x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Poveștile Ancorei. De Ignat, cu peștele-n afumătoare...

0
Autor: Max Gourmet 16 Dec 2014 - 09:35
Dacă-i decembrie și s-apropie capătul anului, două-ntâmplări – cu accente gurmande – nu vor lipsi din calendar: Ignatul și Crăciunul. Cu toate bucatele lor de poveste. Dar... godăceii greu își află drum spre Cherhana, că doar acolo locul e-al peștelui (și numai al lui). De-aceea, la Ancora, Sărbătorile Iernii au inflexiuni marine. Și deltaice. Și lacustre. Și de râuri de munte. Sturionul ține loc de purcel de lapte. Păstrăvul și (fratele său marin) somonul se pun la afumătoare... Piftiile și sarmalele, tot din pește se fac!

Până să vă invit în saloanele Cherhanalei Ancora – dragi, neprețuiți musafiri –, să vă bucurați papilele cu gustul preparatelor anumite brodite pentru Sărbătorile de Iarnă, cum de Igantul ăsta (așa s-a nimerit) e dezlegare la pește (și iar ne aflăm în rostul nostru!), să vă istorisesc o poveste mai veche, c-un păstrăv „gătit” în hârzob de cetină.

Spun „gătit” și încerc să mă folosesc aici de toate sensurile ascunse ale cuvântului, căci nu doar despre prepararea propriu-zisă a peștelui cu pricina e vorba, ci și despre o găteală demnă de o mireasă... Întâi de toate pregătești focul. Împrejmuiești locul cu pietre înalte, să-l țină acolo, să nu se împrăștie prin tot locul. Așezi lemnele uscate și le lași să ardă in voie, până ce se face jăraticul.

Păstravul – pe care abia de l-ai scos din apa înspumată, cu stropii săi de lumină făcând concurență soarelui – îl cureți mai întâi ca pe oricare altul, cu grija la icre ori lapți, dacă este cazul, căci acestea vor căpăta alte întrebuințări plăcute gurii, mai târziu. Presari deasupra lui, ușurel, sare, piper, storci și zeama unei jumătăți de lămâie cu care îl stropești pe dinăuntru și pe dinafară, până ce crezi că l-ai înmiresmat cum se cuvine. Îl învelești în frunze de stejar, ori de tei, ori de lipan, de vei găsi pe acolo. De nu, tot între straturi de cetină îl pui. Așa „înfășat” îl fixezi apoi între rămurele de brad, șlefuite dinainte cu un briceag ascuțit (unealtă fără de care nu se cuvine să pleci în inima munților). Cu alte crengi și mai subțiri, ori mai bine cu funie din coajă de tei, dar asta e o știință aparte, ori cu o sârmă de inox le legi una de cealaltă. Învelești totul în cetină – verde, răspândind în jur miros dulce-amar de rășină... Așa, în patul acesta de brad, îi faci culcuș în jăratic și-l lași acolo, să se pătrundă de căldură. Din când în când, câte un ac de ceară verde, atins de jar, pocnește de se umple locul de sunete ca în noaptea de Anul Nou... Ai grijă însă, să nu prindă flacără hârzobul de brad! Regula e simplă: lași peștele la locul cel cald câte patru minute pentru fiecare centimetru din grosimea lui. E suficient pentru carnea lui cea dulce, să se pătrundă.

La urmă de tot, când crezi că e gata, îl tragi de sub cenușă, îl scoți dintre crengile răsucite de jar și îl scuturi bine de orice urmă de carbune... Pe o frunză de lipan – în loc de farfurie –, cu căței de usturoi alături și pâine neagră, tot ce mai ai de făcut e... să mănânci.

Rețeta asta, culeasă din munții cei bătrâni ai Neamțului, de prin locurile pe unde hălăduiau și Sadoveanu – vânătorul și pescarul –, și Creangă – hâtrul –, și Eminescu – cel îndrăgostit de Veronica lui – mai greu e de așezat în meniul unui restaurant de pe țărmul Herăstrăului.

Însă, pentru că la la 15 decembrie au început, la Cherhanaua Ancora, „Sărbătorile Iernii” (ce vor ține până a doua zi de Ignat), meniul s-a-mbogățit iar cu „cele ale Peștelui...”.

Adică... prilej aveți acum să mâncați: Sarmale de pește cu mămăliguță; Chiftele din pește gătite la plită; Platou de peşte afumat (file de sturion, somn, păstrav, somon, mix de salate) - pentru două persoane; File de peşte afumat (la alegere: somn, păstrav sau somon, cu mix de salate), File de sturion afumat... Toate pregătite, cu știință și luare-aminte, după rețetele cele vechi ale pescarilor și-ale nevestelor de pescar!
Citeşte mai multe despre:   povestile ancorei,   Cherhanaua Ancora

 



Mai multe titluri din categorie

(P) Pictorul Fericit - pentru cei ce vor să pornească într-o nouă aventură colorată

(P) Pictorul Fericit - pentru cei ce vor să pornească într-o nouă aventură colorată
Când ești copil imaginația ta zburdă zilnic, trăiești cu inima nu cu raționamentul, culorile lumii sunt mai intense, iar gândurile tale se duc înspre tărâmuri magice, pe care adulții nu le pot vedea. Când cr...

(P) Marketing online - una dintre cele mai bune forme de publicitate. eAdvertising te poate ajuta

(P) Marketing online - una dintre cele mai bune forme de publicitate. eAdvertising te poate ajuta
Probabil majoritatea persoanelor au început să înțeleagă importanța mediului online în viața de zi cu zi. Aproape totul se întâmplă online, orice formă de comunicare este accesibilă astfel, orice...

Mirela Vaida la Te cunosc de undeva!: „E nenorocire! Nu vreau să mai aud de ea în veci!”

Mirela Vaida la Te cunosc de undeva!: „E nenorocire! Nu vreau să mai aud de ea în veci!”
Galerie Foto Shakira, Madonna, Doina Badea sau Pink, niciuna dintre aceste transformări nu au adus-o pe Mirela într-o asemenea stare cum a reuşit personajul pe care îl va avea de interpretat sâmbăta aceasta la Te cunosc de...

Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, la Antena 1

Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, la Antena 1
Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, în curând, la Antena 1, prima emisiune televizată de stand-up în care patru nume cu greutate plănuiesc să descopere viitoarea mare senzație din...

Antena 1 difuzează mini seria „Iisus din Nazareth”, produsă de Franco Zeffirelli

Antena 1 difuzează mini seria „Iisus din Nazareth”, produsă de Franco Zeffirelli
Începând de mâine, în fiecare vineri, de la 20:30, Antena 1 va difuza mini seria „Iisus din Nazareth”, producţie realizatã de Franco Zeffirelli, ce prezintã viaţa, moartea şi învierea lui Iisus din...

Grecia renunță la carantină pentru turiștii din UE

Grecia renunță la carantină pentru turiștii din UE
Autoritățile din Grecia renunță la măsura intrării în carantină timp 7 zile pentru turiștii din UE începând din 19 aprilie, scrie DPA. Planul trebuie aprobat și de experții epidemiologi. Va fi...

Cum să asortezi corect perechea de adidași cu rochia preferată

Cum să asortezi corect perechea de adidași cu rochia preferată
Galerie Foto Din moment ce moda a evoluat enorm în ultimii ani, astăzi ne e permis să combinăm diverse articole vestimentare  cu adidașii - lucru care în trecut era considerat subiect taboo. Atâta timp cât respecți...

George Tănase intră în pielea lui Michael Jackson pentru un roast istoric la iUmor

George Tănase intră în pielea lui Michael Jackson pentru un roast istoric la iUmor
Actorul George Tănase intră în pielea excentricului Michael Jackson astăzi, de la ora 20.30, la Antena 1, într-o nouă ediție iUmor.            ...

Ți-ai propus să redecorezi casa? Află de ce mobila din lemn este cea mai bună alegere!

Ți-ai propus să redecorezi casa? Află de ce mobila din lemn este cea mai bună alegere!
A venit momentul să îți înnoiești piesele de mobilier sau pur și simplu vrei să dai un aer proaspăt casei tale? Deși primul lucru la care te uiți este modelul, trebuie să pui accent, în primul rând, pe...

Chefi la cuțite – lider de audiență Chef Bontea a părăsit platoul Chefi la cuţite la proba amuletei

Chefi la cuțite – lider de audiență  Chef Bontea a părăsit platoul Chefi la cuţite la proba amuletei
Galerie Foto Marți seara, Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență și s-a situat în topul preferințelor telespectatorilor, atât la nivelul publicului comercial, cât şi la nivelul întregului public urban. Conform...

Chefi la cuțite, lider de audiență! Mihai Bendeac și actorul Radu Micu intră în bucătărie în această seară

Chefi la cuțite, lider de audiență! Mihai Bendeac și actorul Radu Micu intră în bucătărie în această seară
Galerie Foto Luni seara, Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență și s-a situat în topul preferințelor telespectatorilor. Conform Kantar Media, cooking show-ul difuzat în intervalul 20.24 – 23.54 la Antena 1 a...

La ce servesc rafturile metalice

La ce servesc rafturile metalice
Rafturile sunt un mod convenabil de a aranja spațiul. Zonarea este deosebit de importantă pentru zonele mici ale spațiilor. Dar această tehnică nu este doar foarte practică, deoarece tipurile de rafturi...

Cinci trucuri pentru o casă în stil minimalist

Cinci trucuri pentru o casă în stil minimalist
Iubești stilul minimalist și mereu apreciezi acele case extrem de aerisite și ordonate, unde există spațiu și totul este îngrijit. Cu toate acestea, îți este teamă să începi un astfel de proiect din cauza...

Cauti dezinfectantii ideali pentru casa ta? Iata 3 factori de care sa tii cont!   

Cauti dezinfectantii ideali pentru casa ta? Iata 3 factori de care sa tii cont!   
Galerie Foto Daca solutiile de dezinfectare erau, pana acum, numai in atentia centrelor medicale si a parintilor cu copii mici, pandemia de coronavirus a schimbat pentru totdeauna importanta acestora. Astfel, indiferent daca lucrezi...

Cum se montează corect aparatul de aer condiționat

Cum se montează corect aparatul de aer condiționat
Aparatul de aer condiționat este recomandat pe timpul verii datorită funcției de răcire care crează un ambient plăcut și oferă confortul dorit. Este indicat ca pentru montarea unui aparat de aer condiționat să...
Serviciul de email marketing furnizat de