x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Povesti lichide

Povesti lichide

de Pompiliu Kostas Radulescu    |    Gabriela Dita    |    10 Ian 2007   •   00:00
Povesti lichide
CULTURA SI PIPER
Esti in cautarea unui loc special, unde bunul gust si dichisul sunt acasa? Vrei sa sorbi cuvinte intelepte, dizolvate precum zaharul cubic, in ceaiul fierbinte? Ti-ai promis sa te relaxezi intr-un spatiu soft, unde aroma paginii tiparite se imbina armonios cu parfumul de iasomie?

Atunci gaseste-ti timp sa strabati prin ger Bucurestiul pana in inima lui, unde te asteapta o carte si o cana cu ceai. La Carturesti.

Un fel de spartura in coerenta realului anodin care, invariabil, atrage dupa sine dereglarea mecanismului temporal, Carturesti este mai mult decat o librarie.

O gradina de ceai, poezie si muzica buna. Asculti Serge Gainsbourg, Astrud Gilberto pe un colt aparte de lume. Te-ai intors in timp, si pentru cateva momente savurezi ceva aparte. Arome...

Inedite, combinatiile de ceai pe care le poti servi aici - mango si albastrele, gutuie si flori de cires japonez, scortisoara si nalba - , servite din ceainice colorate si in cescute delicate, devin deodata mult mai mult... Povesti lichide despre frumoase campuri de ceai, despre Orient, mituri, despre mistere revelate subtil... Ceaiul, cu aroma ce-a inspirat mistica Orientului, obliga parca la o oarecare lentoare boema, printre conversatii cu oameni dragi...

Admirand una dintre expozitiile pe care ceainaria le gazduieste frecvent, sau rasfoind una dintre publicatiile frantuzesti, esti atat de departe de cafeaua ce-ti palpita zi de zi in trup. ... si zaharicale

Alaturi de ceai, aici poti servi si dulceata sau fursecuri si turta dulce. Totul pentru o partida de ceai cat mai reusita.

Daca ramai impresionat de minunatele licori si de felul in care ti-au fost oferite, ia o parte din toate acasa.

Fie ca e un set de ceai sau combinatia preferata de ierburi si o cutie speciala in care ea se va odihni inainte de a-ti umple caminul cu parfum de Carturesti... Toate langa o carte buna. Un dar pentru spirit.

Sfaturi pentru o ceasca de ceai ideala

  • Primul pas e de regula momentul in care cei mai multi gresesc: ceaiul nu se fierbe! Oxigenul va iesi din apa, iar aroma ceaiului se va pierde.
  • Apa fierbinte - nu mai mult de 98ÞC - se toarna incet peste combinatia de arome aleasa si se acopera cateva minute. Acest al doilea pas, ne iese de regula, dar daca uitam plicul de ceai mai mult, am ratat definitiv!
  • Al treilea moment este de regula respins de eticheta general valabila. Adica presarea plicului de ceai de peretii cestii cu lingurita. Personal nu ma intereseaza, atata vreme cat astfel obtin maximum de aroma. Si poti s-o faci si delicat...
  • Lapte. De vrei sa te simti ca un ofiter britanic in Indiile Orientale si adaugi si lapte, poti s-o faci linistit. Dar numai la urma! Si doar 17 ml. Altfel strici aroma! It’s five o’clock! Enjoy!
  • ×
    Subiecte în articol: ceai