x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Poveştile Ancorei. Din vremea când parlamentul hotăra de câte ori pe săptămână să mănânci somon...

1
Autor: Max Gourmet 06 Dec 2014 - 18:17
Înainte de a vă invita din nou la un prânz (ori la o cină) la Cherhanaua Ancora, să vă istorisesc ceva... În secolul al XIX-lea, apele teritoriale ale Scoţiei erau pline de somoni, iar vasele de pescuit se întorceau încărcate cu acest peşte hrănitor, cu carne  roz-pal sau oranj. Preţul lui scăzuse atât de mult, încât servitorimea era hrănită, zilnic, cu mâncare preparată din somon. Medicii au ajuns însă la concluzia că somonul era prea gras, prea săţios şi... dăuna sănătăţii consumul lui zilnic. Aşa se face că a fost nevoie de o lege, votată în Parlament, prin care să se interzică nobilimii să-şi mai hrănească menajerele, grăjdarii şi majordomii cu somon, mai mult de trei zile pe săptămână... Pare neverosimilă această poveste, însă ea este consemnată în analele istoriei legislaţiei scoţiene (şi nimeni nu bănuieşte că ar fi fost vorba aici de vreo zgârcenie exagerată, specifică - zice-se – purtătorilor de kilt).

Între timp, însă, legea cu pricina a fost abrogată...

La Cherhanaua Ancora, în portul nordic al Herăstrăului, Chef Florin echilibrează gustul somonului cu cel al legumelor. Şi, cum tocmai am intrat în Postul Crăciunului – cel plin de dezlegări la peşte, spre bucuria gurmand-gurmeţilor ce trec pragul locantei –, ce poate fi mai nimerit să mănânci dacă nu un Somon la plită, cu sare şi piper (şi câteva legume sudice, alese să se armonizeze cu sălbaticul peşte roz al Nordului). Peştele – m-a învăţat pe mine o dată un mare bucătar sudic, Maryan Gandon, chef la celebrul hotel Fairmont din Monte Carlo – peştele n-are nevoie decât de sare (sare de mare), ca să-l savurezi. Hai, şi de un praf de piper. Secretul este cât îl ţii pe plită (în cazul nostru) ori pe grătar şi la ce temperatură. (Dar fiindcă e secret, nici Chef Gandon, nici Chef Florin nu mi-au dat informaţii mai precise).

Ei, dar cu legumele e altceva! Dovleceii, vinetele, ciupercile, ardeiul gras, roşia şi broccoli se pun pe grătar şi se stropesc cu uleiul aromat cu ierburi (sudice!). Uleiul nu-i nici el unul oarecare. Mai întâi că e de măsline. Presat la rece. Al doilea – că-i un ulei bogat el însuşi în arome (tipsul, zice Chef Florin, e să pui în el, la marinat, câţiva căţei de usturoi). Pe farfurie, lângă somonul gătit pe plită şi legumele “grillate”, apare un alt ingredient: inelele de ceapă crocante. Tăiată în felii subţiri, trecute prin făină şi scuturate bine (n-ar fi rău să folosiţi pentru asta o sită, pe care s-o cerneţi până când ceapa păstrează exact câtă faină îi trebuie), se aruncă pentru câteva minute în baie de ulei, apoi se scoate şi se lasă la scurs.
În fine, un al patrulea element îl reprezintă reducţia de oţet balsamic (oţetului cu pricina îi adaugi zahăr brun şi-l laşi pe plită, la foc mic, până scade cu 50-60%). Îl foloseşti şi pentru a decora farfuria, şi pentru a potenţa gusturile.

În Scoţia (ca să ne-ntoarcem la povestea noastră de la început) unul dintre cele mai simple preparate este somonul la cuptor, în folie de aluminiu, la care se adaugă unt frecat cu zeamă de lămâie, mărar tocat mărunt, sare şi piper negru. Un preparat asemănător veţi afla şi la Cherhana (n-aveţi decât să consultaţi meniul şi să vă bucuraţi că n-aţi călătorit în timp, în Scoţia veacului nouăsprezece).
__________________________

Cherhanaua Ancora
www.ancora-cherhana.ro
Facebook - https://www.facebook.com/CherhanauaAncora

Citeşte mai multe despre:   Cherhanaua Ancora

 



Mai multe titluri din categorie

Mirela Vaida la Te cunosc de undeva!: „E nenorocire! Nu vreau să mai aud de ea în veci!”

Mirela Vaida la Te cunosc de undeva!: „E nenorocire! Nu vreau să mai aud de ea în veci!”
Galerie Foto Shakira, Madonna, Doina Badea sau Pink, niciuna dintre aceste transformări nu au adus-o pe Mirela într-o asemenea stare cum a reuşit personajul pe care îl va avea de interpretat sâmbăta aceasta la Te cunosc de...

Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, la Antena 1

Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, la Antena 1
Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, în curând, la Antena 1, prima emisiune televizată de stand-up în care patru nume cu greutate plănuiesc să descopere viitoarea mare senzație din...

Antena 1 difuzează mini seria „Iisus din Nazareth”, produsă de Franco Zeffirelli

Antena 1 difuzează mini seria „Iisus din Nazareth”, produsă de Franco Zeffirelli
Începând de mâine, în fiecare vineri, de la 20:30, Antena 1 va difuza mini seria „Iisus din Nazareth”, producţie realizatã de Franco Zeffirelli, ce prezintã viaţa, moartea şi învierea lui Iisus din...

Grecia renunță la carantină pentru turiștii din UE

Grecia renunță la carantină pentru turiștii din UE
Autoritățile din Grecia renunță la măsura intrării în carantină timp 7 zile pentru turiștii din UE începând din 19 aprilie, scrie DPA. Planul trebuie aprobat și de experții epidemiologi. Va fi...

Cum să asortezi corect perechea de adidași cu rochia preferată

Cum să asortezi corect perechea de adidași cu rochia preferată
Galerie Foto Din moment ce moda a evoluat enorm în ultimii ani, astăzi ne e permis să combinăm diverse articole vestimentare  cu adidașii - lucru care în trecut era considerat subiect taboo. Atâta timp cât respecți...

George Tănase intră în pielea lui Michael Jackson pentru un roast istoric la iUmor

George Tănase intră în pielea lui Michael Jackson pentru un roast istoric la iUmor
Actorul George Tănase intră în pielea excentricului Michael Jackson astăzi, de la ora 20.30, la Antena 1, într-o nouă ediție iUmor.            ...

Ți-ai propus să redecorezi casa? Află de ce mobila din lemn este cea mai bună alegere!

Ți-ai propus să redecorezi casa? Află de ce mobila din lemn este cea mai bună alegere!
A venit momentul să îți înnoiești piesele de mobilier sau pur și simplu vrei să dai un aer proaspăt casei tale? Deși primul lucru la care te uiți este modelul, trebuie să pui accent, în primul rând, pe...

Chefi la cuțite – lider de audiență Chef Bontea a părăsit platoul Chefi la cuţite la proba amuletei

Chefi la cuțite – lider de audiență  Chef Bontea a părăsit platoul Chefi la cuţite la proba amuletei
Galerie Foto Marți seara, Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență și s-a situat în topul preferințelor telespectatorilor, atât la nivelul publicului comercial, cât şi la nivelul întregului public urban. Conform...

Chefi la cuțite, lider de audiență! Mihai Bendeac și actorul Radu Micu intră în bucătărie în această seară

Chefi la cuțite, lider de audiență! Mihai Bendeac și actorul Radu Micu intră în bucătărie în această seară
Galerie Foto Luni seara, Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență și s-a situat în topul preferințelor telespectatorilor. Conform Kantar Media, cooking show-ul difuzat în intervalul 20.24 – 23.54 la Antena 1 a...

La ce servesc rafturile metalice

La ce servesc rafturile metalice
Rafturile sunt un mod convenabil de a aranja spațiul. Zonarea este deosebit de importantă pentru zonele mici ale spațiilor. Dar această tehnică nu este doar foarte practică, deoarece tipurile de rafturi...

Cinci trucuri pentru o casă în stil minimalist

Cinci trucuri pentru o casă în stil minimalist
Iubești stilul minimalist și mereu apreciezi acele case extrem de aerisite și ordonate, unde există spațiu și totul este îngrijit. Cu toate acestea, îți este teamă să începi un astfel de proiect din cauza...

Cauti dezinfectantii ideali pentru casa ta? Iata 3 factori de care sa tii cont!   

Cauti dezinfectantii ideali pentru casa ta? Iata 3 factori de care sa tii cont!   
Galerie Foto Daca solutiile de dezinfectare erau, pana acum, numai in atentia centrelor medicale si a parintilor cu copii mici, pandemia de coronavirus a schimbat pentru totdeauna importanta acestora. Astfel, indiferent daca lucrezi...

Cum se montează corect aparatul de aer condiționat

Cum se montează corect aparatul de aer condiționat
Aparatul de aer condiționat este recomandat pe timpul verii datorită funcției de răcire care crează un ambient plăcut și oferă confortul dorit. Este indicat ca pentru montarea unui aparat de aer condiționat să...

6 soluții pentru o casa pe teren mic sau îngust

6 soluții pentru o casa pe teren mic sau îngust
În cazul în care vreți să aveți costuri de administrare mai reduse, dar și confortul necesar unei locuințe actuale și moderne, optați pentru proiecte case mici de la UberHause. Variantele și soluțiile ce pot f...

Chef Bontea şi-a adjudecat aseară o nouă amuletă Andrei Păunescu şi Maria Măgirescu, invitaţi speciali diseară la Chefi la cuţite

Chef Bontea şi-a adjudecat aseară o nouă amuletă  Andrei Păunescu şi Maria Măgirescu, invitaţi speciali diseară la Chefi la cuţite
Galerie Foto Cea mai nouă ediţie Chefi la cuţite, difuzată aseară, la Antena 1, a pus în joc o amuletă prețioasă: câștigătorul va putea opri timp timp de zece minute celelalte două echipe, cu excepția unui singur...
Serviciul de email marketing furnizat de