x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Poveştile Ancorei. Sturionii!

0
Autor: Max Gourmet 12 Dec 2013 - 13:59
Un pescar de la gurile Dunării îmi spuse într-o zi: "Noi ne tragem din neamul cel vechi al sturionilor... Va să zică, suntem bătrâni ca apele şi ca pământul". Era un licăr de mândrie în ochii lui, dar iute i s-a înceţoşat privirea, ca de o durere: "Nu mai sunt morunii de altădată, nici păstrugile... Le-am distrus apele în care trăiau. Acu', s-au împuţinat".
Şi fiindcă de-un neam cu păstrugile, cega şi morunii se simt pescarii de-aici, firesc e să mă ademenească cu legende. "Se zice că era o dată o fată frumoasă numită Păstruga. Şi fata asta era sprintenă (că de acolo-i venea numele) şi harnică, şi bună, şi mângâietoare. Şi avea păr lung până la călcâie, şi sânii rotunzi, şi purta mereu o floare la cingătoarea cu care-şi strângea mijlocul subţire. Şi mai era o fată urâtă, haină şi mereu pusă pe gîlceavă, şi-aceea se numea Cega. Şi-amândouă fetele astea se-ndrăgostiseră de un fecior înalt, zvelt şi mândru tare, al cărui nume era Morun...". Nu-mi trebuie mai mult să-mi dau seama ce va urma. Morun, fireşte, dragoste va arăta Păstrugii. Cega va fi cuprinsă de gelozie... Şi, undeva, la un capăt de legendă, unul dintre îndrăgostiţi va fi vrăjit, trasnformându-se într-o vieţuitoare a apelor. Poate Păstruga să fie... Iar celălalt, neştiind ce s-a-ntâmplat, ieşind în largul apelor să prindă peştii cei din fiecare zori de zi, o va aduce acasă, prinsă-n năvod. Şi nu va şti că iubita lui e aceea în care va înfige cuţitul... Aflând adevărul, flăcăul se va ruga de ape şi de ceruri şi de zei să-l transforme şi pe el într-un peşte. Acum... nu mai ştiu cum de-a ajuns şi Cega în mijlocul apelor, dar... înzestrată cu puteri supranaturale, cum era, va fi găsit ea o cale.
În ce-l priveşte pe pescarul acela bătrân de la gurile Dunării, o mâhnire am: că nu m-am grăbit să-l întreb care dintre cei numiţi în legendă era neam bun cu el?
La Marea Neagră şi în Delta Dunării, legendele cu şi despre sturioni aduc aminte, astăzi, de bogăţia cea fără limite (cum părea) a apelor acestora. Caviarul de Vâlcov ("Veneţia Orientului", i se spunea odată locului acestuia de la sudul Basarabiei, azi aflat în cuprinderea altei ţări) - caviarul de Vâlcov, o arată vechile meniuri, era preferat de regii si reginele României. Cu un secol în urmă, în Micul Paris, "icrele proaspete şi dulci, de morun şi de nisetru, albe, cenuşii ori tescuite, te-ajungeau în băcăniile de lux la 40-50 de lei kilogramul". Era vremea în care director peste pescăriile statului se afla nimeni altul decât profesorul Grigore Antipa - ăl cu muzeul de Ştiinţe Naturale din Piaţa Victoriei! - şi el hotăra, în pieţe şi cherhanale, cât să fie preţul peştelui.
La "Cherhanaua Ancora", legendele... se scriu în bucătărie. În bucătăria lui Chef Florin. Iar el îmi zice să fiu pe pace, nisetrul şi păstruga n-au dispărut din apele noastre, doar cega se găseşte mai rar (de dragul poveştii, mă întreb ce legătură va fi având starea asta de lucruri cu caracterul personajelor din poveste? - admit că nu legende e de vină, ci omul). "Pentru perioadele cât pescuitul sturionilor e prohibit, avem şi opţiunea peştelui de crescătorie", spune Chef Florin. Admit că e bine de ştiut asta. Şi-mi mai aduc aminte că astfel de crescătorii de sturioni au apărut în ultima vreme nu doar în apropierea habitatului lor natural, ci şi la munte... unde vreo câteva crescătorii de păstrăvi au fost convertite, mai ales pentru creşterea puietului de sturioni destinat să repopuleze apele, la gurile Dunării. Despre cum găteşte sturionul... aici bucătarul nostru are ceva de spus: "Dacă e să alegi un meniu franţuzesc, te rătăceşti voluptuos în detalii, decoraţiuni şi sosuleţe... Aflându-ne însă la o cherhana, cred că peştele trebuie gătit cât mai simplu, frust, cât mai aproape de reţetele vechilor pescari dunăreni". Acei pescari, dacă vă aduceţi aminte, care spun că "se trag din neamul sturionilor"...
Iar ca sa-ţi bucure "palatul" gurii şi papilele limbii, zacustile cu sturion de la Cherhana sunt alegerea potrivită. Mai ales că nu vei afla felul ăsta de bucate prin tot locul!

Citeşte mai multe despre: Cherhanaua Ancora


Citeşte mai multe despre: Cherhanaua Ancora
Citeşte mai multe despre:   Cherhanaua Ancora

 



Mai multe titluri din categorie

Cum poti comanda flori online si primesti livrare gratuita

Cum poti comanda flori online si primesti livrare gratuita
Galerie Foto De fiecare data cand esti pus in situatia de a oferi un buchet de flori cu ocazia unei zile de nastere sau a unui eveniment special, exista un sentiment de incertitudine si nehotarare in privinta tipului de flori,...

Un alt produs românesc înregistrat în UE

Un alt produs românesc înregistrat în UE
Comisia Europeană a aprobat înscrierea ''Caşcavalului de Săveni'' în registrul produselor cu Indicaţie Geografică Protejată (IGP). "Caşcavalul de Săveni este o brânză maturată...

Loredana, invitat special în gala Piese de top la Te cunosc de undeva!

Loredana, invitat special în gala Piese de top la Te cunosc de undeva!
Galerie Foto Cu doar câteva săptămâni înainte de marea finală a celui de-al şaisprezecelea sezon, bătălia pentru primele locuri în clasamentul transformărilor devine din ce în ce mai serioasă la Te cunosc de undeva!,...

Nivele laser  - echipamente pentru profesionişti

Nivele laser  - echipamente pentru profesionişti
Nivelele laser sunt echipamente cu aplicabilitate în construcții şi design interior, ce nu mai necesita prezentare. Sunt utilizate de specialişti pentru a îmbunătăți calitatea lucrărilor, mai degrabă a...

Cirque du Soleil va relua spectacolele în această vară

Cirque du Soleil va relua spectacolele în această vară
Cirque du Soleil va relua patru dintre spectacolele sale în această vară, întrerupte de peste un an din cauza pandemiei, scrie AFP. Spectacolele ''Mystere'' şi ''O'' vor fi preluate la Las Vegas din 28...

Un nou câștig pentru chef Sorin Bontea în clasamentul amuletelor: ”În sfârșit!” Chefi la cuţite, lider de audienţă

Un nou câștig pentru chef Sorin Bontea în clasamentul amuletelor: ”În sfârșit!”  Chefi la cuţite, lider de audienţă
Galerie Foto Marți, 20 aprilie, Chefi la cuțite a fost lider de piață cu peste 1,7 milioane de români ce au privit emisiunea în minutul de maximă audiență de la 21.41, la nivel național. Telespectatorii Antena 1 au avut...

Tot ceea ce trebuie sa stii despre pahare din cristal

Tot ceea ce trebuie sa stii despre pahare din cristal
Cristalul, sticla de plumb sau clestarul reprezinta o sticla deosebita, care in loc de calciu contine plumb. Calitatile sale principale sunt cele estetice, in conditiile in care are o putere mare de refractie a luminii,...

Cel mai lung număr de pe scena iUmor, astăzi, de la 20.30, la Antena 1: ”Vedem toată piesa?!”

Cel mai lung număr de pe scena iUmor, astăzi, de la 20.30, la Antena 1: ”Vedem toată piesa?!”
Trei actori profesioniști marchează o premieră, astăzi, de la 20.30, la Antena 1, într-o nouă ediție iUmor, cu cel mai lung număr de până...

Peste 50 de artiști sunt așteptați la SAGA Festival, în București, în luna septembrie

Peste 50 de artiști sunt așteptați la SAGA Festival, în București, în luna septembrie
Peste 50 de artiști vor urma pe scena ediției de anul acesta a SAGA Festival de la București, între 11 și 13 septembrie, în parcul Izvor. Astfel, pe scena principală vor urca Alan Walker, Clean Bandit (DJ...

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii împlinește 95 de ani

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii împlinește 95 de ani
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii împlinește astăzi 95 de ani. Aniversarea nu va fi marcată prin festivități publice deorece survine la patru zile după înmormântarea soțului ei, prințul Philip....

Un buchet de flori pentru o zi specială – ziua de naștere

Un buchet de flori pentru o zi specială – ziua de naștere
Îți amintești prima dată când ai primit sau ai oferit o floare în dar? I-ai atins petalele, i-ai inspirat mirosul îmbătător, și ai lipit-o de obraz? Te-ai gândit vreodată de ce contează să primești și...

Chef Florin Dumitrescu conduce clasamentul amuletelor. Diseară, bloggerul Jamila, pentru prima dată în platoul Chefi la cuțite

Chef Florin Dumitrescu conduce clasamentul amuletelor. Diseară, bloggerul Jamila, pentru prima dată în platoul Chefi la cuțite
Galerie Foto Amuleta serii de luni la Chefi la cuțite a fost adjudecată de Florin Dumitrescu, ce a obținut al nouălea avantaj valoros din acest sezon și a reușit să se claseze astfel pe primul loc în clasamentul amuletelor....

Iolanda Anamaria Babău, locul doi la Miss Europe 2021: „Pe lângă aspectul fizic, personalitatea contează mult”

Iolanda Anamaria Babău, locul doi la Miss Europe 2021: „Pe lângă aspectul fizic, personalitatea contează mult”
Galerie Foto Iolanda Anamaria Babău, o tânără superbă din Beiuș, a obținut locul doi la concursul internațional de frumusețe Miss Europe 2021, care a avut loc în Beirut, Liban. Iolanda Anamaria Babău are 28 de ani și...

Vacanțe la mare, ca în Coreea de Nord

Vacanțe la mare, ca în Coreea de Nord
Cu ocazia minivacanței de 1 Mai și Paște, când se deschide și litoralul românesc, pentru sezonul estival, Primăria Constanța lansează oferta noii dictaturi comuniste: barurile se închid la ora opt seara, iar

Cătălin Scărlătescu a câștigat o nouă amuletă Diseară, chef Bontea este în grevă japoneză: ”Mi-a ajuns! Voi găti doar 10 minute!”

Cătălin Scărlătescu a câștigat o nouă amuletă  Diseară, chef Bontea este în grevă japoneză: ”Mi-a ajuns! Voi găti doar 10 minute!”
Galerie Foto Duminică seară, la Chefi la cuțite, Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu au avut parte de noi surprize culinare. Lupta amuletelor i-a provocat să gătească preparate rafinate care să aibă...
Serviciul de email marketing furnizat de