x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Preparate norocoase

0
Autor: Simona Chiriac 14 Feb 2007 - 00:00
Preparate norocoase
CAIET DE RETETE / Bucatarie chinezeasca
Noul An chinezesc, la fel ca Revelionul europenilor, simbolizeaza in primul rand primenirea naturii. O data cu inceperea unui nou an, incepe o alta viata, iar in fata tuturor se deschide un nou drum. Din acest motiv sunt deosebit de importante ritualurile prin care se incearca atragerea norocului si a prosperitatii. De altfel, tot ceea ce este legat de trecerea intr-un nou an are caracter simbolic, iar preparatele culinare nu reprezinta o exceptie.

Traditii

OREZ PRAJIT
  • Ingrediente: o ceapa verde, doua oua, 4 cani cu orez gata preparat si racit, ulei, o lingurita de sare, piper.
  • Preparare: Se incinge ulei intr-o tigaie si se adauga ceapa verde tocata, apoi albusurile batute spuma cu sare si piper. Se amesteca incontinuu, avand insa grija sa nu se usuce ouale. Intr-o alta tigaie se incing doua linguri de ulei si se adauga orezul, avand grija sa nu se lipeasca. Indata ce orezul s-a incalzit se adauga compozitia de oua, ceapa verde tocata si se amesteca foarte bine. Ca o alternativa, se pot aseza pe o farfurie orezul si deasupra compozitia de oua si ceapa verde.
  • In general, in timpul celor cincisprezece zile in care se desfasoara Anul Nou, chinezii obisnuiesc sa se stranga laolalta in jurul mesei pline cu preparate traditionale. Ei spun ca este de bun augur ca masa sa fie plina de bucate cat mai apetisante. De fapt, in aceste cincisprezece zile se consuma cantitati uriase de mancare. Orezul este nelipsit, considerandu-se ca are puterea de a curata organismul si de a-i pregati pe oameni pentru intrarea in noul an. Pestele se serveste doar intreg, cu tot cu cap si coada, pentru a nu interveni in cursul naturii. In felul acesta se asigura un bun sfarsit (anul care se incheie) si un bun inceput (anul care bate la usa). Carnea de rata simbolizeaza fidelitatea, iar consumul de taitei in zilelele Anului Nou prevestesc o viata lunga. Cu o singura conditie: sa nu fie taiati cu cutitul. Un pui intreg, asezat pe un platou, aduce sanatate si prosperitate. Nici dulciurile nu sunt lipsite de semnificatii. De exemplu, cea mai cunoscuta prajitura este "neen gow" (cu multe fructe uscate sau proaspete in compozitie, coapta in aburi), oferita in dar zeului chinez care protejeaza bucataria. Se crede ca acesta viziteaza fiecare casa si, daca prajitura traditionala se afla pe masa, atunci cu siguranta membrii familiei vor avea parte de un an favorabil.

    Grija de a atrage norocul a dus inevitabil si la aparitia preparatelor norocoase. Cele mai eficiente par a fi "nian gao" (budinca pe baza de orez) sau "jiaozi" (coltunasi cu diverse umpluturi, de la carne pana la legume, condimentate din belsug cu surprinzatoare arome asiatice).

    RULOURI CU SALATA

  • Ingrediente: o salata iceberg, o lingura de ulei de susan, o felie de ghimbir, un catel de usturoi, doua cepe verzi, 450 g carne de pui, un ardei gras rosu, o conserva cu castane de apa, o radacina de telina, o lingurita de amidon de porumb; pentru sos: o lingura de sos de soia, o lingura de cherry, doua linguri de sos de stridii, o lingurita de zahar.
  • Preparare: Intr-un vas se amesteca ingredientele pentru sos. Uleiul de susan se incinge intr-o tigaie si se adauga usturoiul taiat marunt, ghimbirul ras si ceapa verde pana cand se auresc. Carnea de pui taiata in cubulete se pune peste legume. Cand este gata se scoate. In tigaie se pun ardeiul, castanele si telina. Se adauga si sosul, apoi apa amestecata cu amidon si se lasa pana cand se ingroasa sosul. Se pune din nou carnea de pui in tigaie, se amesteca si se mai tine inca trei minute. Pe o frunza de salata se asaza amestecul de carne si sos, apoi se ruleaza.
  • FENG SHUI DULCE CU CREVETE

  • Ingrediente: 300 g crevete decorticate, o lingura de sos de soia, o lingura de amidon de porumb; pentru sos: doua linguri de amidon de porumb, 75 ml sos de soia, 4 linguri de otet din orez, 4 linguri de zahar brun, o lingurita de ghimbir ras, o lingurita de pudra de usturoi, o conserva cu ananas; alte ingrediente: o tulpina de telina taiata pe diagonala, un morcov, o ceapa, un ardei gras rosu, ulei.
  • Preparare: Crevetele se marineaza intr-o compozitie obtinuta dintr-o lingura de sos de soia si una de amidon. Se mixeaza ingredientele pentru sos, adaugand sucul de ananas, fara fructe. Se prajesc crevetele in ulei incins, apoi se scot. Se calesc telina si morcovul taiate felioare, apoi se pun deoparte. Se adauga in tigaie ceapa, ardeiul apoi, cand e aproape gata, din nou morcovul si telina, apoi cubuletele de ananas din conserva si crevetele. Se adauga sosul si se amesteca bine. Cand este gata se serveste cu orez.
  • PUI KUNG PAO

  • Ingrediente: doua piepturi de pui dezosate, 6 ardei iuti rosii, doi catei de usturoi, 200 g alune nesarate, ulei; pentru marinata: o lingura de sos de soia, o lingurita de vin chinezesc (sau cherry sec), doua lingurite de amidon de porumb; pentru sos: o lingurita de sos de soia negru si doua lingurite de sos alb de soia, o lingura de supa de pui, o lingura de otet de orez, 3 lingurite de zahar, sare, ulei de susan, o lingurita de amidon de porumb.
  • Preparare: Intr-un vas se amesteca ingredientele pentru marinata si se adauga carnea de pui taiata in cubulete. Se lasa timp de o jumatate de ora, timp in care se amesteca ingredientele pentru sos, avand grija ca amidonul de porumb sa fie pus ultimul. Ardeii iuti, fara seminte, si cateii de usturoi se toaca marunt. Se incinge ulei intr-o tigaie si se prajeste carnea. Cand a devenit alba se ia de pe foc si se lasa pe un servet absorbant. Se calesc in continuare ardeii si usturoiul pentru foarte putin timp, apoi se pune din nou carnea. Cand este aproape gata se adauga sosul. Se amesteca si se lasa pana cand se ingroasa sosul. La sfarsit se adauga alunele.
  • SFATURI CULINARE
  • ESENTIAL. Cele sapte elemente esentiale ale bucatariei chineze sunt orezul, uleiul, sosurile (in special cel de soia, negru sau alb), sarea, otetul, ceaiul si focul.
  • PROSPETIME. Ingredientele ar trebui sa fie folosite in stare proaspata, bineinteles in masura posibilitatilor, pentru a-si pastra toate calitatile.
  • TEHNICA. Satarul, manuit cu atata dexteritate si pricepere de catre bucatarii chinezi, transeaza carnea in felii foarte subtiri, dupa dorinta, pe lungimea fibrei sau nu. De felul in care este taiata carnea depinde si gustul pe care il are dupa ce ai preparat-o.
  • Citeşte mai multe despre:   soia,   carnea,   ulei,   ceapa,   lingura,   lingurita,   amesteca,   tigaie,   amidon,   adauga

     



    Mai multe titluri din categorie

    Cei mai buni balerini din lume vor fi mâine pe scena Operei Române

    Cei mai buni balerini din lume vor fi mâine pe scena Operei Române
    Superstaruri de la Teatrul Bolshoi din Moscova, Anna Tikhomirova (Prim solistă) și Artem Ovcharenko (Principal)  vor dansa pe scena Operei Naționale București, mâine, 24 iulie, ora 17.00. Evenimentul este...

    Cofondatorul Google și-ar fi cumpărat o insulă pentru a evada din pandemie

    Cofondatorul Google și-ar fi cumpărat o insulă pentru a evada din pandemie
    Cofondatorul Google Larry Page a apărut foarte rar, spre deloc, în presă în ultimele 12 luni. Se spune despre acesta că ar fi donat materiale sanitare COVID, cu avionul său privat, pentru Fiji, conform unui...

    Cinci plante aromatice pe care le putem crește în apartament

    Cinci plante aromatice pe care le putem crește în apartament
    Busuiocul, pătrunjelul, oregano, cimbrul, salvia şi menta sunt plantele care se pretează cel mai bine pentru a fi crescute în grădină sau pe terase. Dintre ele, busuiocul şi cimbrul sunt plante anuale, iar de...

    Circuite turistice, între hanuri celebre și mănăstiri

    Circuite turistice, între hanuri celebre și mănăstiri
    Luna august este perfectă pentru a vizita Moldova și Bucovina. În nordul țării, în localitatea Ciocănești, turiștii pot experimenta o adevărată excursie în „mașina timpului”, pe drumurile parcurse de...

    Weekend cu test drive și distracție, la Ciolpani

    Weekend cu test drive și distracție, la Ciolpani
    Galerie Foto Iubitorii de mașini și festivaluri în aer liber sunt așteptați la SUV Fest 2021, unde se vor putea bucura din plin de ambele. În perioada 23-25 iulie, la Ciolpani, va avea loc un eveniment care îmbină toate...

    Instalează termostate ambientale și bucură-te de confort, economisind energie!

    Instalează termostate ambientale și bucură-te de confort, economisind energie!
    Galerie Foto Ne aflam la inceputul celui de-al treilea mileniu, iar tehnologia se dezvolta intr-un ritm ametitor, care ne asigura conditii de viata infinit mai bune decat cele de care aveau parte inaintasii nostri. Acest lucru este...

    Serialul ”Povești de familie” va avea premiera luni, 2 august, la Antena 1

    Serialul ”Povești de familie” va avea premiera luni, 2 august, la Antena 1
    Galerie Foto O antologie de povești inspirate de probleme cât se poate de actuale pentru societatea românească, serialul ”Povești de familie” va avea premiera luni, 2 august, de la ora 14:00, la Antena 1. Bazat pe...

    Cum să îți protejezi casa în timpul concediului

    Cum să îți protejezi casa în timpul concediului
    Numeroase studii arată că numărul furturilor și al pătrunderilor prin efracție crește în timpul vacanțelor, mai ales în perioada verii. Acesta este motivul pentru care, dacă pleci în concediu, ar trebui să...

    Care sunt cele mai în vogă modele de rochii ale verii?

    Care sunt cele mai în vogă modele de rochii ale verii?
    Piese de bază incontestabile din dressing, rochiile verii sunt cele mai frumoase și cele mai versatile. Sunt piese vestimentare de purtat fără moderație în această vară. Iată însă care sunt cele mai frumoase...

    Cotele de pariuri de astăzi

    Cotele de pariuri de astăzi
    Atunci când îți place să joci la pariuri sportive, cu siguranță vrei să fii la curent cu cotele de pariuri de astăzi. Astfel poți ști ce casa de pariuri oferă cele mai bune cote și unde să plasezi biletul...

    Iulia Albu, Nea Mărin şi Jean de la Craiova sunt primele surprize din juriul Splash! Vedete la apă

    Iulia Albu, Nea Mărin şi Jean de la Craiova sunt primele surprize din juriul Splash! Vedete la apă
    Galerie Foto Iulia Albu, Nea Mărin şi Jean de la Craiova sunt primele surprize din juriul celui mai răcoritor show al verii, Splash! Vedete la apă, ce va avea premiera în curând, la Antena 1. Aflată pentru prima dată în...

    Pentru cadouri de neuitat alege site-ul 999cadouri

    Pentru cadouri de neuitat alege site-ul 999cadouri
    În orice moment este un prilej bun de a dărui un cadou. Însă nu orice fel de cadou, ci unul dăruit cu multă implicare și sentimente față de persoana pe care îl primește. În Japonia spre exemplu, se fac...

    Iulia Albu, Nea Mărin şi Jean de la Craiova sunt primele surprize din juriul Splash! Vedete la apă

    Iulia Albu, Nea Mărin şi Jean de la Craiova sunt primele surprize din juriul Splash! Vedete la apă
     Iulia Albu, Nea Mărin şi Jean de la Craiova sunt primele surprize din juriul celui mai răcoritor show al verii, Splash! Vedete la apă, ce va avea premiera în curând, la Antena 1.  Aflată pentru prima...

    Care sunt cele mai în vogă modele de rochii ale verii?

    Care sunt cele mai în vogă modele de rochii ale verii?
    Piese de bază incontestabile din dressing, rochiile verii sunt cele mai frumoase și cele mai versatile. Sunt piese vestimentare de purtat fără moderație în această vară. Iată însă care sunt cele mai frumoase m...

    Pentru cadouri de neuitat alege site-ul 999cadouri 

    Pentru cadouri de neuitat alege site-ul 999cadouri 
    În orice moment este un prilej bun de a dărui un cadou. Însă nu orice fel de cadou, ci unul dăruit cu multă implicare și sentimente față de persoana pe care îl primește. În Japonia spre exemplu, se fac...
    Serviciul de email marketing furnizat de