x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Poftiţi la cireşe gustoase!

Poftiţi la cireşe gustoase!

de Simona Chiriac    |    26 Iun 2007   •   00:00
Poftiţi la cireşe gustoase!

Timp de două zile, intre 23 şi 24 iunie, satul Urleta din comuna Băneşti a fost locul de intălnire a celor indrăgostiţi de cireşe. Surprizele nu au intărziat să apară, căci, nu-i aşa, doar o dată pe an este "Festivalul cireşelor"!


Cu mult inainte de inceperea spectacolului de deschidere, curtea Şcolii Generale din satul Urleta, comuna Băneşti, era plină de vizitatori. Veniţi de la doar căteva case depărtare sau chiar de la o distanţă mai mare, din Cămpina, Ploieşti sau Bucureşti, cu toţii aşteptau să se infrupte din cireşele locului, unele dintre cele mai gustoase din ţară, dacă ar fi să-i credem pe cuvănt pe cei care dădeau roată tarabelor cu cireşe şi vişine. Şi asta nu era tot. Organizatorii "Festivalului cireşelor", reprezentanţii Primăriei comunei Băneşti, au dorit ca ediţia din acest an, a treia, să fie una cu totul aparte, astfel incăt in anii următori participarea la acest eveniment să fie din ce in ce mai mare.

TRADIŢIE. Viceprimarul comunei Băneşti, Amelin Mihalache, ne-a mărturisit că in acest moment festivalul "a devenit unul de tradiţie şi reprezintă intru totul localitatea Urleta, care este renumită pentru cireşele din zonă. Aici, fiecare gospodărie, fiecare grădină are căte un cireş cel puţin. Cu atăt este mai important cu căt cireşele sunt nişte fructe deosebite, care au nevoie de multă ingrijire şi de timp. Faţă de anul trecut, cănd am avut 5.000 de participanţi, aşteptăm anul acesta un număr şi mai mare de vizitatori". De altfel, programul ediţiei a treia a fost special conceput pentru a incănta un număr căt mai mare de curioşi. Căntece şi dansuri populare, tombole, concursuri de desen şi de prăjituri, iar la sfărşit artificii cum nu s-au mai văzut vreodată in sat.


CONCURS. Cum era de aşteptat, concursul "Cea mai apetisantă prăjitură din cireşe" a captat interesul tuturor. Cu blaturi din pandişpan, cu frişcă, cu dulceaţă, cu cremă de vanilie sau de cacao, toate prăjiturile aveau totuşi un element comun: erau decorate cu cele mai frumoase cireşe.

Georgeta Săcuiu a participat pentru prima dată la acest concurs şi nu s-a sfiit să ne dezvăluie reţeta ei originală cu care a ocupat locul al doilea. "Un pandişpan obişnuit de cireşe l-am tăiat pe jumătate, am decupat litere şi am scris «Festivalul cireşelor 2007». La mijloc, la fiecare literă - practic au fost ca nişte minitortuleţe - am pus o cremă de tiramisu, deasupra o spumă de zmeură asortată cu frişcă pe margine şi un contur de cremă de ciocolată. Pe spuma de zmeură, din loc in loc, am pus jumătăţi de cireşe. La sfărşit, am stropit-o cu foarte puţin compot de cireşe."


"Cea mai apetisantă prăjitură din cireşe"

Juriul concursului, format din zece locuitori ai comunei Băneşti, şi-a luat sarcina in serios. Membrii juriului au testat indemănarea gospodinelor din Băneşti. Au gustat, au notat, iar au gustat şi iar au notat. Cu atăt mai dificilă a fost alegerea, cu căt ei au trebuit să ţină cont de criteriile de departajare a concurenţilor: cea mai gustoasă, aspectuoasă şi originală prăjitură. In cele din urmă prăjitura care a indeplinit cel mai bine criteriile de notare a fost aleasă căştigătoare. Loreta Dragomir se poate măndri că in acest an nimeni nu a făcut o prăjitură cu cireşe mai bună ca a ei.

×
Subiecte în articol: gastronomie cireşe