x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Postul, hrana sufletului

Postul, hrana sufletului

10 Noi 2004   •   00:00

INVATATURILE MATUSII
Pentru ca am ramas vaduva de foarte mult timp si Dumnezeu nu m-a binecuvantat cu copii, i-am considerat tot timpul pe nepotii mei ca fiind baietii si fetele mele. Laurentiu e baiatul surorii mele mai mici si de cand era mic imi zicea "mami ’lalta". Acum e baiat mare, e student si sta, saracutul, singur! Zilele trecute m-a sunat sa ma intrebe cand incepe postul Craciunului, ca ar vrea si el sa respecte traditia crestina. Dar, in primul rand, pentru el mancarea nu e mancare daca nu are "bucacica", cum zicea el cand era mic. Asa ca i-am zis sa faca mai intai un "exercitiu" in miercurea si vinerea dinainte de inceputul postului. Si daca nu poate rezista fara carne, sa incerce snitelele din soia, cu o garnitura din orez cu legume sau cartofi prajiti. Ca nu e greu, mai ales ca sunt si foarte gustoase. Daca adauga un pic mai multa sare, piper, usturoi, ceapa sau ce condimente mai vrea el, o sa aiba un meniu pe cinste. A zis ca o sa incerce, dar nu prea stie el ce sa mai faca sau ce sa nu mai faca in post. Il inteleg! Tinerii au acum atatea tentatii, incat este greu sa nu asculte muzica un pic mai tare, sa nu mearga la o petrecere sau, mai grav de atat, sa bea, sa fumeze... Dar Laurentiu este un baiat cuminte si nu ar avea probleme de genul acesta. Mai ales ca mama lui l-a educat foarte frumos si acum e un barbat de iti este mai mare dragul de el. Dar nu prea stie el cum e cu postul! I-am spus sa faca toate dupa sufletul lui, pentru ca stiu ca nu ar minti, ca nu ar vorbi pe altii de rau, nu ar injura sau nu ar calca cuvantul Domnului tocmai prin esenta lui umana. Doar cu "bucataritul" mai sunt cateva probleme! Asa ca i-am spus: "Laurentiu, ia-o incet!". I-am recomandat sa incerce sa faca un pilaf cu legume, care cu niste muraturi alaturi este un deliciu, sau niste paste cu pesmet sau cartofi prajiti..., dar cate si mai cate retete sunt! Si cand este la scoala si nu are timp sa manance acasa (ca tinerii astia au acum un program, de nu mai au vreme nici sa manance), poate lua masa si in oras, chiar daca ar insemna sa manance doar covrigi sau strudele cu mere. Pana la urma, postul inseamna sacrificiu si renuntare. Nu trebuie sa te ghiftuiesti pana nu mai poti sa respiri. Mananci cat sa iti potolesti foamea. Laurentiu a fost multumit de indemnul meu. La urma urmei, tinerii adora cartofii prajiti si a zis ca pentru doua luni poate renunta la carne, branza si oua. Si apoi, s-a gandit el, este si sanatos, ca vin Craciunul si Revelionul cand va manca din belsug tot ceea ce ii doreste inima. (Matusa Elvira)

OREZ ORIENTAL
Ingrediente: doua cesti de orez, o conserva de mazare, doi ardei capia marinati, o conserva de ciuperci feliate, o ceapa, 3 linguri ulei, sare, piper, boia dulce.

Preparare: se caleste ceapa in ulei, se adauga ciupercile, mazarea, orezul fiert. Se pun sare, piper, boia dulce si ardeiul taiat felii. Se amesteca totul si se servesc garnisite dupa dorinta.

SFATURI

Ghiveciul

Pentru a da o aroma aparte ghiveciului, morcovii cruzi se spala si se tin timp de o ora intr-un castron cu putin ulei si condimente.

Garnitura

Cartofii mari se vor coace mai repede daca vor fi perforati in lungime cu ajutorul dispozitivului special pentru indepartat casuta cu samburi a merelor. Acest "horn" va induce caldura prin mijlocul cartofului.

Desertul

Pentru ca merele puse la copt sa ramana intregi, nu li se scoate casuta de samburi. Operatia se face cand sunt gata, iar golul se umple cu stafide, zahar si mirodenii.
×