x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Primul soi de roșii negre obținut în România: "Are proprietăţi medicinale de excepţie"

Primul soi de roșii negre obținut în România: "Are proprietăţi medicinale de excepţie"

de Redacția Jurnalul    |    31 Aug 2023   •   20:00
Primul soi de roșii negre obținut în România: "Are proprietăţi medicinale de excepţie"
Sursa foto: brgv.ro

Primul soi de tomate kumato a fost obținut în România la Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău. Acesta este în curs de omologare şi brevetare sub denumirea provizorie de "Rapsodia".

Kumato este denumirea comercială pentru un soi spaniol de tomate cu numele Olmeca, cod experimental anterior SX 387. Luis Ortega şi familia acestuia au fost primii care au cultivat această roșie în 1970, în grădina familială din satul Agra, Spania.

Acesta a fost obţinut prin hibridare şi iniţial nu putea fi accesat de către public, fiind cultivat doar de câţiva producători de top din Australia, Belgia, Canada, Franţa, Grecia, Ţările de Jos, Spania, Elveţia, Turcia, Mexic, Liban şi UK.

Ulterior au fost dezvoltate mai multe soiuri de tomate tip kumato în întreaga lume, respectiv: Neagră de Crimeea, Russian Black tomato, Rosso bruno, Negre de Tula, Black Prince, Cherokee, etc.

Proprietăți medicinale

Tomatele kumato au creștere nedeterminată, aproximativ 8 inflorescenţe/plantă, fructe de 5-6 cm diametru, greutatea de 80-120 g. Culoarea epicarpului variază de la verde-maroniu, ciocolatiu la roşu închis. Pulpa este fermă, crocantă, uşor zemoasă, mai dulci decât roșiile clasice de tomate datorită conţinutului ridicat de fructoză.

Are însă și beneficii excepționale pentru sănătate datorită conținutului în antioxidanţi. Au proprietăţi de regenerare celulară, activare a funcţiei anti-imbatranire, potrivit BRGV Buzău.

Conţin cantităţi însemnate de vitamina C, A, fier, calciu, magneziu, potasiu şi licopen. Nu conţin colesterol sau acizi graşi nesaturaţi.

Primul soi de tomate tip kumato în România

Primul soi de tomate kumato în România a fost obţinut la BRGV Buzău şi este în curs de omologare şi brevetare sub denumirea provizorie de Rapsodia. Autorii soiului sunt dr. ing. Costel Vînătoru și dr. ing. Bianca Mușat.

Roșiile sunt tricolore, verde cu striuri de culoare verde deschis şi galben atunci când fructul este imatur şi roşu striat cu verde şi galben auriu la maturitate, cu aromă specifică şi gust deosebit.

Greutatea medie este de 20 g, lucioase fermiee, de 2,8 N şi maturare concentrată, permițând arecoltarea individuală dar și a inflorescenței în totalitate. Are un diametru de 3,5 cm şi 3,6 cm înălţime medie. În secţiune transversală, prezintă 2 lojii şi o grosime a pericarpului de 5,5 mm.

Soiul poate fi cultivat atât în spații protejate cât și în câmp în sistem palisat. Este destinat pentru consum în stare proaspătă, în salate sau în diverse preparate culinare, având un raport echilibrat zahăr: aciditate, totalul substanţelor solubile fiind de 11,8°Brix.

×
Subiecte în articol: roşii rosii negre