x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Pomana Porcului, la început de Făurar

Pomana Porcului, la început de Făurar

de Maria Belu    |    01 Feb 2011   •   18:08

La început de februarie (4, 5 şi 6), pe un ger de crapă pietrele, la Balvanyos se va da startul Festivalului Internaţional de Pomana Porcului. Evenimentul, organizat de Primăria Comunei Turia, ANTREC Covasna şi Consiliul Judeţean Covasna, ajuns deja la a şasea ediţie, a adunat, spun organizatorii, 14 echipe din ţară şi din străinătate. La startul competiţiei se vor alinia echipe din Vrancea, Craiova, Alba, Covasna, mai multe echipe din Ungaria, dar şi din Germania. Evenimentul se doreşte a fi o îmbinare de obiceiuri populare, dar şi de tradiţii gastronomice. Competitorii se vor îmbrăca în straie populare specifice zonei din care provin şi vor prezenta, în cadrul concursului, tradiţiile locale privind sacrificarea porcului, dar şi preparatele tradiţionale.

Festivalul va debuta cu o cină tradiţională din secuime, iar în ziua concursului, după ce vor ciocni un pahar de pălincă, echipele vor porni parada costumelor populare, apoi vor purcede la a meşteri carnea de porc. Din mâinile gospodarilor vor “răsări” cârnaţi, tobă, caltaboşi, şunculiţe, costiţe, jamboane, dar şi multe alte bunătăţi, precum mămăliguţă, pâine de casă, gogoşi etc., toate stropite din belşug cu pălincă din cea cu multe mărgele, iar, la final, juriul va decide care echipă e cea mai măiastră în preparea bucatelor.

Ca şi noutate, această ediţie a festivalului va avea şi o mascotă: un porc îmbrăcat cu un şorţuleţ alb, care stă pe un butoi cu vin şi ţine într-o copită un cârnat, iar pe şapca ce o poartă pe cap scrie Balvanyos.

×