefii au dat startul unei noi etape eliminatorii, bootcampul, dar nu înainte de a primi o veste neașteptată din partea Ginei Pistol. Sezonul 9 pune în competiție pentru chefi o miză...
Serviciul de email marketing furnizat de