x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Povesti in huma

Povesti in huma

de Tudor Cires    |    13 Sep 2006   •   00:00
Povesti in huma
CAIET DE RETETE
Povestea bucatelor gatite in oala de lut e anonima. Ea nu i-a interesat vreodata pe practicieni - includ, intre ei, pe taranul roman pastrator al traditiei de a crede fara a cerceta. Putem spune ca, precum lutul din care sunt facute oalele, alimentele nu s-au schimbat fundamental, in timp.

Ca si apa sau cerealele pe care le pastreaza, lutul va fi avut un rol fundamental in civilizatia antica, de unde si legenda potrivit careia binele si raul salasluiau, la inceput, intr-un vas de lut, ingropat pe pamantul Greciei.

AMFORELE. Am facut recent o calatorie la Histria si m-am invrednicit cu un varf de amfora in care va fi stat, acum poate 2.000 de ani, ulei de masline sau vin de Dobrogea. Sunt foarte convins ca in urciorul nesmaltuit se pastra, pe vremuri, poate ca si azi, pe timp de vara, apa rece. Ion Creanga ne spune ca ulcelele de lut erau, la Humulesti, vesnic pline cu lapte. Dar amforele? Amforele de lut ale anticilor erau purtatoare de miere, de cereale, de ulei si de masline. Unele, cu vin, sigilate, zac pe fundul marilor si azi, in conditii de crama.

UNELTELE BUCATARIEI TARANESTI. Taranul roman stie si nu stie toate acestea. Stie ca in vasul de lut, numit regional "lascaita" sau "parnaie", pus la foc mic in cuptor jumatate de zi, se fac cele mai bune sarmale ori galuste; ca in "oluri" acoperite cu pocrise, lespezi ori fundurele se pune laptele la prins, iar in ulcicute sau mosoaice se bea tuica de 24 de focuri. Nimic sofisticat in acest parcurs de la mancare la oala de lut. Totul e traditie: vine de departe si se duce mai departe, precum pomana de mancare facuta la Mosi, care nu e primita decat in strachina si ulcea de lut - lutul sintetizand raportul mistic si etern intre om, hrana si viata vesnica.

VACUTA CU LEGUME

  • INGREDIENTE: 750 g carne de vacuta, 250 g ceapa, 500 g zarzavat de supa (morcov, pastarnac, radacina de patrunjel, telina), 250 g ardei gras, 250 g praz, 50 g faina de grau, 200 ml untdelemn, 75 ml suc de rosii, 100 ml vin alb sec, 250 g smantana, sare.
  • PREPARARE: Carnea de vacuta se taie in felii potrivite, groase de 2 cm, se sareaza si se prajesc intr-o tigaie cu untdelemn. Ceapa se taie solzisori si se caleste, dupa care se stinge cu suc de rosii si se lasa sa fiarba 15 minute. Zarzavatul se da pe razatoarea mare, prazul se taie in felii subtiri, iar ardeii se taie julien. Se calesc toate in restul de ulei, in care se adauga si faina alba, dupa care, impreuna cu ceapa, se asaza pe fundul unui vas de lut termorezistent. Se pun deasupra feliile de carne, se toarna vinul, se acopera cu un capac si se da la cuptor pentru 40 de minute. Se serveste la masa cu smantana.
  • DOVLECEI UMPLUTI CU CARNE SI PASAT

  • INGREDIENTE: doua kg dovlecei nu prea mari, 200 g carne de vacuta, 200 g carne de purcel, 200 g ceapa, 250 g pasat, 200 ml untdelemn, 50 g faina de grau, 150 ml suc de rosii, un ou, o felie de paine uscata, doua legaturi de marar, doua legaturi de patrunjel, sare, piper, 250 ml chisleag sau smantana.
  • PREPARARE: 150 g ceapa se taie marunt si se caleste in untdelemn. Se dau prin masina carnea, ceapa, care a fost calita in prealabil si felia de paine. Pasatul se fierbe separat si se adauga peste carne, impreuna cu verdeturile tocate marunt. Se pun oul, sarea si piperul si se amesteca pana cand se obtine o compozitie omogena. Dovleceii se curata de coaja, se scobesc in interior si se umplu. Restul de ceapa se taie marunt si se caleste in untdelemn, se adauga faina si se stinge cu suc de rosii. Se lasa sa fiarba la foc mic circa zece minute, pana se face un sos legat. Dovleceii se asaza intr-un vas de lut termorezistent, se toarna sosul deasupra, se pune capacul si se dau la cuptor pentru 25-30 de minute. Oala se scoate din cuptor si se lasa la un loc cald. Capacul nu se ia de pe vas cel putin doua ore, timp in care dovleceii continua sa fiarba in sosul lor. Se servesc la masa cu chisleag (lapte prins) sau smantana. Sunt mult mai gustosi daca se mananca a doua zi, fiind incalziti incet in vasul pus pe marginea plitei.

    ROSII CU BRANZA SI CIUPERCI

  • INGREDIENTE: doua kg rosii, 700 g ciuperci de padure, 150 g ceapa, 150 g unt, 150 g morcovi, 100 g zahar, 200 g branza dulce (sau urda, dupa gust), 50 g pesmet, 75 ml suc de rosii, 300 g smantana, o legatura de marar, sare, piper.
  • PREPARARE: Rosiile se aleg sa fie frumoase, sanatoase, tari si cu fundul plat, ca sa poata sa stea drepte in vasul de preparare. Li se taie capacelele si li se scoate miezul si semintele, apoi rosiile se asaza cu gura in jos sa se scurga bine. Ceapa se taie marunt si se caleste in 100 g unt, dupa care in tigaie se adauga morcovii dati pe razatoarea mica si ciupercile spalate, fierte si tocate marunt. Se calesc impreuna cateva minute si se adauga branza (sau urda), pesmetul, sarea si piperul dupa gust. Se lasa pe foc mocnit sa scada bine zeama, iar compozitia pentru umplutura sa fie omogena. Se ia vasul de pe foc si se adauga mararul tocat marunt. Se umplu cu aceasta compozitie rosiile. Din sucul de rosii, restul de unt si zahar se face un sos mai gros. Se pun rosiile intr-un vas de lut termorezistent, se toarna sosul deasupra si se pun in partea din fata a cuptorului, care se inchide pentru 20 de minute (pentru mancarea asta nu este nevoie de o caldura foarte puternica). Se aduc la masa cu smantana si marar proaspat tocat.

    INVARTITA CU BRANZA

  • INGREDIENTE: aluatul: 600 g faina, 25 g drojdie de bere (sau drojdie de vin), 100 g unt, 50 ml untdelemn, 250 ml lapte, 120 g zahar, trei oua, sare; umplutura: 400 g branza, 200 g zahar, 75 g stafide, coaja rasa de la o lamaie, sare; pentru servit: 300 ml lapte prins sau smantana.
  • PREPARARE: Din faina, lapte, drojdie, unt, ulei, zahar, doua albusuri si trei galbenusuri si sare se prepara un aluat obisnuit de placinte, care se framanta mai intai cu pumnii, apoi se rupe in maini de cateva ori si se strange din nou intr-un loc. Se lasa sa dospeasca la loc cald doua-trei ore. Ingredientele pentru umplutura se amesteca bine, pana se formeaza o pasta omogena. Se mai poate parfuma umplutura, dupa dorinta, cu esenta de rom, zahar vanilinat sau coaja rasa de portocala. Din aluat se intind doua foi de forma mai patrata sau dreptunghiulara. Pe fiecare dintre foi, pe una dintre laturi, se asaza umplutura, dupa care se ruleaza, dandu-li-se un aspect asemanator celui de cozonac. Rulourile se asaza unul langa altul intr-un vas de lut de forma dreptunghiulara, se ung cu albus de ou batut, se presara zahar tos si se pun in cuptorul incins, in partea dinspre exterior, dupa care cuptorul se inchide. Daca in loc de vas dreptunghiular (tava) aveti un vas de forma rotunda, puteti aseza rulourile in forma de spirala. Se lasa putin vasul la cald, sa creasca aluatul, dupa care se da la cuptor pentru 35-40 de minute. Invartita cu branza se serveste fierbinte, cu lapte prins sau cu smantana, uneori presarata cu putin zahar peste smantana.
  • ×
    Subiecte în articol: minute zahăr ceapa roşii taie smantana