x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Povestea unui om de zahar

0
Autor: Cristina Andreea Calin 02 Aug 2006 - 00:00
Povestea unui om de zahar
PROFESIONISTI IN BUCATARIE
Dimineata torida de iulie. Intru intr-o cofetarie din centrul Capitalei cu gandul sa ma racoresc cu o tarta cu fructe. Vitrina plina de prajituri care mai de care mai aratoase ma face sa stau in cumpana. Alegerea este grea. Privirea imi fuge cand la prajituri cu creme, cand la aluaturi pufoase, cand la fructe exotice ce completeaza gustul delicios al prajiturilor. Inainte de a degusta macar una dintre ele, curiozitatea mea se indreapta catre altceva. "Oare cine a preparat toate aceste bunatati?"

PASIUNE. Cand am patruns in laboratorul cofetariei am uitat de caldura de afara. Acolo erau vreo 40°C, dar Ana Stroe, maestrul cofetar care conduce toata echipa, parea ca nu ia seama la temperaturile atat de ridicate. Isi vede linistita de treburile ei, in dorinta de a satisface toti clientii. Dar uit de caldura imediat ce nasul simte aromele din laborator. Definesc usor vanilia, cacaoa, romul, insa sunt zeci de altele necunoscute. Aluaturi de tot felul se lafaie pe mese si in tavi si asteapta sa fie unse cu creme delicioase.

MAESTRU. 31 de ani de experienta in laboratoarele de cofetarie. 31 de ani in care zi de zi prepara prajituri. Nu a fost usor, dar satisfactiile au venit. In anul 2002, Ana Stroe a participat la concursul pentru obtinerea titlului de maestru in arta culinara. L-a obtinut. Apoi, sub indrumarea Asociatiei Nationale a Bucatarilor si Cofetarilor din Turism din Romania, a participat la Kupa Cremlin, in Rusia. A pregatit un tort de nunta pentru acest concurs, iar juriul i-a rasplatit munca oferindu-i medalia de bronz. A participat si la expozitii interne, una dintre ele fiind la Bran, unde a obtinut o medalie si o diploma de participare.

UCENICIE. Cu toate acestea, Ana Stroe este o femeie modesta. Isi aminteste cu drag de vremurile cand lucra la Ath"ne Palace, sub indrumarea maestrului cofetar Busca. De la acesta a invatat tot ce se poate, de la bombonerie la patiserie si spune ca ii place sa faca de toate in aceeasi masura. Are un singur regret. "Astazi mai sunt foarte putini tineri dornici sa invete meseria asta. Nu spun ca nu mai exista, insa nu mai au rabdare sa stea atatea ore in caldura, sa faca lucruri atat de migaloase", spune Ana Stroe.

Secretul prajiturilor este unul foarte simplu: "Totul este natural, aceasta este baza in cofetarie", spune Ana. De aceea, frisca este naturala, iar dobrogenele, cremsnitul, negresele, savarinele, eclerele, toate au un gust deosebit. Poate de aceea a si rezistat atata timp cofetaria la care lucreaza Ana acum. E deschisa din 1968, iar din 1991, de cand s-a privatizat, este condusa de Alexandrina Popescu. Are in subordine noua cofetari pe care ii "antreneaza" Ana Stroe.

UNITI. Chiar daca unii dintre angajati nu aveau calificare in domeniu la momentul angajarii, au fost trimisi la cursuri. Ana le-a insuflat dragostea pentru cofetarie si astfel au ajuns cu totii sa formeze o familie. O familie in care toata lumea iubeste prajiturile. Si nu numai sa le manance. Marea lor pasiune este sa le prepare pentru pofticiosii de toate varstele.

IN EVUL MEDIU

Tartele de fructe au inceput sa fie preparate de patiserii medievali. In acele vremuri, cele mai apreciate erau cele care erau acoperite cu bucati racoritoare de mere sau portocale. Acestea erau preparate aproape la fel ca placintele, numai ca era schimbata oarecum compozitia. Tartele cu portocale erau servite doar la mesele de la Curtile Regale din Europa pentru ca, la vremea aceea, fiind niste fructe exotice, erau si foarte costisitoare. Chiar si cartile de bucate in care se aflau aceste retete de tarte cu mere sau portocale erau editate doar pentru cei foarte bogati. Din secolul al XVII-lea, tartele au inceput sa aiba in compozitie si alte fructe: pere, lamai, cirese, prune.

TARTE CU FRUCTE

  • INGREDIENTE: 6 oua, 600 g zahar pudra, 600 g margarina speciala pentru prajituri, 1.200 kg faina, kiwi, mere, mango, pere, boabe de struguri, banane, afine, mure, zmeura.
  • PREPARARE: Margarina se alifiaza cu zaharul si cu ouale. Cand aceasta compozitie devine spumoasa, se adauga faina in ploaie. Se framanta bine si se lasa la rece, atat timp cat este necesar. Apoi se muleaza aluatul pe forme de savarina si se asaza in cuptor. Cand sunt gata, se scot si se umplu cu crema de vanilie. Dupa aceea, se decoreaza cu fructe. Se pot folosi felii de kiwi, de mar, mango, pere, boabe de struguri albi sau rosii, rondele de banane, afine, mure, zmeura etc.
  • Citeşte mai multe despre:   fructe,   ana

     

    Ştiri din .ro


    PUBLICITATE
     





    Mai multe titluri din categorie

    Ce se poate întâmpla dacă vindeți sau închiriați un imobil sau apartament în lipsa unui certificat energetic

    Ce se poate întâmpla dacă vindeți sau închiriați un imobil sau apartament în lipsa unui certificat energetic
    Certificatul de performanță energetică, mai cunoscut sub numele de certificat energetic este un document legal introdus și în țara noastră la solicitarea Uniunii Europene.   Ce este un certificat energe...

    Seară dificilă pentru Mihai Bendeac la iUmor: Luat în colimator de trei concurente!

    Seară dificilă pentru Mihai Bendeac la iUmor: Luat în colimator de trei concurente!
    Galerie Foto O rusoaică, o olteancă și o cântăreață aspirantă urcă pe scena iUmor duminică seara, de la ora 20.00, la Antena 1, și nu este începutul unui banc, ci doar debutul unei seri dificile pentru juratul Mihai...

    De la Olimpiada de la Londra, pe scena X Factor!

    De la Olimpiada de la Londra, pe scena X Factor!
    Galerie Foto Italian, stabilit în Londra și atras de România, Kalon Rae este un muzician experimentat care va urca în această seară, de la ora 20.30, la Antena 1, pe scena X Factor cu scopul de a-și obține un loc în echipa D...

    Liviu Vârciu, dezvăluire în premieră la Te cunosc de undeva!: „Am plecat de la Liceul de Arte din cauza profesoarei de franceză!”

    Liviu Vârciu, dezvăluire în premieră la Te cunosc de undeva!: „Am plecat de la Liceul de Arte din cauza profesoarei de franceză!”
    Galerie Foto Sâmbăta aceasta, Ruleta îi va pune la grea încercare, din nou, pe Liviu Vârciu şi pe Andrei Ştefănescu, cu o transformare în Dhurata Dora şi Soolking, o albaneză senzuală şi un rapper franco-algerian. În mo...

    Cine sunt actorii care completează distribuția serialului Adela, de la Antena 1

    Cine sunt actorii care completează distribuția serialului Adela, de la Antena 1
    Galerie Foto Noul serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production pentru Antena 1, Adela, îşi completează distribuţia cu noi cu noi nume cunoscute din showbiz-ul autohton. Dominique Lăcătuş, fiica unuia...

    Adina Buzatu şi fiica sa, Sara, gătesc împreună la Chefi la cuţite. Ediția de marţi a show-ului de cooking a fost lider de audiență

    Adina Buzatu şi fiica sa, Sara, gătesc împreună la Chefi la cuţite. Ediția de marţi a show-ului de cooking a fost lider de audiență
    Galerie Foto Seara de marți a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul publicului comercial și la nivelul publicului din mediul urban. Conform Kantar Media, cea mai...

    Top 5 produse cu ajutorul carora poti schimba complet aspectul bucatariei

    Top 5 produse cu ajutorul carora poti schimba complet aspectul bucatariei
    Galerie Foto In aproape toate locuintele, membrii familiei isi petrec majoritatea timpului in bucatarie. Aici stau la povesti, gatesc si iau masa cu multa voie buna. Din acest motiv, aceasta zona din casa trebuie sa fie moderna,...

    Jucătorul de tenis Dominic Thiem a adoptat un pui de koala

    Jucătorul de tenis Dominic Thiem a adoptat un pui de koala
    Jucătorul de tenis Dominic Thiem a adoptat un pui de koala, primul născut la Grădina Zoologică din Viena. Numărul 3 mondial în tenis, Thiem a vizitat puiul la Grădina Zoologică, acolo unde acesta s-a născut, ...

    Beneficiile unei agenții de marketing digital

    Beneficiile unei agenții de marketing digital
    Galerie Foto Dacă produsele sau serviciile afacerii tale au nevoie de promovare online, lasă-te pe mâna specialiștilor în marketingul digital. Magnetif te ajută să atingi obiectivele dorite prin strategii bazate pe date...

    Gina Felea – show de zile mari în platoul Chefi la cuțite. Ediția de luni a fost lider de audiență pe toate segmentele de public

    Gina Felea – show de zile mari în platoul Chefi la cuțite. Ediția de luni a fost lider de audiență pe toate segmentele de public
    Galerie Foto Luni seara a fost incontestabil seara Chefilor la cuțite. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o medie de 9...

    Vlad Gherman se alătură distribuţiei serialului Adela de la Antena 1. „Personajul meu e diferit faţă de tot ce am făcut până acum!”

    Vlad Gherman se alătură distribuţiei serialului Adela de la Antena 1. „Personajul meu e diferit faţă de tot ce am făcut până acum!”
    Galerie Foto Vlad Gherman se alătură distribuţiei proiectului Adela, de la Antena 1. În cel mai nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production, Vlad îl va interpreta pe Călin, un personaj cu totul nou...

    Încă se poate merge la scăldat: piscinele exterioare, deschise la Băile Felix

    Încă se poate merge la scăldat: piscinele exterioare, deschise la Băile Felix
    Galerie Foto Turismul balnear a reintrat într-o oarecare normalitate, în unele zone, unde există piscine exterioare, mai ales cu apă termală. La Băile Felix, unde și până acum se mergea la ștrand și la Aqua Park în toate...

    Circuit de toamnă în Apuseni și împrejurimi

    Circuit de toamnă în Apuseni și împrejurimi
    Galerie Foto Culorile toamnei le oferă un spectacol grandios celor care aleg un sejur de relaxare în Transilvania. De la Oradea sau la Băile Felix se pot face excursii la Peștera Urșilor, la Salina Turda sau în Munții...

    (P) Mâncare super premium pentru câini și pisici

    (P) Mâncare super premium pentru câini și pisici
    Delcon, brandul belgian de mâncare super premium pentru câini și pisici, recunoscut și respectat pentru calitatea garantată, este disponibil și în Romania, online (www.peticutzu.ro), în magazine specializate și...

    Emisiunea a fost urmărită de aproape 2 milioane de telespectatori, Cea de-a şasea gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

    Emisiunea a fost urmărită de aproape 2 milioane de telespectatori, Cea de-a şasea gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
    Galerie Foto Cea de-a şasea gală a celui de-al 15-lea sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de Tavi Clonda cu o excelentă transformare în Madonna, a fost aseară lider de audiență atât la nivel naţional, cât...
    Serviciul de email marketing furnizat de