DOVLECEI UMPLUTI CU CARNE SI PASAT
INGREDIENTE: doua kg dovlecei nu prea mari, 200 g carne de vacuta, 200 g carne de purcel, 200 g ceapa, 250 g pasat, 200 ml untdelemn, 50 g faina de grau, 150 ml suc de rosii, un ou, o felie de paine uscata, doua legaturi de marar, doua legaturi de patrunjel, sare, piper, 250 ml chisleag sau smantana.
PREPARARE: 150 g ceapa se taie marunt si se caleste in untdelemn. Se dau prin masina carnea, ceapa, care a fost calita in prealabil si felia de paine. Pasatul se fierbe separat si se adauga peste carne, impreuna cu verdeturile tocate marunt. Se pun oul, sarea si piperul si se amesteca pana cand se obtine o compozitie omogena. Dovleceii se curata de coaja, se scobesc in interior si se umplu. Restul de ceapa se taie marunt si se caleste in untdelemn, se adauga faina si se stinge cu suc de rosii. Se lasa sa fiarba la foc mic circa zece minute, pana se face un sos legat. Dovleceii se asaza intr-un vas de lut termorezistent, se toarna sosul deasupra, se pune capacul si se dau la cuptor pentru 25-30 de minute. Oala se scoate din cuptor si se lasa la un loc cald. Capacul nu se ia de pe vas cel putin doua ore, timp in care dovleceii continua sa fiarba in sosul lor. Se servesc la masa cu chisleag (lapte prins) sau smantana. Sunt mult mai gustosi daca se mananca a doua zi, fiind incalziti incet in vasul pus pe marginea plitei.
ROSII CU BRANZA SI CIUPERCI
INGREDIENTE: doua kg rosii, 700 g ciuperci de padure, 150 g ceapa, 150 g unt, 150 g morcovi, 100 g zahar, 200 g branza dulce (sau urda, dupa gust),
50 g pesmet, 75 ml suc de rosii, 300 g smantana, o legatura de marar, sare, piper.
PREPARARE: Rosiile se aleg sa fie frumoase, sanatoase, tari si cu fundul plat, ca sa poata sa stea drepte in vasul de preparare. Li se taie capacelele si li se scoate miezul si semintele, apoi rosiile se asaza cu gura in jos sa se scurga bine. Ceapa se taie marunt si se caleste in 100 g unt, dupa care in tigaie se adauga morcovii dati pe razatoarea mica si ciupercile spalate, fierte si tocate marunt. Se calesc impreuna cateva minute si se adauga branza (sau urda), pesmetul, sarea si piperul dupa gust. Se lasa pe foc mocnit sa scada bine zeama, iar compozitia pentru umplutura sa fie omogena. Se ia vasul de pe foc si se adauga mararul tocat marunt. Se umplu cu aceasta compozitie rosiile. Din sucul de rosii, restul de unt si zahar se face un sos mai gros. Se pun rosiile intr-un vas de lut termorezistent, se toarna sosul deasupra si se pun in partea din fata a cuptorului, care se inchide pentru 20 de minute (pentru mancarea asta nu este nevoie de o caldura foarte puternica). Se aduc la masa cu smantana si marar proaspat tocat.
INVARTITA CU BRANZA
INGREDIENTE: aluatul: 600 g faina, 25 g drojdie de bere (sau drojdie de vin), 100 g unt, 50 ml untdelemn, 250 ml lapte, 120 g zahar, trei oua, sare; umplutura: 400 g branza, 200 g zahar, 75 g stafide, coaja rasa de la o lamaie, sare; pentru servit: 300 ml lapte prins sau smantana.
PREPARARE: Din faina, lapte, drojdie, unt, ulei, zahar, doua albusuri si trei galbenusuri si sare se prepara un aluat obisnuit de placinte, care se framanta mai intai cu pumnii, apoi se rupe in maini de cateva ori si se strange din nou intr-un loc. Se lasa sa dospeasca la loc cald doua-trei ore. Ingredientele pentru umplutura se amesteca bine, pana se formeaza o pasta omogena. Se mai poate parfuma umplutura, dupa dorinta, cu esenta de rom, zahar vanilinat sau coaja rasa de portocala. Din aluat se intind doua foi de forma mai patrata sau dreptunghiulara. Pe fiecare dintre foi, pe una dintre laturi, se asaza umplutura, dupa care se ruleaza, dandu-li-se un aspect asemanator celui de cozonac. Rulourile se asaza unul langa altul intr-un vas de lut de forma dreptunghiulara, se ung cu albus de ou batut, se presara zahar tos si se pun in cuptorul incins, in partea dinspre exterior, dupa care cuptorul se inchide. Daca in loc de vas dreptunghiular (tava) aveti un vas de forma rotunda, puteti aseza rulourile in forma de spirala. Se lasa putin vasul la cald, sa creasca aluatul, dupa care se da la cuptor pentru 35-40 de minute. Invartita cu branza se serveste fierbinte, cu lapte prins sau cu smantana, uneori presarata cu putin zahar peste smantana.
|