x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Prajitura cu suflet de copil

Prajitura cu suflet de copil

25 Ian 2005   •   00:00

GURMANDUL IN BUCATE

GEORGETA MARCU

Se apropie clipa cea de taina, cand, tiptil, coboara inserarea. De fapt, se ingana ziua cu noaptea, negura cucerind locul luminii. Jocul asta de-a invingatorul si invinsul se da zilnic, si numai optimismul nostru nealterat ne face sa gasim frumusete in tot si in toate, chiar si intr-o… infrangere.

Asezata comod in fotoliu, privesc pe fereastra la ramurile desfrunzite ale teiului care, falnic, a reusit sa ajunga pana la mine, la etajul cinci. Cata risipa de parfum face atunci cand infloreste! Si chiar daca acum e miez de iarna, atenta la mesajul ramurilor subtiri ce imi bat in geam - degete de indragostit irecuperabil - , mi-l imaginez sub ploaia de aur a verii…

Ganduri calde si parfumate. Tresar la vocea mamei… "Te-ai gandit cu ce o intampini pe Aura? Doar o zi a mai ramas pana la sosirea ei" - imi reaminteste ea, din fotoliul alaturat. "Ce-ar fi sa faci o prajitura buna?" Mama, draga de ea, gata sa ajute cu tot ce poate! Asa a fost mereu. O privesc discret. S-a facut parca mai mica si merge tare greu, o supara rau piciorul. Fata i-a ramas tot asa de frumoasa, cu pielea neteda si alba si ochii verzi purtand in ei aceeasi lumina buna.

"Nu-mi raspunzi, ai adormit cumva?", insista mama.

"Nu, te-am auzit. Gandeam in alta parte. Cred ca voi face checul acela in doua culori, cu crema de lamaie si glazura de ciocolata."

"Care chec?", intreaba mama.

"De cand cu diabetul tau, ai uitat retetele cu zahar, dar iti voi aminti eu."

Incep sa-i spun reteta. Usor profesoral, ca, de, nu degeaba m-a dat mama la scoala… De fapt, cred ca vorbeam cam cu tonul ei de acum… mai multi ani, cand ma invata ea pe mine. Imi aduc aminte cum ma "instruia", insistand asupra etapelor mai dificile ale unei retete. De la ea am inteles ca a "bucatari" nu e o corvoada pentru o femeie, ci, atunci cand pui suflet in toate, poate fi un moment de relaxare. Chiar un… deliciu! Dar sa revin la reteta!

"Se bat sase oua cu 250 de grame de zahar, cam 10 minute, dupa care se adauga un praf de copt si 200 de grame faina, amestecand usor cu o lingura pana la omogenizarea compozitiei. Se adauga apoi o ceasca cu ulei si se continua omogenizarea amestecului. Separat, se pregatesc doua forme de chec pentru copt. Compozitia obtinuta se imparte in doua, una ramane galbena, iar in cealalta jumatate se adauga o lingura de cacao."

Aici, ma opresc, aducandu-mi aminte ca mama insista sa folosesc pentru checul acesta oua de tara, cu galbenusul intens colorat, care dadea, intr-adevar checului o foarte frumoasa nuanta de galben. "Se fac, deci, doua checuri. Dupa ce s-au copt, se scot din forme si se lasa la racit. Cred ca-ti amintesti ca fiecare chec trebuie taiat pe lungime in fasii de cate un centimetru grosime, fasiile urmand a se combina intre ele: una galbena si alta maro. Pentru crema foloseam un pachet de unt frecat bine-bine cu 200 de grame de zahar farin - sau chiar mai mult, dupa gust - si cu zeama de la o lamaie. "

Acum va spun, domniilor voastre, un secret: am descoperit in magazine o sora geamana a lamaiei: lime. Cu cat e mai verde, cu atat e mai coapta. Parfumul ei e usor mentolat, iar cremele pregatite cu zeama amestecata de la lamaie si lime sunt, parca, mai racoritoare pe cerul gurii... De altfel, mamei ii placea sa ne ofere, cand eram copii, o felie din checul acesta alaturi de un pahar de limonada. Ceea ce fac si eu cu nepotul meu, dar folosind pentru prepararea ei cele doua fructe gemene.

"Ca sa aiba un aspect placut", continuu eu sa ii spun mamei, "se face o glazura dintr-o ciocolata topita sau doua linguri de cacao cu zahar, cu putin lapte si un sfert de pachet de unt. Glazura asta, calduta, se toarna peste checuri. Astfel pregatite, se pun la rece, urmand a fi taiate a doua zi. Ei, acum ti-ai amintit reteta?". "Mi-am amintit-o, dar tare mi-as dori sa-mi amintesc si gustul ei si sa uit ca n-am voie sa consum dulciuri", glumeste mama.

"Cred ca voi face o exceptie de data asta si iti voi da si tie o portie, cat de mica ar fi…"

Doamne, lasa-ne sa ne simtim copii, indiferent de varsta, cat mai multa vreme! E asa de bine cand suntem toti cu sufletul tanar!

Click pentru a mari imaginea

Daca doriti sa dati un plus de savoare acestei prajituri de suflet, imbracati-o in frisca spumoasa ca dantela rochiei de bal si asortati-o cu buchetul unui vin rosu, tare si imbatator asemeni primului vals

POST-SCRIPTUM LA CHEC
Auzim adeseori ca "mananci ca sa traiesti, si nu traiesti ca sa mananci". Ideea se pare ca a apartinut lui Socrate, daca ar fi sa dam crezare istoricului grec Plutarh, care in scrierea sa, "Cum trebuie tinerii sa-i citeasca pe poeti", aminteste acest lucru. Raspandirea cea mai mare se datoreaza insa lui Moli"re, care in "Avarul" pune in gura lui Val"re invatatura veche. Sigur ca trebuie sa respectam si noi aceasta recomandare. Si totusi… Se glumeste astazi ca tot ce e foarte bun si tentant este sau ilegal, sau imoral, sau ingrasa. Ei bine, checul asta cam ingrasa, dar nu-i nimic, nu-l mancam in fiecare zi. Si poate ca e bine ca din cand in cand, daca nu putem mereu, sa ne simtim cat mai bine, sa rupem si noi cate o bucatica de fericire, doar o bucatica, ca sa ajunga pentru toata lumea.

SUC DE LIME SI ALTE FRUCTE
Se iau un lime si o lamaie pe care le curatati, taiati-le bucatele si puneti-le in blender, adaugati cam 10 cubulete de gheata si patru linguri cu zahar. Apoi puteti pune o piersica taiata bucati sau o banana, sau o caisa, sau o farfurioara cu capsune, sau… nimic altceva. Adaugati apa pana la nivelul indicat pe vasul blender-ului. Amestecati vreo 20 de secunde. Dupa ce s-a amestecat, se poate strecura - dar nu e neaparata nevoie. Se consuma in maximum jumatate de ora de la preparare.

SFATURI
AMESTEC. Dupa ce ati batut bine ouale cu zaharul, adaugati atat praful de copt, cat si faina bine cernuta.

LINGURA. La omogenizarea amestecului folositi o lingura de lemn cu care veti amesteca usor de jos in sus atunci cand veti adauga faina si praful de copt. La fel veti proceda si cand veti adauga uleiul.

FORMELE. Pregatirea formelor pentru copt se face astfel: le ungeti cu unt si le pudrati cu putina faina sau le imbracati in folie metalica.

SECRET. Dupa ce ati format cele doua checuri din fasii diferit colorate si ati pus intre ele crema de lamaie, fiecare chec va fi asezat inapoi in forma, dar intr-o banda de hartie, pentru a putea fi usor scos pentru consum.

ASPECT. Glazura de ciocolata va fi mai lucioasa daca in timp ce se topeste adaugati doua linguri de ulei.
×