x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Preparatul preferat al românilor pentru masa de Revelion

Preparatul preferat al românilor pentru masa de Revelion

de Redacția Jurnalul    |    30 Dec 2023   •   18:40
Preparatul preferat al românilor pentru masa de Revelion
Sursa foto: Hepta

Cel mai căutat preparat pentru masa de Revelion este peștele. Românii au superstiția că acesta nu trebuie să lipsească din meniu pentru a avea un an lipsit de griji.

Meniul de Revelion nu este complet fără peşte! Românii spun că nu trebuie să lipsească din meniu, dacă vrem să avem un an nou lipsit de probleme.  Cei mai bucuroşi sunt comercianţii, pentru că numărul de clienţi ajunge să se dubleze, astfel că un kilogram ajunge acum și la 120 de lei.

Păstrăvul este cel mai căutat sortiment de peşte în această perioadă. Poate fi consumat afumat cu lemn de fag şi conuri de brad.

Ionel Popescu, administrator păstrăvărie:: Trebuie să dăm, ca să încetinim focul, nu are voie să ardă cu flacără. Ăsta este de abia pus şi acesta avem peştele gata, bun de mâncat.

Reporter: Cât îl ţineţi la afumat?

Ionel Popescu, administrator păstrăvărie:: Depinde cât e de mare, între 2 şi 4 ore.

Păstrăvul afumat poate fi savurat timp de o săptămână, însă numai dacă este păstrat la rece. Preparatul poate fi achiziţionat într-un pachet special, numit cobză, o emblemă a Bucovinei.

Ionel Popescu, administrator păstrăvărie: Poţi să îl mănânci cu o salată sfeclă cu hrean, cu mămăliguţă şi usturoi. Chiar şi cu o salată cu ceapă roşie.

În funcţie de gramaj, cobza poate ajunge la 120 de lei. De departe, însă, cea mai la îndemână variantă printre români rămâne păstrăvul preparat la grătar sau prăjit în mălai.

Ilie Bodea, bucătar: Îl asezonăm cu sare, îl tăvălim prin mălai, apoi îl punem în tigaia încinsă cu ulei. După 10 minute peştele va fi gata. Are o carne foarte gustoasă şi este cel mai căutat produs din meniul nostru.

Peştele în meniul de Revelion 

Clientă: Aşa e datina, trebuie să înaintăm anul viitor ca peştele.

Client: Spune tradiţia că aduce noroc, să fii ca peştele, răzbătător.

Nu doar păstrăvul este dorit. Dorada, lupul de mare sau salatele cu peşte sunt şi ele la mare căutare.

Corina Scurtu, comerciant: Salate de ton cu maioneză, salate de macrou afumat, icrele preparate, afumăturile se caută foarte mult perioada asta. 

Românii consumă anual circa 140.000 de tone de peşte, respectiv 8,5 kg pe cap de locuitor. Pentru un an plin de noroc, de la mesa de Revelion nu ar trebui să lipsească nici vinul alb sau strugurii, transmite observatornews.ro.

×
Subiecte în articol: peste revelion