x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Poveștile Ancorei. Odă pentru hamsie

0
08 Noi 2014 - 12:14
Românul, așa cum fu ani buni frate cu codrul, ei bine, tot așa, el a fost și cu hamsia. Și ar fi și-n ziua de astazi daca nu s-ar povesti. Pentru că nu se mai găsește. Și nu neapărat pentru că nu mai are balta pește.

Nu există o “cultura” a peștelui pe litoralul românesc. Pentru milioane de oameni care vin in vacanță aici, cea mai bună carne de pește e porcul. Deliciile românului, care se pierd prin codrii care fuseră frate cu el, țin de ceafa de porc și de sarmalele cu mămăliguță. Peștele e un moft, iar porcul o certitudine.

Corpul plin de șorici al acestuia poate fi pus liniștit pe tricolor, n-o să fie niciodată dat jos de acolo, șansa ca să avem iar o gaură pe steag nu există. La începutul anilor ’80, când hamsia făcea 10 lei kilogramul și era din belșug aveai impresia că era livrată pe piață ca un înlocuitor al cărnii de porc. Și poate că așa și era. Numai că “hamsia” care se găsea peste tot era orice alt pește congelat, mai puțin hamsie. Iată motivul pentru care în mintea românilor hamsia a fost asimilată multă vreme cu peștele sărăciei și al foametei noastre. Astăzi, hamsia este batjocorită de “negustori” nepricepuți, congelată și apoi prăjită în uleiuri râncede și dată prin făină, pentru ca-n cele din urmă să fie vândută ca “hamsie proaspătă”. În ciuda lor și a umilințelor trăite în anii dinainte, hamsia se răzbună astăzi, când nu mai vrea să intre în plasele pescarilor. După ani și ani de suferintă, după ce fratele întru sărăcie calcanul a devenit o raritate, hamsia redevine ceea ce a fost dintotdeauna, o delicatesă.

Nu cred că există pește mai bun pe lumea asta decât hamsia proaspătă, abia scoasă din mare și aruncată în uleiul încins. Începi s-o guști cu ochii încă de când sfârâie. Întinzi mâna să o iei, îți arde buricele degetelor și până să zici “ars” ți s-a topit în gură, o dată cu mămăliga care-i cuprinde zeama în cea mai frumoasă, eternă și gustoasă îmbrățișare. Vinul alb, aproape sec, desăvârsește această odă închinată hamsiei.

_____

Ehei, dar se întorc pescarii din larg cu pântecele bărcilor pline de pește. Peștii cei mici ai mării celei mari. La Cherhanaua Ancora este din nou prilej de încântări gurmande, este Sărbătoarea Hamsiei și a altor pești mici.

După ce-ați stat la masa regelui și a reginei apelor dulci, e vremea să-i cunoașteți pe... nuntași. Hamsia, barbunul, stavridul, guvidele, lufarul, sardina și șprotul. Chiar dacă unii dintre ei sunt subțiri cât degetul și nu mai lungi de-o palmă, sunt strașnic de gustoși și numai buni de-o „ronțăială”, în vreme ce mesenii deapănă povești și creionează călătoriile viitoare.

Hamsia, cea atât de populară în verile cu nisip fierbinte sub tălpi, are azi altă savoare: mai intensă, mai provocatoare. Ce-o să mâncați, la Sărbătoarea noastră de la Cherhana? Hamsii marinate în casă și hamsii picante (de asemenea marinate în cuhnia noastră, după rețeta secretă a meșterilor bucătari), Șprot marinat în vin, Hamsii crocante cu sos remoulade Barbuni de Marea Neagră prăjiți, Stavrid de Marea Neagră prăjiți sau la plită, Guvizi de Marea Neagră prăjiți, Lufar la plită, File de sardină la plită cu mix de salate.

Tovarăș bucatelor va fi și de data asta... vinul. Iar în fiecare sâmbătă și duminică, la orele amiezii, un sommelier va fi parte și el din spectacolul oeno-gastronomic... E timp de poveste și de încercat bucate și vinuri!  
Citeşte mai multe despre:   povestile ancorei,   Cherhanaua Ancora

 



Mai multe titluri din categorie

Adriana şi Romică au câștigat cel de-al 16-lea sezon Te cunosc de undeva! Finala, lider de audienţă în rândul publicului din mediul urban

Adriana şi Romică au câștigat cel de-al 16-lea sezon Te cunosc de undeva!  Finala, lider de audienţă în rândul publicului din mediul urban
Galerie Foto Show-ul Te cunosc de undeva! și-a desemnat aseară câștigătorii celui de-al 16-lea sezon al transformărilor: Adriana şi Romică. Îndrăgitul cuplu format chiar pe scena transforming show-ului a obţinut cele mai...

3 provocări cu care se confruntă profesioniștii din domeniul beauty

3 provocări cu care se confruntă profesioniștii din domeniul beauty
Profesioniștii din domeniul beauty întâlnesc în fiecare zi diferite obstacole determinate fie de evoluția internetului, fie de timpul din ce în ce mai limitat al clienților. Tacticile și instrumentele potrivite...

Emilia Popescu, monolog emoţionant în finala Te cunosc de undeva! Andreea Bălan: „Am plâns şi am avut un nod în gât!”

Emilia Popescu, monolog emoţionant în finala Te cunosc de undeva! Andreea Bălan: „Am plâns şi am avut un nod în gât!”
Galerie Foto Marea finală Te cunosc de undeva! își va desemna câștigătorul, sâmbătă, de la ora 20.00, la Antena 1, într-o gală spectaculoasă şi emoţionantă deopotrivă. După 14 săptămâni de show și câteva luni bu...

Turcia revine în forță, după ce a anunțat încă o dată primirea turiștilor fără testare

Turcia revine în forță, după ce a anunțat încă o dată primirea turiștilor fără testare
Galerie Foto Una dintre destinațiile turistice preferate de români, Turcia, a anunțat, recent, că de la 1 iunie ar putea primi turiști fără condiționarea vaccinării sau a testării pentru COVID-19. Un anunț similar l-a mai...

Cum poți să îți creezi confortul pe care-l meriți: soluții pentru cămin și pentru starea ta de bine

Cum poți să îți creezi confortul pe care-l meriți: soluții pentru cămin și pentru starea ta de bine
Galerie Foto Se spune că dacă nu lupți pentru ceea ce vrei, meriți ceea ce ai, însă totul devine mult mai complicat atunci când ești pe cont propriu, fără un sprijin constant, cu un salariu satisfăcător, dar nu suficient...

(P) Profita de ofertele last minute Egipt si viziteaza singura minune a lumii antice inca in picioare!

(P) Profita de ofertele last minute Egipt si viziteaza singura minune a lumii antice inca in picioare!
Galerie Foto In fiecare zi, mii de turisti din intreaga lume profita de ofertele last minute, insa de ce exista aceasta atractie? Este pentru ca ofera nenumarate beneficii aventurierilor, pe langa reducerile de pret care sunt atat de...

Conor McGregor, cel mai bine plătit sportiv din lume. Irlandezul i-a depășit pe Messi și Ronaldo

Conor McGregor, cel mai bine plătit sportiv din lume. Irlandezul i-a depășit pe Messi și Ronaldo
Luptătorul de MMA, irlandezul Conor McGregor, a fost desemnat pentru prima dată în carieră cel mai bine plătit sportiv al planetei, conform celor de la Forbes, după ce a acumulat 180 milioane de dolari americani î...

Duminică, 16 mai, de la 13:15,​​​​​​​Antena 1 lansează un nou show de cooking - Hello Chef

Duminică, 16 mai, de la 13:15,​​​​​​​Antena 1 lansează un nou show de cooking - Hello Chef
Galerie Foto Duminica aceasta, de la 13:15, Antena 1 lansează un nou proiect de cooking – Hello Chef, ce aduce laolaltă săptămânal în bucătărie un chef – Roxana Blenche, un medic cardiolog pasionat de nutriţie – dr. Ce...

(P) Confort termic și siguranță prin ușile de la Special Doors

(P) Confort termic și siguranță prin ușile de la Special Doors
O casă nouă, construirea unui apartament sau renovarea lor trebuie să îndeplinească numeroase condiții pentru a asigura un confort termic și fonic întregii familii. Printre cele mai importante aspecte se...

Merita sa devii model intr-un studio de videochat in prezent?

Merita sa devii model intr-un studio de videochat in prezent?
Galerie Foto Daca 2020 si 2021 s-au dovedit ani foarte grei pentru unele domenii, lucrurile au stat cu totul diferit pentru industria divertismentului pentru adulti. Masurile de restrictie luate pretutindeni in lume au determinat...

X Factor 2021 începe preselecțiile pentru cel de-al zecelea sezon

X Factor 2021 începe preselecțiile pentru cel de-al zecelea sezon
X Factor își caută câștigătorul sezonului cu numărul zece al emisiunii, iar cei interesați se pot deja înscrie la casting! Cei care consideră că au ”factorul X” sunt așteptați să se înscrie pe...

Echipa mov pierde primul bucătar în sezonul 9. Chef Scărlătescu pune în joc prima amuletă: „Toată lumea era panicată”

Echipa mov pierde primul bucătar în sezonul 9. Chef Scărlătescu pune în joc prima amuletă: „Toată lumea era panicată”
Galerie Foto Seara de duminică a adus la Chefi la cuțite o confruntare tăioasă între echipele sezonului 9, o situație de egalitate în ceea ce privește voturile battle-ului și un verdict neplăcut pentru chef Cătălin...

Du curatenia la un alt nivel cu un mop electric!

Du curatenia la un alt nivel cu un mop electric!
Galerie Foto Tu cum procedezi cand vine momentul sa faci curatenie in casa? Probabil ca faci un plan „de actiune”, iti organizezi timpul, imparti task-urile pe care trebuie sa le indeplinesti. Totodata, verifici daca ai toate...

Lupte la cuțite între chefi: ”Lasă-mi oamenii în pace”

Lupte la cuțite între chefi: ”Lasă-mi oamenii în pace”
Galerie Foto Diseară, de la 20:00, pe Antena 1, o nouă confruntare între echipele sezonului 9 ”Chefi la cuțite” va ridica presiunea la cote maxime. Câștigător detașat în ultima ediție, chef Scărlătescu va intra...

Ei sunt finaliştii sezonului 16 Te cunosc de undeva! Transforming show-ul, lider de piaţă la oraşe

Ei sunt finaliştii sezonului 16 Te cunosc de undeva! Transforming show-ul, lider de piaţă la oraşe
Galerie Foto O gală cu miză mare, aseară la Te cunosc de undeva!, căci show-ul prezentat de Alina Pușcaș și Cosmin Seleși şi-a desemnat finaliștii celui de-al 16-lea sezon al transformărilor, într-o seară cu o tematică...
Serviciul de email marketing furnizat de