x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Preparate vânătoreşti, la masa zeiţei Diana

0
Autor: Carmen Dragan Maria Belu 16 Mar 2011 - 19:15
Preparate vânătoreşti, la masa zeiţei Diana Carmen Drăgan/Jurnalul Naţional

156600-untitled-1.jpgMuzica, voia bună şi aromele cât mai diverse au fost atuurile Campionatului Internaţional de Gătit în Aer Liber, de la Iaşi. Cea de-a doua zi a evenimentului a umplut Piaţa Unirii cu grătare, plite şi ceaune. Cele aproximativ 50 de echipe de bucătari profesionişti şi amatori i-au determinat pe ieşeni să fie mândri de oraşul lor, pentru că le-a dat ocazia să se bucure şi să testeze atât de multe savori. „Deosebit de interesant, sperăm să se repete”, „un eveniment extraordinar”, „un mic paradis al aromelor”, „un eveniment dulce, dulce” sunt doar câteva dintre atributele cu care cei prezenţi au caracterizat concursul.

„Sunt pentru a doua oară în România, am fost anul trecut la etapa Bucureşti. Mi se pare foarte important, pentru că aici se întâlnesc foarte multe culturi şi este o tocăniţă de impresii culinare în care fiecare participant împărtăşeşte cu celălalt din ştiinţa lui. Pentru mine, bucătăria românească este nouă, învăţ multe lucruri aici. M-a impresionat foarte mult căldura românilor şi bucuria cu care ei împărtăşesc această bucătărie cu cei care vin la acest concurs. Din România, cel mai mult îmi plac cărnurile fierte, tocăniţele, gulaşul sau tochitura”, ne-a declarat Ragnar Fridriksson, Office Manager World Association of Chefs Societies – Forumul Mondial al Bucătarilor.

 

Cupa Moldovei în Gastronomie
Atrăgători prin costume, instrumente de lucru şi, nu în ultimul rând, prin cele 29 de preparate culinare (care aminteau de Evul Mediu) au fost membrii celor două echipe de la Restaurantul Cavalerul medieval, din Iaşi. De altfel, echipa de profesionişti a fost şi câştigătorul Cupei Moldova în Gastronomie. Nici echipele venite din Republica Moldova nu au rămas mai prejos, căci dinspre grătarele lor veneau arome greu de descris, care se potriveau foarte bine cu murăturile şi garniturile pregătite.

 

Sinestezie perfectă
Dar parcă nicăieri aromele nu s-au combinat mai bine, creând o sinestezie perfectă, ca în ceaunul cu căprioară, pus pe jăratic de Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi, din Iaşi. Ei au venit la campionat, împreună cu echipa Pensiunii Garofiţa, care au impresionat juriul cu o gâscă la ceaun. Ne-am învârtit ce ne-am învârtit prin jurul ceunelor până am aflat cele două reţete care le-au adus aplauzele juriului şi, inevitabil, locul I la secţiunea ceaun. Echipa asociaţiei a fost formată din Hanganu Valentin, Dunea Dumitru şi Mihăiţă Crenguţa, iar echipa pensiunii i-a avut ca membri pe fraţii Hanganu Lucian şi Ciprian şi pe Mihaela Giurimescu. Valentin Hanganu pare desprins din povestirile vânătoreşti ale lui Eugen Jianu. Este o plăcere să-l asculţi, pentru că are calmul şi răbdarea moldoveanului care îşi ştie foarte bine „meseria”: „Ce am făcut aici facem de obicei la vânătoare, în aer liber.

Am ţinut căprioara cinci zile la baiţ (format din morcov, ceapă, ţelină, piper, cimbru, foi de dafin, oţet şi vin). Apoi am scos-o, am pus-o la ceaun, am spumuit-o şi am fiert-o în vin, cu ceapă şi morcov. Spre final am adăugat piper, bulion, usturoi, sare şi paprika iute. Am fiert-o timp de trei ore”, ne-a explicat vânătorul. Înainte de degustare, juriul a fost invitat la o ţuică de prune. După servire, membrii echipei au propus o Băbească Neagră, ambele băuturi fiind din producţia proprie a lui Valentin.

Plăcintele poale-n brâu, specifice Moldovei, au fost desertul acestei echipe. Pentru acesta, ei au propus ca băutură o Grasă de Cotnari, motiv pentru care juriul somelierilor le-a acordat locul I la clasa asocierii vinurilor cu preparatele culinare. Gâsca la ceaun, preparatul propus de pensiune, a fost pusă trei zile la baiţ, după care s-a fiert, s-a spumat, s-a adăugat vin, sare, unt şi apoi morcovi tăiaţi rondele, ceapă şi usturoi. La servire au propus o Fetească Neagră, obţinând locul al II-lea pentru asociere. La finalul competiţiei, Ragnar Fridriksson ne-a mărturisit: „Am fost impresionat de mâncarea pregătită de Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi, prin faptul că această carne, care este dificil de preparat, era zemoasă, gustoasă, sosul era foarte pertinent, foarte distinct. Cele două feluri de mâncare pe care le-am mâncat de la această echipă nu le voi uita cu siguranţă niciodată”.

Căprioară de nota 10
Preparatul cu care echipa Asociaţiei Vănătorilor şi Pescarilor Sportivi, din Iaşi, a primit aplauzele juriului a fost căprioară la ceaun, fiartă în vin. Sarkis Yacoubian, preşedintele Taste of Peace, din Israel, i-a aplaudat pe vânători, i-a felicitat şi le-a spus: „Din păcate, nu vă pot da decât nota 10!”.

Citeşte mai multe despre:   bucatarie de festival,   culinar

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Se închid plajele! Ce țară a luat decizia radicală

Se închid plajele! Ce țară a luat decizia radicală
După ce autoritățile spaniole au decis redeschiderea plajelor pentru turiști, acum sunt nevoite să închidă unele dintre acestea din cauza supraaglomerării și a riscului creșterii infecțiilor cu COVID-19, trans...

Litoralul românesc, la standarde mai drastice decât în celelalte țări

Litoralul românesc, la standarde mai drastice decât în celelalte țări
Pe plajă sau în hoteluri, pe terase și în zonele de agrement ne întâmpină marcaje, dezinfectanți, aparate de măsurat temperatura și chiar pentru atenționarea celor care nu poartă mască de protecție în...

Măsurile necesare în contextul epidemiilor și pandemiilor

Măsurile necesare în contextul epidemiilor și pandemiilor
Industria ospitalității trebuie să ia măsurile de precauție necesare, în perioada aceasta. Obligația de a avea grijă de sănătatea oamenilor se extinde la turiști, angajați, furnizori și colaboratori, astfel...

Ennio Morricone încheie epoca „Spaghetti Western”

Ennio Morricone încheie epoca „Spaghetti Western”
Galerie Foto Celebrele filme western ale anilor ’60 și-au pierdut, ieri, compozitorul coloanelor sonore, după moartea artistului Ennio Morricone, la vârsta de 91 de ani. Celebrul compozitor italian va fi înmormântat în cadru...

„Lemnul afrodiziac”, din care se extrage unul dintre cele mai scumpe uleiuri esențiale

„Lemnul afrodiziac”, din care se extrage unul dintre cele mai scumpe uleiuri esențiale
Arborii din această specie sunt pe cale de dispariţie, iar pentru a împiedica "dispariţia" chiar şi a celui mai insignifiant copac, fiecare creangă este numerotată, ţinându-se astfel o evidenţă foarte...

Ce mănâncă un dictator? La masă cu Ceaușescu, Tito și Stalin

Ce mănâncă un dictator? La masă cu Ceaușescu, Tito și Stalin
Fostul preşedinte al Republicii Socialiste România, Nicolae Ceauşescu, nu era deloc un gurmand rafinat. Conform volumului semnat de Victoria Clark şi Melissa Scott, dicatorul comunist cerea când se afla acasă,...

Cel mai rar pește din Europa trăiește în România. Despre ce este vorba?

Cel mai rar pește din Europa trăiește în România. Despre ce este vorba?
Cel mai rar peşte din Europa, care trăieşte numai în Argeş. Este o specie endemică, cu areal foarte restrâns, pe numai 10 km din lungimea unui râu. O specie nocturnă, insectivoră, bentică, strict reofilă,...

Premiile „Eminescu, ziaristul ” Duminică - 5 iulie 2020 (ediția a VIII- a). Din nou un EVENIMENT ONLINE, pentru o manifestare de referință a UZPR

Premiile „Eminescu, ziaristul ” Duminică - 5 iulie 2020 (ediția a VIII- a). Din nou un EVENIMENT ONLINE, pentru o manifestare de referință a UZPR
Premiile ˝Eminescu, ziaristul˝ se află la cea de-a opta ediție. Au fost răsplătiți, de-a lungul anilor, academicieni, profesori universitari, oameni de cultură (peste 20 de personalități) care și-au...

Tort de mere - rețetă din copilărie

Tort de mere - rețetă din copilărie
De mic copil mi-a plăcut zahărul, l-aș fi pus în orice, de la tocănițe la ciorbe drese cu smântână. Rețeta ce urmează am făcut-o măcar o dată la sărbători. E tortul de mere al zilelor de vară și de...

Aeroportul Hellenikon din Atena va fi dărâmat pentru construirea unei imense stațiuni de lux

Aeroportul Hellenikon din Atena va fi dărâmat pentru construirea unei imense stațiuni de lux
Autoritățile din Grecia vor să transforme fostul aeroport Hellenikon, aflat în apropierea Atenei, într-o stațiune turistică. Dacă planurile se vor realiza, aceasta va fi una dintre cele mai mari din Europa,...

Ce spune codul bunelor maniere despre sărutatul mâinii

Ce spune codul bunelor maniere despre sărutatul mâinii
Vă propun să vorbim azi despre o formă de manifestare a respectului – după codului bunelor maniere – am de gând să vă vorbesc astăzi. Despre... sărutatul mâinii. Să ne imaginăm că întreg...

Circul Metropolitan București se redeschide! Seria spectacolelor în aer liber debutează vineri, 3 iulie 2020, de la ora 19.00

Circul Metropolitan București se redeschide! Seria spectacolelor în aer liber debutează vineri, 3 iulie 2020, de la ora 19.00
Vineri, 3 iulie 2020, de la ora 19.00, Circul Metropolitan București deschide seria spectacolelor care vor fi jucate în aer liber, pe tot parcursul verii, în zona special amenajată pentru public în vecinătatea...

Centrul de Agrement din Poiana Braşov s-a redeschis de la 1 iulie

Centrul de Agrement din Poiana Braşov s-a redeschis de la 1 iulie
Centrul de Agrement din Poiana Braşov s-a redeschis de la 1 iulie. Administratorul a anunțat că suprafaţa centrului permite aplicarea măsurilor sanitare împotriva răspândirii COVID-19. Tu...

Din 6 iulie, de la 20:00, Happy Channel va difuza serialul turcesc “Jurământul”

Din 6 iulie, de la 20:00, Happy Channel va difuza serialul turcesc “Jurământul”
Din 6 iulie, în fiecare luni, de la 20:00, Happy Channel va difuza serialul turcesc fenomen “Jurământul” (“Yemin”), o producţie 2019 şi o uimitoare poveste de dragoste ce a cucerit milioane de...

Producătorul Harvey Weinstein a oferit victimelor sale despăgubiri de 19 milioane de dolari

Producătorul Harvey Weinstein a oferit victimelor sale despăgubiri de 19 milioane de dolari
Producătorul Harvey Weinstein a oferit despăgubiri de 19 milioane de dolari mai multor femei pe care le-a agresat sexual, transmite AFP. Acesta a fost condamnat pentru viol în luna martie. Despăgubirile urmează...
Serviciul de email marketing furnizat de