x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Poveşti cu dulciuri bucovinene

0
Autor: Maria Belu-Burtea 02 Sep 2010 - 00:00
Poveşti cu dulciuri bucovinene Maria Belu/Jurnalul Naţional
Vezi galeria foto

Astăzi am să vă spun povestea unor delicioase preparate bucovinene. Unde le-am aflat istoria? La Festivalul "Flori de pe Dorna", eveniment organizat de Primărie şi ANTREC Bucovina, ce a avut loc în comuna Poiana Stampei, judeţul Suceava, la sfârşit de iulie.



Zile de sărbătoare în Poiana Stampei! În curtea Primăriei este mare vânzoleală. Copiii fac un covor de flori, gospodinele din comună au venit aici cu frumoase coşuri împodobite cu ştergare cusute manual cu motive populare bucovinene, pline ochi cu dulciuri şi băuturi răcoritoare făcute după reţete vechi. Pe Ana şi Mirela Rusu le-am cunoscut la Festivalul "Flori de pe Dorna". Vă invit, aşadar, într-o călătorie a simţurilor, alături de Ana şi Mirela (mamă şi fiică), să descoperiţi gusturile adevărate ale dulciurilor bucovinene.

NATURAL, SĂNĂTOS, APROAPE PERFECT!
Un produs proaspăt, natural, cu un conţinut mic de grăsimi, în care fiecare aromă este pusă în valoare, astfel încât savurând doar o înghiţitură de prăjitură să simţi un curcubeu de arome. Cam aşa s-ar defini prăjiturile aduse de cele două gospodine la festival, fie că au fost tarte cu fructe de pădure, pampuşte (nişte gogoşele mici, delicioase) sau ciocolată de casă cu alune de pădure. "Pampuşte facem - ne-a spus Ana Rusu - la diferite ocazii importante din an. De exemplu, în Ajunul Bobotezei, când preotul merge prin sat cu Chiralesa (cu Botezul), el este însoţit de un alai format din săteni. Gazda le iese înainte cu lumânarea aprinsă şi, după ce preotul face rugăciunea, sunt serviţi de gospodina casei cu pampuşte, un pahar cu vin sau cu mied pentru copiii care sunt în alai."

Au mai fost şi băuturi răcoritoare, iar vedetele au fost, de departe, berea de casă şi miedul. "Gătesc de plăcere - a continuat Ana - după reţete vechi bucovinene pe care le-am moştenit de la bunica şi de la mama. Reţetele le voi lăsa fiicei mele." Toată magia preparării miedului constă în combinarea diferitelor ingrediente pentru a crea o simfonie a gusturilor. "Se pun la fiert 10 litri de apă cu un kilogram de zahăr (din care punem deoparte patru linguri) şi 100 g de scorţişoară. Se fierb 20 de minute, apoi se dau deoparte. Când este călduţ, în mied se pun două lămâi tăiate felii şi cele patru linguri de zahăr (puse deoparte) caramelizate separat. Se acoperă vasul şi se lasă aşa cam patru sau cinci ore. Se strecoară, se pune în sticle şi se dă la rece", ne-a dezvăluit Ana Rusu reţeta delicioasei băuturi răcoritoare.

Dar berea de casă cum se prepară? "Berea o fac din orz, porumb, zahăr şi puţină drojdie. Prăjesc puţin orzul, cam un kilogram, apoi îl pun la fiert în 10 litri de apă cu 500 de grame de porumb. Când iau vasul de pe foc adaug zahăr şi las la răcit. Când berea este călduţă, adaug un bob de drojdie. După ce s-a răcit, torn în sticle şi las la rece şi se poate bea după câteva zile", ne-a dezvăluit Ana. Am mai aflat, şi vă spunem şi dumneavoastră, că berea se poate face şi cu lămâie. La 12 litri de apă se pun patru lămâi, 900 grame de zahăr, dar şi celelalte ingrediente: orzul şi porumbul. Se prepară identic şi se bea rece la Sărbători, dar şi la evenimentele importante de peste an. Mmm! Ce bună şi rece e!


Tartă cu păltinele (coacăze roşii)
Ingrediente: 6 ouă, 6 linguri de ulei, o cană zahăr, o jumătate de cană cu făină, 4 linguri apă, o jumătate de pachet praf de copt, jeleu sau un pachet gelatină de culoare roşie.
Preparare: Ouăle se bat separat, albuşul spumă, iar gălbenuşurile se combină cu zahărul, uleiul şi apa. Albuşurile se pun peste gălbenuş câte o lingură, pe rând, se adaugă făina şi praful de copt stins cu o lingură de oţet. Într-o tavă tapetată cu făină se toarnă compoziţia şi se dă la foc potrivit. După ce se răceşte, se pun deasupra păltinelele amestecate cu jeleul sau cu gelatina. Jeleul se prepară din 100 g de zahăr şi 50 ml sirop de păltinele. Ingredientele se fierb până se leagă siropul şi se adaugă puţin amidon alimentar. Se dă la rece apoi se porţionează şi se scoate din tavă. (Odinioară, amidonul se obţinea din cartofi curăţaţi care se lăsau timp de două zile în apă. Amidonul de pe fundul vasului se colecta, se usca şi se folosea la prăjituri.)


Ciocolată cu alune de pădure
Ingrediente: 420 g zahăr, 500 g lapte praf, 5 linguri cacao, o sticluţă de esenţă de rom, 100 g alune de pădure prăjite, 200 ml apă, 200 g unt.
Preparare: Se cerne pe o coală de hârtie laptele praf şi cacaua, apoi se pune într-o cratiţă, se adaugă esenţa de rom şi alunele. Se pune la foc apa cu zahărul şi se fierb până se leagă siropul, după care se adaugă untul şi se fierbe până se topeşte. Se toarnă siropul fierbinte peste laptele praf şi se amestecă bine cu o lingură de lemn, foarte repede până se omogenizează, se toarnă într-o tavă, de preferinţă emailată, care a fost unsă cu unt. Se dă la rece cel puţin patru ore.


Pampuşte (gogoşi)
Ingrediente: 1 kg făină, drojdie de mărimea unei nuci, coaja de la o lămâie, 50 ml ulei, 100 g zahăr pudră, un plic zahăr vanilinat, 500 ml lapte, două ouă, 500 ml ulei pentru copt.
Preparare: Se pune făina într-o covată de lemn sau într-un lighean emailat, se face o gaură la mijloc şi se pune drojdia care a fost dizolvată în 100 ml lapte călduţ (din cele 500 ml) şi o linguriţă de zahăr şi se lasă circa 5 minute. Se adaugă ouăle bătute, coaja de lămâie şi laptele încălzit, se frământă până se obţine un aluat potrivit de tare (cantitatea de lapte diferă în funcţie de calitatea făinii). La final se adaugă uleiul şi se mai frământă până când nu se mai lipeşte aluatul de mâini. Se lasă să dospească la căldură 30-45 de minute. După ce a crescut, se întinde aluatul pe planşetă cu sucitorul şi cu un pahar se dă formă pampuştei, mărimea acesteia făcându-se după preferinţă. Se prăjesc în uleiul încins, într-un ceaun. După ce se răcesc, se dau prin zahărul pudră în care s-a pus şi zahărul vanilinat.
Citeşte mai multe despre:   bucatarie de festival

 



Mai multe titluri din categorie

Dincolo de existenta materiala, prin portalurile de energie din Galeria Senso

Dincolo de existenta materiala, prin portalurile de energie din Galeria Senso
Arta este un mod exceptional de exprimare si un mijloc prin care iubitorii de frumos isi pot incanta privirea cu lucrari inedite. Unele dintre aceste lucrari, asa cum sunt si cele din expozitia de string art fluorescent...

Chefi la cuțite, lider de piață cu peste 1.9 milioane de telespectatori, Chef Florin Dumitrescu pierde primul concurent în sezonul 9: ”Îmi pare rău pentru el”

Chefi la cuțite, lider de piață cu peste 1.9 milioane de telespectatori, Chef Florin Dumitrescu pierde primul concurent în sezonul 9: ”Îmi pare rău pentru el”
Galerie Foto Marți, 4 mai, Chefi la cuțite a fost lider detașat de piață cu peste 1,9 milioane de români, ce au privit emisiunea în minutul de maximă audiență de la 22.00. Telespectatorii Antena 1 au avut parte de o nouă...

Dictatorul Maduro a primit sabia de samurai de la Steven Seagal

Dictatorul Maduro a primit sabia de samurai de la Steven Seagal
Cunoscut drept un apropiat al „băieților duri” aflați la conducerea Planetei, vedeta filmelor de acțiune de la Hollywood, Steven Seagal, i-a făcut o vizită președintelui venezuelean, Nicolas Maduro, căruia i-...

Ecaterina Andronescu și-a făcut temele pentru roast-ul iUmor: a citit cartea lui Mihai Bendeac și a ascultat melodiile lui Cheloo! ”Sunt expresiii pe care eu nu le-aș accepta niciodată!”

Ecaterina Andronescu și-a făcut temele pentru roast-ul iUmor: a citit cartea lui Mihai Bendeac și a ascultat melodiile lui Cheloo! ”Sunt expresiii pe care eu nu le-aș accepta niciodată!”
Galerie Foto În cel de-al zecelea sezon iUmor, diseară, de la 20.30, la Antena 1, ediția specială de roast se anunță legendară, iar invitații nu pot fi decât cu totul neașteptați! Ecaterina Andronescu nu a vrut să vină...

Grecia redeschide terasele cafenelelor și restaurantelor

Grecia redeschide terasele cafenelelor și restaurantelor
Grecia redeschide terasele cafenelelor și restaurantelor, după șase luni în care acestea au fost complet închise, scrie AFP. Pandemia de coronavirus a dat o puternică lovitură economiei Greciei, prin afe...

Comisia Europeană vrea să relaxeze condițiile de călătorie pentru cetățenii non UE

Comisia Europeană vrea să relaxeze condițiile de călătorie pentru cetățenii non UE
Comisia Europeană recomandă statelor UE să permită accesul străinilor vaccinați anti COVID-19 din țările extracomunitare fără restricţii suplimentare, scrie Reuters. "Comisia propune să se...

Chefii își aleg bucătarii și află culorile tunicilor în care vor lupta: ”Asta da surpriză”

Chefii își aleg bucătarii și află culorile tunicilor în care vor lupta:  ”Asta da surpriză”
Galerie Foto Aseară, pe Antena 1, chefii au dat startul unei noi etape eliminatorii, bootcampul, dar nu înainte de a primi o veste neașteptată din partea Ginei Pistol. Sezonul 9 pune în competiție pentru chefi o miză...

Bursele JTI pentru Jurnaliști: Continuarea programului și lansarea ediției 2021-2022

Bursele JTI pentru Jurnaliști: Continuarea programului și lansarea ediției 2021-2022
De Ziua Mondială a Presei, Bursele JTI pentru Jurnaliști anunță continuarea programului 2020-2021 și lansează și ediția următoare, 2021-2022. Programul este realizat cu sprijinul foștilor bursieri, al...

Accesoriul vedeta al anilor ’90 revine in forta in moda masculina. Da, vorbim despre borsete din piele

Accesoriul vedeta al anilor ’90 revine in forta in moda masculina. Da, vorbim despre borsete din piele
Noile tendinte in moda masculina se axeaza pe confort maxim inainte de toate, iar borseta a fost cel mai potrivit accesoriu care sa ofere acest lucru. Mai ales datorita modului de utilizare ,,hands-free” este un...

Zile de sărbătoare, cu ediţii speciale, surprize și voie bună, la Antena Stars

Zile de sărbătoare, cu ediţii speciale, surprize și voie bună, la Antena Stars
Galerie Foto La Antena Stars urmează zile de colecţie, cu ediţii speciale ale emisiunilor, cu invitați pe măsură, cu multă distracție și voie bună, dar și cu sfaturi utile pentru pregătirile din aceste zile de...

Se negociază eliminarea absurdităților din turismul balnear

Se negociază eliminarea absurdităților din turismul balnear
Galerie Foto Sunt speranțe mari pentru cei care au activitate în zona balneo, pentru o redeschidere necesară, din această vară. Avem cele mai bune zone balneare din Europa, s-au făcut investiții foarte importante, în ultimii...

Află care sunt cele mai eficiente servicii pentru tratarea pietrei naturale!

Află care sunt cele mai eficiente servicii pentru tratarea pietrei naturale!
Piatra naturală este utilizată în construcții încă din cele mai vechi timpuri. Maeștrii pietrari au conferit acestui material creat de natură forme și utilizări multiple, ce au înfrumusețat diverse locuințe...

Contează pe un ajutor de nădejde pentru o mutare de succes!

Contează pe un ajutor de nădejde pentru o mutare de succes!
Atunci când vrem să ne mutăm avem întotdeauna nevoie de ajutor. Mutarea nu este un lucru ușor, acest lucru îl știm cu toții. E nevoie de planificare, de timp, de resurse și de finanțe, pentru a duce la bun...

Cadouri potrivite pentru barbati, indiferent de ocazie. Ce bauturi oferim in dar si cum le alegem?

Cadouri potrivite pentru barbati, indiferent de ocazie. Ce bauturi oferim in dar si cum le alegem?
A face un cadou unui barbat, oricat de bine l-ai cunoaste, poate fi o provocare destul de mare. Cadoul pe care il alegem trebuie sa se adapteze gusturilor, ocaziei si personalitatii celui care il primeste, fie ca vorbim...

Adriana şi Romică se transformă în Leontina Văduva si Luciano Pavarotti. Adriana: „Îmi vine să plâng, să plec acasă!”

Adriana şi Romică se transformă în Leontina Văduva si Luciano Pavarotti. Adriana: „Îmi vine să plâng, să plec acasă!”
Finala celui de-al 16-lea sezon Te cunosc de undeva! este din ce în ce mai aproape, aşa că punctele acumulate în aceste ultime ediţii devin esenţiale pentru calificarea în cea mai importantă bătălie artistică...
Serviciul de email marketing furnizat de